Akwedukt Barłogi
Moderator: krajan
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Akwedukt Barłogi
Gdzie wykonano to zdjęcie? Oczywiście oprócz tego, że na trawniku to oczekuję udzielenia dokładnej nazwy (tej oficjalnej) tego miejsca. Nie jest to Bydgoszcz...
- Załączniki
-
- cegła.jpg (86.04 KiB) Przejrzano 6273 razy
-
wichura
- brak
- Kontakt:
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Re: Czerwona cegła i woda
^^^ To miejsce oficjalnie nazywa się 'mostek nad strumieniem'.wichura pisze: ... oczekuję udzielenia dokładnej nazwy (tej oficjalnej) tego miejsca.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Proszę Bydziak: masz i strumień
Ale ponieważ miejsce to samo to pytanie zostaje aktualne... Gdzie?
- Załączniki
-
- woda.jpg (145.77 KiB) Przejrzano 6196 razy
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Mostek mało używany że trawa na nim rośnie.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
...niesie Kasie... - a dlaczego - to może być dodatkowe pytanko. Łatwe do odgadnięcia głównie dla starszych bunkrowiczów.jaras pisze: ... trawa na nim rośnie.
- szczepan522
- brak
- Kontakt:
Akwedukt Barłogi,
53.702821, 17.969599
Piękne i zaskakujące miejsce
p.s. wybieram się niedługo rowerkiem pod namiot w tamte rejony
53.702821, 17.969599
Piękne i zaskakujące miejsce
p.s. wybieram się niedługo rowerkiem pod namiot w tamte rejony
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
BYDZIAK 1958 pisze:...niesie Kasie... - a dlaczego - to może być dodatkowe pytanko. Łatwe do odgadnięcia głównie dla starszych bunkrowiczów.jaras pisze: ... trawa na nim rośnie.
W kwestii formalnej - chodziło o piosenkę starego zespołu No To Co - 'Zielony mosteczek', która w swym tekście wspomina o tej trawce i Kasi.
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: Akwedukt Barłogi
Autor zagadki nie wypowiedział się i nie potwierdził a już jest w rozwiązanych 
-
wichura
- brak
- Kontakt:
No właśnie z powodu tego przeniesienia jej nie wyłapałem, że padła odpowiedź...
Oczywiście, poprawna odpowiedź 
Wszyscy znamy Fojutowo, a tym czasem są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty - dość rzadko odwiedzanie, mało znane i na uboczu. Niewątpliwie z tych dwóch ten jest ładniejszy... Bardzo piękne i spokojne miejsce na uboczu. I od kiedy Fojutowo rozpropagowano i utworzono tam Morskie Oko
to uważam, że straciło ono swój cudowny klimat sprzed lat. A jak ktoś chce odpocząć w pięknym miejscu warto zajrzeć kilka kilometrów dalej (a właściwie z naszej perspektywy nawet bliżej).
Wszyscy znamy Fojutowo, a tym czasem są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty - dość rzadko odwiedzanie, mało znane i na uboczu. Niewątpliwie z tych dwóch ten jest ładniejszy... Bardzo piękne i spokojne miejsce na uboczu. I od kiedy Fojutowo rozpropagowano i utworzono tam Morskie Oko
- Załączniki
-
- barłogi1.jpg (125.97 KiB) Przejrzano 6137 razy
-
- barłogi2.jpg (105.94 KiB) Przejrzano 6137 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Czyli oprócz Fojutowa, "są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty"... Ten 'Barłogi', ( o którym dotąd nie słyszałem), to pierwszy z tej dwójki, a ten drugi gdzie można zobaczyć?wichura pisze: (...)
Wszyscy znamy Fojutowo, a tym czasem są jeszcze w Polsce dwa kolejne akwedukty - dość rzadko odwiedzanie, mało znane i na uboczu ( ...)
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Wszystkie trzy polskie akwedukty znajdują się w Borach Tucholskich na Wielkim Kanale Brdy. Barłogi położone są jakieś 3 km na wschód od szosy (w prostej linii, droga ok. 5) z Tucholi do Czerska. Najlepiej zjechać tu: https://www.google.pl/maps/@53.6925897, ... 56!6m1!1e1 Jednak droga jest piaszczysta i jak przez kilka dni nie padało to rowerem będzie męczarnia, a samochód może się zakopać, więc najlepiej przejść się pieszo od PKSu bądź parkingu. Trzeci z akweduktów jest najmniej okazały. To po prostu rura z wodą, którą płynie Kanał Węgornia, i który gdyby nie tabliczka można zwyczajnie przegapić. Znajduje się jakieś 3 km na południe od Barłogów. Dotrzeć można albo podążając wzdłuż kanału albo skręcić na południe za mostkiem pomiędzy szosą a Barłogami. Dotrzeć można też od południa, ale wymaga to trochę więcej kluczenia 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Skoro skrzyżowania cieków wodnych, w sposób oczywiście sztuczny, nazywamy 'akweduktami', nawet te skromne, przez które jedna woda płynie tylko 'rurą', to i u nas jest takowy, obecnie, praktycznie mało zauważalny. Mam tu na myśli naszą mini rzeczkę Flis. Sto parę lat temu, w ostatniej jej części zaczęto kopać nowy kanał. Jakieś pół kilometra przed ujściem do Brdy. I wtedy to właśnie zbudowano 'rurę', która z powodu żeglugi kanałem, została wkopana pod dno kanału. Nią Flis przepływa pod kanałem z jednej jego strony na drugą i dalej po staremu mknie na spotkanie z większą koleżanką.wichura pisze: (...)
Trzeci z akweduktów jest najmniej okazały. To po prostu rura z wodą, którą płynie Kanał Węgornia, i który gdyby nie tabliczka można zwyczajnie przegapić.
(...)
-
wichura
- brak
- Kontakt:
BYDZIAK 1958, pełna zgoda! Zupełnie o tym nie pomyślałem... W takim razie rodzą się dwa pytania. Po pierwsze mamy na tym forum specjalistów hydrologicznych. Chciałbym więc by ktoś potwierdził (ewentualnie zaprzeczył), że Bydziak ma rację. Po drugie - jeśli skrzyżowanie Flisu i Kanału Bydgoskiego jest akweduktem to dlaczego nasz ratusz, organizacje turystyczne, przewodnicy, zarząd województwa nie promuje tego faktu. Moglibyśmy wówczas nazwać ten region "województwo polskich akweduktów". Gdyż wówczas wszystkie 4 (?) polskie akwedukty byłyby zlokalizowane u nas: w Borach Tucholskich oraz Bydgoszczy.
- szczepan522
- brak
- Kontakt:
Ten nasz "akwedukt" nie jest akweduktem lecz syfonem. W akwedukcie przeprowadzana jest woda górą natomiast w tzw. syfonie dołem.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Wiem, wiem, masz rację. tak sobie pofilozofowałem...
Ale gdyby nowy kanał nie miał służyć żegludze, lecz 'gospodarce wodnej, podobnie jak ten fojutowski, to pewnie rura nie była by 'syfonowa' lecz prosta - pozioma. I wtedy to by się mogło nazywać...
Ale gdyby nowy kanał nie miał służyć żegludze, lecz 'gospodarce wodnej, podobnie jak ten fojutowski, to pewnie rura nie była by 'syfonowa' lecz prosta - pozioma. I wtedy to by się mogło nazywać...
-
wichura
- brak
- Kontakt:
To tak może by pocieszyć Bydziaka to poszperałem w Internecie (wiem, wiem powoływanie się na wiedzę z wikipedii jest żenująceszczepan522 pisze:Ten nasz "akwedukt" nie jest akweduktem lecz syfonem. W akwedukcie przeprowadzana jest woda górą natomiast w tzw. syfonie dołem.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Muszę sam siebie teraz sprostować.
Ciekawe zatem ile jeszcze nieznanych powszechnie takich obiektów mamy w kraju...
Niestety, ale nie u nas są wszystkie polskie akwedukty. Tych w kraju mamy co najmniej cztery. Tym czwartym, o którym się dowiedziałem jest akwedukt na kanale nad Jeziorem Karnickim (okolice Ostródy). Pisząc o trzech akweduktach posiłkowałem się wiedzą z naszych, bydgoskich gazet, które to sformułowanie powtarzały wielokrotnie. Jak jednak widać nie było ono prawdziwewichura pisze:Wszystkie trzy polskie akwedukty znajdują się w Borach Tucholskich na Wielkim Kanale Brdy.