Zamczysko

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
ODPOWIEDZ
AERO
brak
Kontakt:

Zamczysko

Post autor: AERO »

Tak ją nazywaliśmy, ( może błędnie ? ) bo gdzieś w tym miejscu był zamek opolny\ grodzisko. Wszyscy znamy tę górę i widoki z niej, ale mnie zawsze zastanawiały duże ilości białych muszelek, które można znaleźć na każdej jej wysokości ( ok. 30m nad poziom drogi) i w całym paśmie tej okolicznej wysoczyzny :?:
Domyślam się, że muszelki te, to ślady po bardzo odległych geologicznie czasach.

Ciekawa strona;
http://www.wyszogrod.bydgoszcz.pl/?d=przelom2
Załączniki
SDC19919.JPG
SDC19919.JPG (215.31 KiB) Przejrzano 6264 razy
SDC19918.JPG
SDC19918.JPG (217.47 KiB) Przejrzano 6259 razy
SDC19910.JPG
SDC19910.JPG (100.13 KiB) Przejrzano 6262 razy
SDC19907.JPG
SDC19907.JPG (97.58 KiB) Przejrzano 6266 razy
SDC19903.JPG
SDC19903.JPG (153.73 KiB) Przejrzano 6265 razy
Izabela K.
brak
Kontakt:

Re: Zamczysko

Post autor: Izabela K. »

Aero, co prawda nie znam się na mięczakach, ale te muszelki przypominają mi tak jakby "opuszczone domki" ślimaków winniczków (Helix pomatia). :)
„Nie ma berlinek nad Brdą, nie ma cum i nic nie kusi (...) Nic się nie zmieniło, a wszystko jest inne.” (Most Królowej Jadwigi)"
AERO
brak
Kontakt:

Te muszelki są bardzo małe. Średnica ich, to ok. 1 cm. i mniej. Winniczki mają stosunkowo duże muszle. Wydaje mi się, że są to muszelki wodnych mięczaków żyjących w odległych dość czasach, tylko jak odległych ?
Tereny te, dawno temu musiały być pod wodą lub regularnie zalewane.
Samo usytuowanie Bydgoszczy w pradolinie Brdy i Wisły w Brdyujściu , może to częściowo tłumaczyć.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

nie wiem czy by tyle czasu przetrwały muszle <myśli>

czy to nie temat (muszelki) do działu "identyfikacja" :? ... bałagan się robi ...
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Izabela K.
brak
Kontakt:

Post autor: Izabela K. »

Winniczki mają stosunkowo duże muszle.
To może są to muszle jakiś innych ślimaków lądowych... z drugiej jednak strony - muszelki tych wodnych żyjątek są właśnie takie - że tak laicko powiem: "płaskie" więc może masz rację...
Wydaje mi się, że są to muszelki wodnych mięczaków żyjących w odległych dość czasach, tylko jak odległych ?
Tylko intryguje mnie jedno, dlaczego są one tak jakby "rozsypane" na powierzchni, widoczne na piachu, leżące bezwiednie tu i ówdzie, w dobrym stanie... bo w sumie gdyby były one bardzo, bardzo stare - to czy nie byłyby sfosylizowane, jakkolwiek skamieniałe albo przynajmniej zakopane w ziemii? :)
„Nie ma berlinek nad Brdą, nie ma cum i nic nie kusi (...) Nic się nie zmieniło, a wszystko jest inne.” (Most Królowej Jadwigi)"
Marcin
brak
Kontakt:

Post autor: Marcin »

obawiam się, że prawda jest całkiem przyziemna:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alimak_zaro%C5%9Blowy
AERO
brak
Kontakt:

Patrząc na ukształtowanie terenu widać, że Bydgoszcz leży w pradolinie Brdy, między dwiema wysoczyznami południowej i północnej.
Coś musiało tą dolinę wyrzeźbić. Prawdopodobnie była to woda, a konkretnie rozlewająca się kiedyś pra-Brda i Wisła.
Myślę w tym miejscu o okresie np. ostatniego zlodowacenia na naszym terenie, kiedy to rzeki te mogły być w pewnych okresach o wiele większe niż obecnie.
Wszystkie okoliczne wzniesienia są usiane tymi muszlami nawet pod warstwą ziemi. Klasa gruntów wizualnie przypomina jasny rzeczny żwir wydobywany z np. dna Wisły z dużą il. podobnych martwych muszelek.
Fosylizacja ? hmm no może, ale to chyba następuje po jeszcze dłuższych okresach czasu.
Muszelki te są jeszcze mniejsze od tych zaroślowych .
Warto wybrać się tam na spacer, szczególnie w tym okresie.

-- 20 kwi 2011 --

GrapHite
Temat wg. mnie pasuje i do identyfikacji i do hyde parku. W sumie jednak masz rację z tym bałaganem, bo są takie tematy, które nie wiadomo gdzie umiejscowić . ;)
Lidka
brak
Kontakt:

Post autor: Lidka »

A według mnie temat jest w idealnym miejscu. Przecież Aero nie prosił o identyfikacje muszelek :). Ale za to bałagan się robi jak jak zaczynamy sie rozpisywać gdzie co powinno być. Postronne osoby to zupełnie nie obchodzi...to raczej problem zarządcy:) gdzie co powinno być.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

Lidka pisze:A według mnie temat jest w idealnym miejscu. Przecież Aero nie prosił o identyfikacje muszelek :). Ale za to bałagan się robi jak jak zaczynamy sie rozpisywać gdzie co powinno być. Postronne osoby to zupełnie nie obchodzi...to raczej problem zarządcy:) gdzie co powinno być.
ale chyba najważniejsze, że wszsytko to jest na forum BUNKRA :D
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

AERO pisze: Coś musiało tą dolinę wyrzeźbić. Prawdopodobnie była to woda, a konkretnie rozlewająca się kiedyś pra-Brda i Wisła.
Myślę w tym miejscu o okresie np. ostatniego zlodowacenia na naszym terenie, kiedy to rzeki te mogły być w pewnych okresach o wiele większe niż obecnie.
Lodowiec wyrzeźbił, a dokładniej wody płynące pod nim. Kilka ciekawych informacji można przeczytać o Zboczu Fordońskim na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbocze_Fordo%C5%84skie
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Post autor: Karass »

Cóż to za Schloss przy Zamczysku? Stał tam jakiś pałacyk? Dziś w tym miejscu stoją te takie sześcienne domki.

Obrazek

Mapa po lewej pochodzi z 1857, po prawej z 1928.
ODPOWIEDZ