Akwedukt Barłogi

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

ODPOWIEDZ
wichura
brak
Kontakt:

Akwedukt Barłogi

Post autor: wichura »

Gdzie wykonano to zdjęcie? Oczywiście oprócz tego, że na trawniku to oczekuję udzielenia dokładnej nazwy (tej oficjalnej) tego miejsca. Nie jest to Bydgoszcz...
Załączniki
cegła.jpg
cegła.jpg (86.04 KiB) Przejrzano 6273 razy
wichura
brak
Kontakt:

Re: Czerwona cegła i woda

Ułatwiłem teraz? ;)
Załączniki
but.jpg
but.jpg (144 KiB) Przejrzano 6243 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Post autor: BYDZIAK 1958 »

wichura pisze: ... oczekuję udzielenia dokładnej nazwy (tej oficjalnej) tego miejsca.
^^^ To miejsce oficjalnie nazywa się 'mostek nad strumieniem'.
:mrgreen:
wichura
brak
Kontakt:

Proszę Bydziak: masz i strumień :D Ale ponieważ miejsce to samo to pytanie zostaje aktualne... Gdzie?
Załączniki
woda.jpg
woda.jpg (145.77 KiB) Przejrzano 6196 razy
jaras
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: jaras »

Mostek mało używany że trawa na nim rośnie.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

jaras pisze: ... trawa na nim rośnie.
...niesie Kasie... - a dlaczego - to może być dodatkowe pytanko. Łatwe do odgadnięcia głównie dla starszych bunkrowiczów. :mrgreen:
Awatar użytkownika
szczepan522
brak
Kontakt:

Post autor: szczepan522 »

Akwedukt Barłogi,

53.702821, 17.969599

:1

Piękne i zaskakujące miejsce :)

p.s. wybieram się niedługo rowerkiem pod namiot w tamte rejony ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:
jaras pisze: ... trawa na nim rośnie.
...niesie Kasie... - a dlaczego - to może być dodatkowe pytanko. Łatwe do odgadnięcia głównie dla starszych bunkrowiczów. :mrgreen:

W kwestii formalnej - chodziło o piosenkę starego zespołu No To Co - 'Zielony mosteczek', która w swym tekście wspomina o tej trawce i Kasi.
jaras
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Re: Akwedukt Barłogi

Post autor: jaras »

Autor zagadki nie wypowiedział się i nie potwierdził a już jest w rozwiązanych :shock:
wichura
brak
Kontakt:

No właśnie z powodu tego przeniesienia jej nie wyłapałem, że padła odpowiedź... :( Oczywiście, poprawna odpowiedź :za
Wszyscy znamy Fojutowo, a tym czasem są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty - dość rzadko odwiedzanie, mało znane i na uboczu. Niewątpliwie z tych dwóch ten jest ładniejszy... Bardzo piękne i spokojne miejsce na uboczu. I od kiedy Fojutowo rozpropagowano i utworzono tam Morskie Oko ;) to uważam, że straciło ono swój cudowny klimat sprzed lat. A jak ktoś chce odpocząć w pięknym miejscu warto zajrzeć kilka kilometrów dalej (a właściwie z naszej perspektywy nawet bliżej).
Załączniki
barłogi1.jpg
barłogi1.jpg (125.97 KiB) Przejrzano 6137 razy
barłogi2.jpg
barłogi2.jpg (105.94 KiB) Przejrzano 6137 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

wichura pisze: (...)
Wszyscy znamy Fojutowo, a tym czasem są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty - dość rzadko odwiedzanie, mało znane i na uboczu ( ...)
Czyli oprócz Fojutowa, "są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty"... Ten 'Barłogi', ( o którym dotąd nie słyszałem), to pierwszy z tej dwójki, a ten drugi gdzie można zobaczyć?
wichura
brak
Kontakt:

Wszystkie trzy polskie akwedukty znajdują się w Borach Tucholskich na Wielkim Kanale Brdy. Barłogi położone są jakieś 3 km na wschód od szosy (w prostej linii, droga ok. 5) z Tucholi do Czerska. Najlepiej zjechać tu: https://www.google.pl/maps/@53.6925897, ... 56!6m1!1e1 Jednak droga jest piaszczysta i jak przez kilka dni nie padało to rowerem będzie męczarnia, a samochód może się zakopać, więc najlepiej przejść się pieszo od PKSu bądź parkingu. Trzeci z akweduktów jest najmniej okazały. To po prostu rura z wodą, którą płynie Kanał Węgornia, i który gdyby nie tabliczka można zwyczajnie przegapić. Znajduje się jakieś 3 km na południe od Barłogów. Dotrzeć można albo podążając wzdłuż kanału albo skręcić na południe za mostkiem pomiędzy szosą a Barłogami. Dotrzeć można też od południa, ale wymaga to trochę więcej kluczenia ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

wichura pisze: (...)
Trzeci z akweduktów jest najmniej okazały. To po prostu rura z wodą, którą płynie Kanał Węgornia, i który gdyby nie tabliczka można zwyczajnie przegapić.
(...)
Skoro skrzyżowania cieków wodnych, w sposób oczywiście sztuczny, nazywamy 'akweduktami', nawet te skromne, przez które jedna woda płynie tylko 'rurą', to i u nas jest takowy, obecnie, praktycznie mało zauważalny. Mam tu na myśli naszą mini rzeczkę Flis. Sto parę lat temu, w ostatniej jej części zaczęto kopać nowy kanał. Jakieś pół kilometra przed ujściem do Brdy. I wtedy to właśnie zbudowano 'rurę', która z powodu żeglugi kanałem, została wkopana pod dno kanału. Nią Flis przepływa pod kanałem z jednej jego strony na drugą i dalej po staremu mknie na spotkanie z większą koleżanką.
wichura
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958, pełna zgoda! Zupełnie o tym nie pomyślałem... W takim razie rodzą się dwa pytania. Po pierwsze mamy na tym forum specjalistów hydrologicznych. Chciałbym więc by ktoś potwierdził (ewentualnie zaprzeczył), że Bydziak ma rację. Po drugie - jeśli skrzyżowanie Flisu i Kanału Bydgoskiego jest akweduktem to dlaczego nasz ratusz, organizacje turystyczne, przewodnicy, zarząd województwa nie promuje tego faktu. Moglibyśmy wówczas nazwać ten region "województwo polskich akweduktów". Gdyż wówczas wszystkie 4 (?) polskie akwedukty byłyby zlokalizowane u nas: w Borach Tucholskich oraz Bydgoszczy.
Awatar użytkownika
szczepan522
brak
Kontakt:

Post autor: szczepan522 »

Ten nasz "akwedukt" nie jest akweduktem lecz syfonem. W akwedukcie przeprowadzana jest woda górą natomiast w tzw. syfonie dołem.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Wiem, wiem, masz rację. tak sobie pofilozofowałem... :):)
Ale gdyby nowy kanał nie miał służyć żegludze, lecz 'gospodarce wodnej, podobnie jak ten fojutowski, to pewnie rura nie była by 'syfonowa' lecz prosta - pozioma. I wtedy to by się mogło nazywać... ;)
wichura
brak
Kontakt:

szczepan522 pisze:Ten nasz "akwedukt" nie jest akweduktem lecz syfonem. W akwedukcie przeprowadzana jest woda górą natomiast w tzw. syfonie dołem.
To tak może by pocieszyć Bydziaka to poszperałem w Internecie (wiem, wiem powoływanie się na wiedzę z wikipedii jest żenujące :):) ) i okazuje się, że nasz syfon jest jednym z dwóch w kraju, więc jednak nadal jest to coś wyjątkowego ;)
wichura
brak
Kontakt:

Muszę sam siebie teraz sprostować.
wichura pisze:Wszystkie trzy polskie akwedukty znajdują się w Borach Tucholskich na Wielkim Kanale Brdy.
Niestety, ale nie u nas są wszystkie polskie akwedukty. Tych w kraju mamy co najmniej cztery. Tym czwartym, o którym się dowiedziałem jest akwedukt na kanale nad Jeziorem Karnickim (okolice Ostródy). Pisząc o trzech akweduktach posiłkowałem się wiedzą z naszych, bydgoskich gazet, które to sformułowanie powtarzały wielokrotnie. Jak jednak widać nie było ono prawdziwe :( Ciekawe zatem ile jeszcze nieznanych powszechnie takich obiektów mamy w kraju...
ODPOWIEDZ