Zagadki AERO - część 2
Moderator: krajan
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Zagadki AERO - część 2
Jestem nowym użytkownikiem tej strony , dzięki seth- owi.
- Załączniki
-
- P1010474.JPG (46.39 KiB) Przejrzano 9035 razy
-
aleks
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: Witam .
Ja wiem 
Ale dam szansę innym.
Witamy na forum.
Ale dam szansę innym.
Witamy na forum.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Na zdjęciu widać starą zajęzdnię tramwajową przy ulicy Zygmunta Augusta 
- seth
- brak
- Kontakt:
Witamy, na forum AERO . Tu możesz wklejać , pisać na tematy bydgoskie i nie tylko, bez skrępowania. Wszak IOH to strona toruńska 
-
AERO
- brak
- Kontakt:
RE: Nowa zagadka.
Dom przedwojennego ,polskiego oficera, prawdopodobnie pułkownika WP. Dla Jego wygody , Koleje Państwowe stworzyły nie istniejącą już stację, między Brdyujściem , a Fordonem. Obecni właściciele mieszkają w Toruniu. Obecnie dom chyba nie zamieszkały.
- Załączniki
-
- SDC10238.JPG (71.94 KiB) Przejrzano 8925 razy
-
hobo
- brak
- Kontakt:
Widać anenę satelitarną więc chyba ktoś tu jednak pomieszkuje.
-
Thure
- brak
- Kontakt:
Ładna willa położona nad Brdą. Wyszogrodzka 47.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Tak. Zgadza się.
Mam nową zagadkę. To musiał być kiedyś wspaniały budynek. Szkoda że jest w takim stanie. To przykre.
Mam nową zagadkę. To musiał być kiedyś wspaniały budynek. Szkoda że jest w takim stanie. To przykre.
- Załączniki
-
- SDC10577.JPG (83.6 KiB) Przejrzano 8804 razy
-
- SDC10578.JPG (75.09 KiB) Przejrzano 8805 razy
-
- SDC10579.JPG (90.51 KiB) Przejrzano 8815 razy
-
czaPa
- brak
- Kontakt:
ulica grunwaldzka za skrzyzowaniem z flisacką "posiadłość nad Flisem", po sasiedzku z cukiernią, bodajże staropolską....
chyba
chyba
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 mar 2010, 00:56 przez czaPa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Jesteś za szybki(a) . Genialnie.
-- 14 mar 2010 --
A ten budynek ?
-- 14 mar 2010 --
A ten budynek ?
- Załączniki
-
- SDC10426.JPG (78.3 KiB) Przejrzano 8805 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Ulica Nakielska, przy dawnej restauracji " Aeroplan" . Piękna fasada, nieprawdaż 
A ta willa przy Grunwaldzkiej, nie należała do Petersona? Może ktoś to sprawdzić? Peterson był najbogatszym Okolaninem, jego ojciec był patronem ulicy obecnie Obrońców Września.
A ta willa przy Grunwaldzkiej, nie należała do Petersona? Może ktoś to sprawdzić? Peterson był najbogatszym Okolaninem, jego ojciec był patronem ulicy obecnie Obrońców Września.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Piękna odp. Jak to u seth-a. Jeszcze w latach chyba 70 , na ścianie restauracji Aeroplan, od str. kanału, był "fresk- malowidło" dwupłatowego samolotu. Później ścianę zamalowano, ale ponownie "coś" się powoli przebija. Mam tą ścianę pod "kontrolą" . Szkoda wielka , że zniszczona została weranda, majstersztyk rzemiosła stolarskiego. Wydaje mi się mocno , że gdzieś mam fotkę tej werandy. Podobno w tej restauracji ,w latach 20-30 , można było spotkać pilotów z bydgoskiego lotniska , takich jak Franciszka Żwirko , Janusza Messnera , czy Jerzego Karnickiego. Gdzie był konserwator zabytków !!! Kiedyś próbowałem zlokalizować domy w których mieszkali nasi słynni piloci w tych latach, ale zero pomocy. Chciałem nawet upamiętnienia tego faktu, stosownymi tabliczkami , na elewacjach tych domów , o ile jeszcze istnieją.
Tę willę z ul.Grunwaldzkiej należałoby koniecznie sprawdzić. Doszły mnie słuchy,że jest to właśnie willa (była posiadłością) kogoś b. bogatego i wpływowego.
Zadając ten temat ,sam prawie nic o tym dworze-pałacyku nie wiedziałem.
Tę willę z ul.Grunwaldzkiej należałoby koniecznie sprawdzić. Doszły mnie słuchy,że jest to właśnie willa (była posiadłością) kogoś b. bogatego i wpływowego.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Zdjęcie dotycz jednego z w\w lotników. Długo szukałem tego groby. Proszę przyjrzeć się , kto jeszcze tam spoczywa. Grób ten jest w Bydgoszczy.
- Załączniki
-
- P1010044.JPG (87.2 KiB) Przejrzano 8738 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Cmentarz przy Kcyńskiej, kwatera prawosławna. Karniccy, w tym symboliczny grób dowódcy ORP Sokół , Borysa Karnickiego. Jest tam jeszcze kwatera zmarłych w niewoli jeńców rosyjskich okresu Wielkiej Wojny. Warta uwagi. Za cmentarzem jest dawna szkoła ' Orląt". Tak, ta z wieżyczką
Jerzy Karnicki uczęszczał do niej kiedy zginął w katastrofie lotniczej. Nie jest to jedyny grób ze śmigłem w Bydgoszczy
Ten drugi, chociaż śmigło zdążyło odpaść, jest na Starofarnym....
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Tak, tak, i jeszcze raz tak.
Znam chyba wszystkie groby lotników w Bydg. Tych którzy zginęli przed wojną, poległych w II W.Ś. ,powojennych wojskowych i pilotów z AB.
Znam chyba wszystkie groby lotników w Bydg. Tych którzy zginęli przed wojną, poległych w II W.Ś. ,powojennych wojskowych i pilotów z AB.
-
hobo
- brak
- Kontakt:
Przed wojną corocznie publikowano książki adresowe, które precyzyjnie określały miejsce zamieszkania i zawód każdego mieszkańca Bydgoszczy. Poza tym są to nieocenione, a dla mnie fascynujące źródła wielu ciekawych informacji na temat naszego miasta. Skany tych książek są udostępnione na stronie: http://kpbc.umk.pl/dlibra. Może tu uda odszukać gdzie mieszkali Meissner i Żwirko.AERO pisze:Piękna odp. Jak to u seth-a. Jeszcze w latach chyba 70 , na ścianie restauracji Aeroplan, od str. kanału, był "fresk- malowidło" dwupłatowego samolotu. Później ścianę zamalowano, ale ponownie "coś" się powoli przebija. Mam tą ścianę pod "kontrolą" . Szkoda wielka , że zniszczona została weranda, majstersztyk rzemiosła stolarskiego. Wydaje mi się mocno , że gdzieś mam fotkę tej werandy. Podobno w tej restauracji ,w latach 20-30 , można było spotkać pilotów z bydgoskiego lotniska , takich jak Franciszka Żwirko , Janusza Messnera , czy Jerzego Karnickiego. Gdzie był konserwator zabytków !!! Kiedyś próbowałem zlokalizować domy w których mieszkali nasi słynni piloci w tych latach, ale zero pomocy. Chciałem nawet upamiętnienia tego faktu, stosownymi tabliczkami , na elewacjach tych domów , o ile jeszcze istnieją.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Dzięki za ten link. Nie wiem czy dam radę tam "wejść". O tych księgach adresowych wiedziałem, tylko nie miałem do nich żadnego dojścia.
-
hobo
- brak
- Kontakt:
Nie ma problemu z odczytaniem źródeł udostępnionych w tych bibliotekach cyfrowych gdyż są tam dostępne odpowiednie przglądarki do tekstów i map . Po zainstalowaniu działąją bez problemu. Życzę owocnych poszukiwań.AERO pisze:Dzięki za ten link. Nie wiem czy dam radę tam "wejść". O tych księgach adresowych wiedziałem, tylko nie miałem do nich żadnego dojścia.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
To chyba najbardziej zapomniana i zaniedbana ulica w Bydzi. Jaka to ulica ?
- Załączniki
-
- SDC10420.JPG (71.27 KiB) Przejrzano 8587 razy
-
- SDC10421.JPG (79.37 KiB) Przejrzano 8595 razy
-
- SDC10423.JPG (91.29 KiB) Przejrzano 8596 razy
-
- SDC10419.JPG (76.34 KiB) Przejrzano 8603 razy
-
- SDC10422.JPG (65.71 KiB) Przejrzano 8601 razy
-
czaPa
- brak
- Kontakt:
ul. A. Grottgera
jako uczeń pobliskiej podstawówki, pamiętam jeden z tych domostw jako baze wagarową
, oczywiście nie wyglądały tak jak obecnie
a co do samej ulicy to coś mnie się wydaje, że WSG trzyma reke na pulsie i za tanie pieniądzory stworzy sobie droge wewnetrzną. Chyba, że obecny wygląd domy zawdzięczaja planowanej nitce tramwajowej na dworzec
jako uczeń pobliskiej podstawówki, pamiętam jeden z tych domostw jako baze wagarową
a co do samej ulicy to coś mnie się wydaje, że WSG trzyma reke na pulsie i za tanie pieniądzory stworzy sobie droge wewnetrzną. Chyba, że obecny wygląd domy zawdzięczaja planowanej nitce tramwajowej na dworzec