Zagadki AERO - część 2

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

AERO
brak
Kontakt:

Zagadki AERO - część 2

Post autor: AERO »

Jestem nowym użytkownikiem tej strony , dzięki seth- owi.
Załączniki
P1010474.JPG
P1010474.JPG (46.39 KiB) Przejrzano 9059 razy
aleks
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Re: Witam .

Post autor: aleks »

Ja wiem :)
Ale dam szansę innym.
Witamy na forum.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

Na zdjęciu widać starą zajęzdnię tramwajową przy ulicy Zygmunta Augusta :)
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

Witamy, na forum AERO . Tu możesz wklejać , pisać na tematy bydgoskie i nie tylko, bez skrępowania. Wszak IOH to strona toruńska ;)
AERO
brak
Kontakt:

RE: Nowa zagadka.

Dom przedwojennego ,polskiego oficera, prawdopodobnie pułkownika WP. Dla Jego wygody , Koleje Państwowe stworzyły nie istniejącą już stację, między Brdyujściem , a Fordonem. Obecni właściciele mieszkają w Toruniu. Obecnie dom chyba nie zamieszkały.
Załączniki
SDC10238.JPG
SDC10238.JPG (71.94 KiB) Przejrzano 8949 razy
hobo
brak
Kontakt:

Post autor: hobo »

Widać anenę satelitarną więc chyba ktoś tu jednak pomieszkuje.
Thure
brak
Kontakt:

Post autor: Thure »

Ładna willa położona nad Brdą. Wyszogrodzka 47.
AERO
brak
Kontakt:

Tak. Zgadza się.
Mam nową zagadkę. To musiał być kiedyś wspaniały budynek. Szkoda że jest w takim stanie. To przykre.
Załączniki
SDC10577.JPG
SDC10577.JPG (83.6 KiB) Przejrzano 8828 razy
SDC10578.JPG
SDC10578.JPG (75.09 KiB) Przejrzano 8829 razy
SDC10579.JPG
SDC10579.JPG (90.51 KiB) Przejrzano 8839 razy
czaPa
brak
Kontakt:

Post autor: czaPa »

ulica grunwaldzka za skrzyzowaniem z flisacką "posiadłość nad Flisem", po sasiedzku z cukiernią, bodajże staropolską....
chyba
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 mar 2010, 00:56 przez czaPa, łącznie zmieniany 1 raz.
AERO
brak
Kontakt:

Jesteś za szybki(a) . Genialnie.

-- 14 mar 2010 --

A ten budynek ?
Załączniki
SDC10426.JPG
SDC10426.JPG (78.3 KiB) Przejrzano 8829 razy
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Ulica Nakielska, przy dawnej restauracji " Aeroplan" . Piękna fasada, nieprawdaż ;)

A ta willa przy Grunwaldzkiej, nie należała do Petersona? Może ktoś to sprawdzić? Peterson był najbogatszym Okolaninem, jego ojciec był patronem ulicy obecnie Obrońców Września.
AERO
brak
Kontakt:

Piękna odp. Jak to u seth-a. Jeszcze w latach chyba 70 , na ścianie restauracji Aeroplan, od str. kanału, był "fresk- malowidło" dwupłatowego samolotu. Później ścianę zamalowano, ale ponownie "coś" się powoli przebija. Mam tą ścianę pod "kontrolą" . Szkoda wielka , że zniszczona została weranda, majstersztyk rzemiosła stolarskiego. Wydaje mi się mocno , że gdzieś mam fotkę tej werandy. Podobno w tej restauracji ,w latach 20-30 , można było spotkać pilotów z bydgoskiego lotniska , takich jak Franciszka Żwirko , Janusza Messnera , czy Jerzego Karnickiego. Gdzie był konserwator zabytków !!! Kiedyś próbowałem zlokalizować domy w których mieszkali nasi słynni piloci w tych latach, ale zero pomocy. Chciałem nawet upamiętnienia tego faktu, stosownymi tabliczkami , na elewacjach tych domów , o ile jeszcze istnieją.
Tę willę z ul.Grunwaldzkiej należałoby koniecznie sprawdzić. Doszły mnie słuchy,że jest to właśnie willa (była posiadłością) kogoś b. bogatego i wpływowego.
Zadając ten temat ,sam prawie nic o tym dworze-pałacyku nie wiedziałem.
AERO
brak
Kontakt:

Zdjęcie dotycz jednego z w\w lotników. Długo szukałem tego groby. Proszę przyjrzeć się , kto jeszcze tam spoczywa. Grób ten jest w Bydgoszczy.
Załączniki
P1010044.JPG
P1010044.JPG (87.2 KiB) Przejrzano 8762 razy
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Cmentarz przy Kcyńskiej, kwatera prawosławna. Karniccy, w tym symboliczny grób dowódcy ORP Sokół , Borysa Karnickiego. Jest tam jeszcze kwatera zmarłych w niewoli jeńców rosyjskich okresu Wielkiej Wojny. Warta uwagi. Za cmentarzem jest dawna szkoła ' Orląt". Tak, ta z wieżyczką ;) Jerzy Karnicki uczęszczał do niej kiedy zginął w katastrofie lotniczej. Nie jest to jedyny grób ze śmigłem w Bydgoszczy ;) Ten drugi, chociaż śmigło zdążyło odpaść, jest na Starofarnym....
AERO
brak
Kontakt:

Tak, tak, i jeszcze raz tak.
Znam chyba wszystkie groby lotników w Bydg. Tych którzy zginęli przed wojną, poległych w II W.Ś. ,powojennych wojskowych i pilotów z AB.
hobo
brak
Kontakt:

AERO pisze:Piękna odp. Jak to u seth-a. Jeszcze w latach chyba 70 , na ścianie restauracji Aeroplan, od str. kanału, był "fresk- malowidło" dwupłatowego samolotu. Później ścianę zamalowano, ale ponownie "coś" się powoli przebija. Mam tą ścianę pod "kontrolą" . Szkoda wielka , że zniszczona została weranda, majstersztyk rzemiosła stolarskiego. Wydaje mi się mocno , że gdzieś mam fotkę tej werandy. Podobno w tej restauracji ,w latach 20-30 , można było spotkać pilotów z bydgoskiego lotniska , takich jak Franciszka Żwirko , Janusza Messnera , czy Jerzego Karnickiego. Gdzie był konserwator zabytków !!! Kiedyś próbowałem zlokalizować domy w których mieszkali nasi słynni piloci w tych latach, ale zero pomocy. Chciałem nawet upamiętnienia tego faktu, stosownymi tabliczkami , na elewacjach tych domów , o ile jeszcze istnieją.
Tę willę z ul.Grunwaldzkiej należałoby koniecznie sprawdzić. Doszły mnie słuchy,że jest to właśnie willa (była posiadłością) kogoś b. bogatego i wpływowego.
Zadając ten temat ,sam prawie nic o tym dworze-pałacyku nie wiedziałem.
Przed wojną corocznie publikowano książki adresowe, które precyzyjnie określały miejsce zamieszkania i zawód każdego mieszkańca Bydgoszczy. Poza tym są to nieocenione, a dla mnie fascynujące źródła wielu ciekawych informacji na temat naszego miasta. Skany tych książek są udostępnione na stronie: http://kpbc.umk.pl/dlibra. Może tu uda odszukać gdzie mieszkali Meissner i Żwirko.
AERO
brak
Kontakt:

Dzięki za ten link. Nie wiem czy dam radę tam "wejść". O tych księgach adresowych wiedziałem, tylko nie miałem do nich żadnego dojścia.
hobo
brak
Kontakt:

AERO pisze:Dzięki za ten link. Nie wiem czy dam radę tam "wejść". O tych księgach adresowych wiedziałem, tylko nie miałem do nich żadnego dojścia.
Nie ma problemu z odczytaniem źródeł udostępnionych w tych bibliotekach cyfrowych gdyż są tam dostępne odpowiednie przglądarki do tekstów i map . Po zainstalowaniu działąją bez problemu. Życzę owocnych poszukiwań.
AERO
brak
Kontakt:

To chyba najbardziej zapomniana i zaniedbana ulica w Bydzi. Jaka to ulica ?
Załączniki
SDC10420.JPG
SDC10420.JPG (71.27 KiB) Przejrzano 8611 razy
SDC10421.JPG
SDC10421.JPG (79.37 KiB) Przejrzano 8619 razy
SDC10423.JPG
SDC10423.JPG (91.29 KiB) Przejrzano 8620 razy
SDC10419.JPG
SDC10419.JPG (76.34 KiB) Przejrzano 8627 razy
SDC10422.JPG
SDC10422.JPG (65.71 KiB) Przejrzano 8625 razy
czaPa
brak
Kontakt:

Post autor: czaPa »

ul. A. Grottgera

jako uczeń pobliskiej podstawówki, pamiętam jeden z tych domostw jako baze wagarową 8-) , oczywiście nie wyglądały tak jak obecnie

a co do samej ulicy to coś mnie się wydaje, że WSG trzyma reke na pulsie i za tanie pieniądzory stworzy sobie droge wewnetrzną. Chyba, że obecny wygląd domy zawdzięczaja planowanej nitce tramwajowej na dworzec :?:
ODPOWIEDZ