Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe

Post autor: BYDZIAK 1958 »

8 lat temu, w tym temacie, (na stronie 7), pokazałem domniemany widok rejonu śluzy II, (z około 1876r), z ówczesnym budynkiem 'pierwszego' domku śluzowego i młynem "Luisenmühle" w oddali. Pomógł dużo wtedy kolega MWS. (Nie wiem, czy jeszcze tutaj zagląda, jak dotąd nie miałem możliwości się z nim zapoznać, może jest na FB, a ja o tym nie wiem...) Dopiero po latach dostrzegłem, że na tamtym 'obrazku' zrobiłem parę błędów. Np. wtedy nie wiedziałem, że na narożniku budynku dywizjonera był wcześniej swoisty wykusz. Że 'ostatniego' domu 'obsługi śluzy', po lewej stronie, wtedy jeszcze nie było. Że bramy śluzy miały inną konstrukcję... Kończę to poprawiać i wkrótce tamten obrazek znów pokażę, może od razu w zestawie porównawczym...
Dzisiaj pokażę nowy, kolejny 'obrazek' tego samego miejsca, ale z widokiem, (domniemanym), od strony 'grobli'. W jego powstawaniu pomogła pewna, znana stara pocztówka.
Przed nami widzimy dawny most nad Brdą, (Młynówką), który znajdował się właśnie w tym miejscu. Przysłania częściowo widoczną po prawej stronie śluzę II. W oddali widzimy siedzibę rezydencji rejentów. Budynek sztabu 4 dywizji piechoty, (Dywizjonera), przysłania ówczesny 'dom śluzowego', (zaznaczony na mapie na czerwono). Dziś w jego miejscu jest południowa jezdnia ulicy Focha. Tak mogło wyglądać to miejsce, około roku 1876-go. To był czas, w którym planowano już wielką przebudowę tego rejonu i ta, wkrótce całkowicie go zmieniła...
Załączniki
Kanałowa  B.jpg
Kanałowa B.jpg (145.19 KiB) Przejrzano 5727 razy
1876.jpg
1876.jpg (69.68 KiB) Przejrzano 5727 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

W połowie września, kolega pokazał mi parę efektów 'uruchomionych zdjęć' przez AI. Tak mi się to spodobało, że również zacząłem kombinować... Wielu z was widziało już kilka moich 'filmików', które pokazałem na FB. Szkoda, że nie mogę ich pokazywać i tutaj...

Posuwam się w tym dalej, (choć korzystam tylko z wersji darmowej programu, która pozwala mi zrobić trzy próby dziennie, - nie wiem dlaczego, ale do poniedziałku miałem tylko możliwość na dwie dziennie). Obecnie moje kombinacje polegają na tym, że powstały już również 'filmiki' z 'moich obrazków', jak np z tego widoku wyżej w poprzednim wpisie. I tu, przejdę do sedna.
Otóż AI, również 'kombinuje po swojemu' i często jej dzieła są z mojego punktu widzenia nie do pokazania, zmarnowane. Powiedział bym, że tworzy 'zdjęcia niezwykłe' i dlatego piszę o tym tutaj.
Np. w przypadku widoków z mostem Władysława IV-go i fragmentem gmachu technikum, dorabiała jego niewidoczną część, ładnie kończącą się, ale nieistniejącą ścianą szczytową...

Poniżej jest przykład dwóch 'niezwykłych widoków', (jednego zdjęcia), które wytworzyła sama z siebie i przez to, całość potem nie nadaje się do publikacji. To znane zdjęcie z Mostem Magazynowym, 'przesuwała' w lewo, tworząc nowe otoczenie... Ktoś kto się w tym nie orientuje, pewnie by to upublicznił, bo ładnie to wygląda. Ja nie, bo przecież wiemy, że przyczółek był tam inny. No i wtedy czekam do następnego dnia, na kolejne 3 szanse...
Załączniki
twórczość AI  1.jpg
twórczość AI 1.jpg (127.53 KiB) Przejrzano 2017 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

I to jest cały problem AI (SI). Niestety sporo ludzi nie ma takich skrupułów jak Ty i wstawia bezkrytycznie wszystko co zostanie wygenerowane. Za kilka lat będziemy zastanawiać się co jest prawdziwe i faktycznie tak kiedyś wyglądało, a co zostało wymyślone. Dla mnie wszystkie zdjęcia wygenerowane przez AI (w tym "poprawiane" w sposób przez Ciebie opisany) przy publikacji w internecie powinny być odpowiednio oznaczone - w opisie, w metadanych itp. Takie platformy jak FB powinny z automatu oznaczać wszystkie zdjęcia i posty, w których zastosowano AI.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Doprecyzuję tylko, na czym polega moje 'poprawianie'. Wkrótce pokażę coś nowego, tam na FB i być może zacznę wrzucać na YT, żeby i tu dać link tym, co chcieli by to zobaczyć, (jeśli tacy tu są i tu dadzą znać). Będą to dwa ujęcia z mostem Viktorii, ( zbudowanym i rozebranym, jeszcze przed tym, zanim jego wciąż istniejący następca, stał się mostem Królowej Jadwigi). Pierwsze ujęcie ze znanego zdjęcia 'poprawiłem' w ten sposób, że dla ostatecznego efektu, było jak dla mnie za dużo tratew przy brzegu. Małą część z nich usunąłem i w to miejsce zatrzymał się na chwilę człowiek na łódce. Myślę, że właśnie tego typu 'poprawianie', jest dopuszczalne. W drugim ujęciu wykorzystałem, cały mój 'obrazek', (który jest tu na str 14). Nie wiem, w którym roku, otoczono drewnianym płotem teren gmachu dyrekcji, ale na pewno później, niż został zbudowany most. Dlatego na tym 'obrazku', przestrzeń pierwszego planu jest 'otwarta'. Więc widok, choć powstał 'sztucznie', moją ręką, jest moim zdaniem dość prawdopodobny. Podobnie jest z 'obrazkiem' na samej górze tej strony. Myślę, że też jest prawdopodobny. Most nad Młynówką tam był, choć niestety, nie wiemy jak wyglądał stojący kiedyś z boku budynek...
Poniżej pokażę to, o czym wczoraj wspomniałem. Wygenerowany 'szczyt' gmachu technikum, 'nową Wojewódzką' i inny zjazd z mostu... (Widok po lewej stronie czerwonej linii).
Załączniki
q9Ch_oz.jpg
q9Ch_oz.jpg (86.88 KiB) Przejrzano 2010 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Pomyślałem sobie, że warto pokazywać tu pewne rzeczy wytworzone przez AI, na które 'nie są prawdziwe'. Żeby 'uczulić na to', ewentualne, zaglądające tu osoby, które też zechcą podobne stare zdjęcia 'uruchamiać'. Poniżej jest kolejny przykład na to, co może ona zrobić 'nie tak'.

Dałem jej do zrobienia to zdjęcie z 'pożegnania ciuchci'... Wyszło fajnie. Pociąg pomału odjeżdżał. Ale jak dla nas, 'ludzi z Bunkra', ten widok jest nie do zaakceptowania. Chodzi oczywiście o parowóz, który stał się czymś z 'dzikiego zachodu'... Ten zgarniacz, te zderzaki... Porażka. Ale mam pewien pomysł i przy kolejnej próbie go wykorzystam. Jak się uda, to o tym napiszę. 8-)
Załączniki
ciuchcia .jpg
ciuchcia .jpg (156.94 KiB) Przejrzano 1993 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba parę razy, w komentarzach pod 'zestawami porównawczymi', były i takie, w tym rodzaju: że "dobrze, że w święta też się zestawy pojawiają..."

Wspomniałem w poprzednich wpisach, że od paru dni 'nakręca mnie' kombinowanie w AI, i dlatego w te święta, czyli 1-go i 11-go, zestawów nie będzie. To moje kombinowanie z AI, jest czasochłonne, - do tego czekam po parę dni, na uzyskanie właściwych efektów... Bo oprócz 'normalnych zdjęć', pozwalam, by AI zrobiła seny z 'moimi wizjami'. Myślę że Was pozytywnie zaskoczą szczególnie te, w przygotowywanym filmiku na 11-go listopada.
Zaczynałem od pojedynczych zdjęć. W najbliższe święto, w sobotę, zobaczycie pierwszy zmontowany filmik z poprzednich pojedynczych ujęć. Wstawię go również na YT i podam tu link. Myślę, że to miejsce się do tego najlepiej nadaje... (Chyba, że macie inne propozycje.)

AI wciąż mnie zaskakuje 'swoimi pomysłami'. Np uruchomiony 'obrazek' sprzed 10-ciu lat,, (który jest tu na str4 w ósmym wpisie), pokazujący zjazd tramwaju z mostu nad kanałem, w ostatniej scenie 'zyskał' budynek, którego tam nigdy nie było. Wstawiłem to dla przykładu poniżej. (W innych próbach tego 'obrazka', pokazywały się inne 'ciekawostki'). Pisałem, że z tego typu powodów, większość rzeczy które AI wytwarza, nie nadaje się do pokazywania. Tu mam pytanie do Ewinga, który również na to wcześniej zwrócił uwagę. Widziałeś zapewne 'filmik z mostem Wiktorii. Tam, w pierwszej scenie, 'kamera AI' złapała na moment z lewej strony, kawałek 'zejścia z mostu'... Miejsce to, w różnych okresach, mogło wyglądać inaczej, może w jakimś momencie podobnie... I dlatego 'puściłem to' publicznie. Jak myślisz, jakie jest Twoje zdanie... Ta 'lewa część kadru', jest dopuszczalna, by to pokazywać, czy źle zrobiłem?
Załączniki
dom.jpg
dom.jpg (66.58 KiB) Przejrzano 1944 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

To zejście to w tym przypadku moim zdaniem to mało istotny szczegół, zwłaszcza, że mogło wyglądać bardzo podobnie ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Dzisiaj, tak jak tu wcześniej napisałem, pokażę Wam tutaj pierwszy raz 'filmik', który zmontowałem przy pomocy 'AI'. Pokazuje on 'uruchomione' dwie pocztówki i dwie moje 'wizje', które kiedyś tu pokazałem. Niestety, z pewnymi elementami AI sobie jeszcze nie radzi, zatem pewne elementy przygotowywanych widoków muszę zmieniać. Poniżej przypomnę jeden z tych widoków, znany Wam, ale ze zmienionym detalami. Oczywiście ten widok wystąpi we filmie. Zatem zapraszam.

Most Magazynowy.

https://www.youtube.com/watch?v=b8HlKRfGozU
Załączniki
MM.jpg
MM.jpg (121.96 KiB) Przejrzano 1925 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

W dzisiejsze święto, zapraszam na premierą nowego filmiku, zrobionego z pomocą AI. O 'Kamiennym moście'. Poniżej jest link do niego i jeden z kadrów, który znacie, - to 'obrazek', który kiedyś zrobiłem i tu pokazywałem. Zapraszam.
https://www.youtube.com/watch?v=4w5XWG9MPJ4
Załączniki
kolor automat ostro.jpg
kolor automat ostro.jpg (132.5 KiB) Przejrzano 1831 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Fajnie wyszedł ten film :) :1
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Dodam jeszcze, (bo forum przecież służy do rozmów), że w mojej skali czasu, filmik powstawał bardzo długo. A główną winowajcą jest 'AI', która w grubo ponad połowie prób ze zdjęciami, (a często we wszystkich próbach konkretnych widoków), 'wymyśla' sobie rzeczy, których się nie oczekuje. Pisałem o tym wcześniej i pokazywałem przykłady. W tym przypadku, pokażę tylko dwa z wielu 'psikusów AI'.
Np żołnierze schodzący z mostu, skręcili nagle w prawo, a tam pokazała się zabudowa, której nie ma. A w ujęciu z pustym korytem kanału, za każdym razem spychacza 'Stalińca', (tak mówiliśmy w dzieciństwie na te spychacze), przerabiała na dziwny pojazd, np taki jak tu. Dodam, że spychacz miał jechać 'w dal', ale 'dziwadło', zbliżało się w naszą stronę. A 'wywrotkę Stara', też 'przemeblowało' na inne dziwadło... Oczywiście te sceny z 'cudami', nie nadawały się do filmu. :):)
Załączniki
psikus AI 11.jpg
psikus AI 11.jpg (79.03 KiB) Przejrzano 1821 razy
spychacz AI 12.jpg
spychacz AI 12.jpg (45.62 KiB) Przejrzano 1821 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

prawie jak jakiś marsjański łazik :):)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^
Takie 'cuda', AI robi mi za często. Przez to kilka pomysłów,- filmików,- wciąż jest w fazie 'roboczej'. Największy problem mam z nakłonieniem jej, a właściwie 'rozkazaniem', by konkretny kadr był nieruchomy. By nie pokazywał w lewo lub w prawo widoku, którego nie ma. Korzystam ze 'słownika google' i tam, na wiele sposobów i czasami w paru zdaniach piszę, że 'obraz', kadr, czy 'widok', ma pozostać nieruchomy, że nie ma poruszać się w prawo, czy lewo... A może ktoś z Was zna 'zaklęcie', które ona zrozumie? Jakiegoś 'trompta', który pomoże mi choćby w tym jednym przypadku?

Poniżej jest przykład z widokiem, który zrobiłem dwa lata temu i pokazałem na poprzedniej stronie. 'AI' go ładnie uruchomiła, (choć pociąg wąskotorowy 'gonią' następne wagony) i obróciła widok w lewo... Nie rozpoznała domów i zrobiła z nich jakieś kolejowe dziwadło...
Załączniki
cudo 7.jpg
cudo 7.jpg (60.01 KiB) Przejrzano 1804 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Około 2 miesiące temu, zacząłem 'tworzyć', z pomocą 'AI'. Pierwsze kroki miałem 'chwiejne', ale myślę, że stąpam już coraz lepiej. Pierwsze 'filmiki', to były najczęściej pojedyncze, uruchamiane stare zdjęcia. Po jakimś czasie uznałem, że lepsze efekty są wtedy, gdy łączone odpowiednie sceny, utworzą mini film. Pierwszy w tej formie, jest ten o moście Władysława IV, którego link jest nieco wyżej, w jednym z wpisów. Obecnie 'pracuję' nad kilkoma projektami, z których pierwszy, o uliczce Grottgera, skończę (jak sądzę) jeszcze przed świętami. Trwa to wszystko tak długo z powodu, o którym już pisałem. 'AI' ciągle płata różne niepożądane niespodzianki, czym zabiera mi dzienne limity przetwarzania... (Najczęściej to 3 na dzień, bywa też że i 2).
Przy okazji tego dzisiejszego wpisu, pokażę nie tylko kolejną, jedną z wielu 'radosną twórczość' 'AI'. W tym przypadku, oryginalny kadr kończył się w miejscu czerwonej linii. I mimo to, że było polecenie nie rozszerzania widoku, to AI, po prostu na śluzie II, postawiła ten budynek i pomnik...
Ale w przypadku projektu o Moście Cesarskim, wśród wielu różnych innych wpadek, tym widokiem mnie zaskoczyła. Najpierw uznałem, że znów 'wymyśliła sobie', w tym przypadku dom po lewej stronie. Ale po przyjrzeniu się innym starym podobnym zdjęciom, okazało się, że on tam był, a 'AI' go wyeksponowała. W dzisiejszej rzeczywistości, ten budynek stoi za drzewami... Pomijając drobne detale, raczej dopuszczalne, tym razem byłem zaskoczony pozytywnie... 8-)
Załączniki
cudo 8.jpg
cudo 8.jpg (72.83 KiB) Przejrzano 1766 razy
cudo 2.jpg
cudo 2.jpg (54.65 KiB) Przejrzano 1766 razy
schowany.jpg
schowany.jpg (99.09 KiB) Przejrzano 1766 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Dziś w pierwsze święto, pokarzę film, w którym przypomnę dawny wygląd i znaczenie skromnej dziś uliczki Artura Grottgera. Powstał głównie z 'obrazków', które tu pokazywałem. W pierwszej scenie jest obrazek którego tu nie pokazywałem... 8-)
Radosnych Świąt.
https://www.youtube.com/watch?v=Ny2AhWB3yrY
Załączniki
A Grottgera.jpg
A Grottgera.jpg (65.21 KiB) Przejrzano 1715 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Mały spacer po dawnym Fordonie. Dziękuję naszemu koledze shetowi, za pomoc, polegającą na przygotowaniu tekstu do tego filmu. Mieszkam na drugim końcu miasta i z mojej perspektywy, Fordon jest wciąż tajemniczy...

https://www.youtube.com/watch?v=MAUWV8P2rsI

Poniżej, 'mój kadr' jednej ze scen we filmiku.
Załączniki
F W.jpg
F W.jpg (48.43 KiB) Przejrzano 1706 razy
jaras
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: jaras »

Ładnie filmiki wyszły.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Cieszy mnie każda oznaka i sygnał, że to 'da się oglądać'.
W Nowy Rok pokażę film o Moście Cesarskim, ( już mam prawie skończony ). 8-)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Oto zapowiedziany na Nowy Rok film - wspomnienie Mostu Cesarskiego.
Poniżej, jeden z kadrów we filmie.
Życzę Wam Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku.

https://www.youtube.com/watch?v=UIL3q2Ed-xE
Załączniki
CESARSKI.jpg
CESARSKI.jpg (43.38 KiB) Przejrzano 1670 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Kontynuuję ten nowy sposób pokazywania starych zdjęć. Na dzisiaj mam przygotowaną krótką opowieść o Moście Królowej Jadwigi, w której wystąpi również mój obrazek sprzed lat, który znacie...
A poniżej, jeden z kadrów we filmie.

https://www.youtube.com/watch?v=6-kMfjEXM6Y
Załączniki
do B.jpg
do B.jpg (56.92 KiB) Przejrzano 1645 razy
ODPOWIEDZ