Zagadki AERO - część 2
Moderator: krajan
- seth
- brak
- Kontakt:
Re: Witam .
Dobra ulica i dobry temat. Po pierwsze czy ktoś wie jak nazywała się niemiecka diva operowa która mieszkała w tym pięknym domku śluzowego? (fot.1) Za diabła nie mogę sobie jej nazwiska przypomnieć.
Po drugie. Czy w domu, fotka numer 2, mieszkał z 8/9 czerwca 1812, Napoleon Bonaparte, który przybył do Bydgoszczy aby obejrzeć jedno z dzieł Fryderyka Wielkiego, Kanał Fryderyka? Jak macie jakieś informację to proszę......
Po drugie. Czy w domu, fotka numer 2, mieszkał z 8/9 czerwca 1812, Napoleon Bonaparte, który przybył do Bydgoszczy aby obejrzeć jedno z dzieł Fryderyka Wielkiego, Kanał Fryderyka? Jak macie jakieś informację to proszę......
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Wiem tylko, że do połowy lat 90 mieściły się tam chyba warsztaty remontowe Żeglugi Bydgoskiej.
Pamiętam z lat 60\70, 1 śluzę i domek śluzowego. Tą ulicą chodziło się tylko z rodzicami. Tędy chodziło się do lunaparku, (na rumel) i cyrku, które co jakiś czas stawał na placu, w miejscu gdzie obecnie mieści się opera. Nic mi nie wiadomo, żeby na tej ulicy mieszkały historyczne postacie. Znaczyć to jednak może , że jest następny dom w Bydgoszczy i okolicach, "podejrzany" o goszczenie Napoleona.
Być może jednak że masz rację. To wydaje się logiczne i prawdopodobne.
-- 19 mar 2010 --
I następne obiekty w fatalnym stanie (do rozbiórki)....i to przy drodze krajowej.
Pamiętam z lat 60\70, 1 śluzę i domek śluzowego. Tą ulicą chodziło się tylko z rodzicami. Tędy chodziło się do lunaparku, (na rumel) i cyrku, które co jakiś czas stawał na placu, w miejscu gdzie obecnie mieści się opera. Nic mi nie wiadomo, żeby na tej ulicy mieszkały historyczne postacie. Znaczyć to jednak może , że jest następny dom w Bydgoszczy i okolicach, "podejrzany" o goszczenie Napoleona.
Być może jednak że masz rację. To wydaje się logiczne i prawdopodobne.
-- 19 mar 2010 --
I następne obiekty w fatalnym stanie (do rozbiórki)....i to przy drodze krajowej.
- Załączniki
-
- Ul. Fordońska
- P1010801.JPG (53.37 KiB) Przejrzano 6332 razy
-
- ul. Fordońska
- p1010803.JPG (45.44 KiB) Przejrzano 6336 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Tjjaaa, Fordońska w pełnej krasie. Szkoda tych budynków, niestety czas i wandalizm robią swoje.
Wychodzi na to AERO, że jesteśmy rówieśnikami
Pamiętamy to samo 
Wychodzi na to AERO, że jesteśmy rówieśnikami
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Prawdopodobnie mamy przybliżone daty urodzin w metrykach. 
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
czy to jeszce fotozagadki?? cały czas uważam, że to trochę zaśmiecanie wątku (forum)AERO pisze:
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Zaśmiecanie ? hmm.. No może masz rację? Tak wyszło. Prawdopodobnie dlatego że nie zadałem pytania na tych fotkach , a chciałem. Tylko czy to jest aż taki problem ?
Mogę to jeszcze naprawić innymi zagadkami , ale dam sobie na "luz". Dobrze, że mnie kontrolujesz.
Mogę to jeszcze naprawić innymi zagadkami , ale dam sobie na "luz". Dobrze, że mnie kontrolujesz.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
nie kontroluję 
ogólnie wydaje mi się, że trzeba by to dwojako rozwiązać (mogę się mylić):
1. Każda zagadka, każdy budynek/miejsce osobny wątek, tak jak było to do tej pory, ponieważ może być sytuacja, że z zagadki o jakimś budynku/miejscu może wywiązać się bardzo ciekawy i obszerny temat (przykład koleje wąskotorowe gdzie na początku zapodałem fotozagadke most w Koronowie, a teraz sami widzicie ile postów w tym temacie). To także ułatwi znalezienie informacji o danych obiektach, będziemy szukać po tytułach wątków, a nie w treści postów, które są w jednym ogólnym temacie
2. Posegregować typami obiektów, np budynki przemysłowe, urządzenia wodne, ruiny czy przyroda. Ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Proponuję poczekać chwilkę (dzień, dwa) na odpowiedź administratora, co on sądzi o tym.
Piszę o tym, bo widzę kilka ciekawych zdjęć i opisów miejsc ale po przeczytaniu pierwszy raz, później mogę mieć trudność ze znalezieniem zdjęć czy opisu
Można by prosić jeszcze administratora o przenoszenie i tworzenie osobnych wątków już z tego Twojego "Witam" ale uwierz mi, że to bardzo dużo żmudnej pracy by było.
ogólnie wydaje mi się, że trzeba by to dwojako rozwiązać (mogę się mylić):
1. Każda zagadka, każdy budynek/miejsce osobny wątek, tak jak było to do tej pory, ponieważ może być sytuacja, że z zagadki o jakimś budynku/miejscu może wywiązać się bardzo ciekawy i obszerny temat (przykład koleje wąskotorowe gdzie na początku zapodałem fotozagadke most w Koronowie, a teraz sami widzicie ile postów w tym temacie). To także ułatwi znalezienie informacji o danych obiektach, będziemy szukać po tytułach wątków, a nie w treści postów, które są w jednym ogólnym temacie
2. Posegregować typami obiektów, np budynki przemysłowe, urządzenia wodne, ruiny czy przyroda. Ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Proponuję poczekać chwilkę (dzień, dwa) na odpowiedź administratora, co on sądzi o tym.
Piszę o tym, bo widzę kilka ciekawych zdjęć i opisów miejsc ale po przeczytaniu pierwszy raz, później mogę mieć trudność ze znalezieniem zdjęć czy opisu
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
To jest jeszcze centrum naszego miasta. Gdzie ?
- Załączniki
-
- SDC10796.JPG (73.69 KiB) Przejrzano 6196 razy
-
- SDC10797.JPG (84.89 KiB) Przejrzano 6181 razy
-
- SDC10798.JPG (72.71 KiB) Przejrzano 6187 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Ulica Zygmunta Augusta
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Brawo seth. Dawno Ciebie nie "czytałem"
Jeśli możesz , zajrzyj na wątek identyfikacja i na mój ostatni post.
-- 28 mar 2010 --
Zrobiłem ostatnio, parę "smutnych" fotek. Może ktoś odgadnie , gdzie to ?
-- 28 mar 2010 --
Zrobiłem ostatnio, parę "smutnych" fotek. Może ktoś odgadnie , gdzie to ?
- Załączniki
-
- SDC10799.JPG (78.71 KiB) Przejrzano 6158 razy
-
- SDC10801.JPG (97.18 KiB) Przejrzano 6155 razy
-
- Takie budyneczki , to już rzadkość.
- SDC10803.JPG (64.66 KiB) Przejrzano 6155 razy
-
- SDC10812.JPG (66.3 KiB) Przejrzano 6155 razy
-
- Dom gospodarczy i powozownia.
- SDC10583.JPG (83.15 KiB) Przejrzano 6157 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Takie tam bydgoskie, murowane "staruszki".
- Załączniki
-
- Dworek na ul. Kossaka , w trakcie rozbiórki.
- SDC10396.JPG (68.27 KiB) Przejrzano 6127 razy
-
- To chyba była kiedyś , jakaś świątynia. Ul. Miedza.
- SDC10424.JPG (78.58 KiB) Przejrzano 6138 razy
-
- Stary dom przy ul. Toruńskiej.
- SDC10464.JPG (65.41 KiB) Przejrzano 6135 razy
-
- Sentymentalia.
- SDC10625.JPG (88.39 KiB) Przejrzano 6127 razy
-
- Ul. Ustronie
- SDC10629.JPG (89.01 KiB) Przejrzano 6139 razy
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
Wydaje mi się, że to jest Bocianowo...ale może to być również Szwederowo
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
zgadujesz po wieżowcachLidka pisze:Wydaje mi się, że to jest Bocianowo...ale może to być również Szwederowo
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Lidka. Zgadza się. Ten dworek był własnością bogatego ziemianina. Mieścił się przy ul. Kossaka, ale znajdował się opodal ogrodzenia z aeroklubem na ul. Biedaszkowo . Został bezmyślnie rozebrany. Był świadkiem krwawych wydarzeń w Bydgoszczy, we wrześniu 1939r.
W przyległych zabudowaniach do tego dworku, mieszkali moi dziadkowie i mama.
W przyległych zabudowaniach do tego dworku, mieszkali moi dziadkowie i mama.
- seth
- brak
- Kontakt:
AERO:
Komentarz: To chyba była kiedyś , jakaś świątynia. Ul. Miedza.
Ten budynek był salą gimnastyczną, budowaną równolegle ze szkołą przy Nakielskiej. Podobny obiekt stoi przy narożniku Gimnazjalnej i Krasińskiego. To też sala gimnastyczna........
Komentarz: To chyba była kiedyś , jakaś świątynia. Ul. Miedza.
Ten budynek był salą gimnastyczną, budowaną równolegle ze szkołą przy Nakielskiej. Podobny obiekt stoi przy narożniku Gimnazjalnej i Krasińskiego. To też sala gimnastyczna........
-
AERO
- brak
- Kontakt:
A to gdzie ???
- Załączniki
-
- SDC11067.JPG (71.06 KiB) Przejrzano 6023 razy
-
- SDC11068.JPG (68.44 KiB) Przejrzano 6038 razy
-
etfi
- brak
- Kontakt:
ul.Pomorska ?
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Blisko. Ul. Śniadeckich.
-
etfi
- brak
- Kontakt:
Faktycznie już kojarzę miejsce>> pod tymi arkadami był a może jest sklep chyba komputerowy...
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Gdzie znajdują się te ostatnie ( po tej stronie ulicy ) stare domy ?
- Załączniki
-
- PC100060.JPG (42.59 KiB) Przejrzano 5984 razy
-
- PC100061.JPG (60.06 KiB) Przejrzano 5989 razy