Domyślam się, że muszelki te, to ślady po bardzo odległych geologicznie czasach.
Ciekawa strona;
http://www.wyszogrod.bydgoszcz.pl/?d=przelom2
To może są to muszle jakiś innych ślimaków lądowych... z drugiej jednak strony - muszelki tych wodnych żyjątek są właśnie takie - że tak laicko powiem: "płaskie" więc może masz rację...Winniczki mają stosunkowo duże muszle.
Tylko intryguje mnie jedno, dlaczego są one tak jakby "rozsypane" na powierzchni, widoczne na piachu, leżące bezwiednie tu i ówdzie, w dobrym stanie... bo w sumie gdyby były one bardzo, bardzo stare - to czy nie byłyby sfosylizowane, jakkolwiek skamieniałe albo przynajmniej zakopane w ziemii?Wydaje mi się, że są to muszelki wodnych mięczaków żyjących w odległych dość czasach, tylko jak odległych ?
ale chyba najważniejsze, że wszsytko to jest na forum BUNKRALidka pisze:A według mnie temat jest w idealnym miejscu. Przecież Aero nie prosił o identyfikacje muszelek. Ale za to bałagan się robi jak jak zaczynamy sie rozpisywać gdzie co powinno być. Postronne osoby to zupełnie nie obchodzi...to raczej problem zarządcy:) gdzie co powinno być.
Lodowiec wyrzeźbił, a dokładniej wody płynące pod nim. Kilka ciekawych informacji można przeczytać o Zboczu Fordońskim na wiki:AERO pisze: Coś musiało tą dolinę wyrzeźbić. Prawdopodobnie była to woda, a konkretnie rozlewająca się kiedyś pra-Brda i Wisła.
Myślę w tym miejscu o okresie np. ostatniego zlodowacenia na naszym terenie, kiedy to rzeki te mogły być w pewnych okresach o wiele większe niż obecnie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości