Stara Bydgoszcz na fb. " Bromberg"
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Stara Bydgoszcz na fb. " Bromberg"
Trudne do rozpoznania miejsce na tej pocztówce. Czy to Bydgoszcz? Być może ktoś rozszyfruje opis i tajemnica się wyjaśni. Data korespondencji to, wydaje się 20.1.1963. 
- Załączniki
-
- Bromberg.JPG (75.58 KiB) Przejrzano 8663 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Stara Bydgoszcz na fb. " Bromberg"
Raczej 1903BYDZIAK 1958 pisze:Data korespondencji to, wydaje się 20.1.1963.
- Karass
- brak
- Kontakt:
Tytuł pocztówki głosi: "Na pamiątkę wizyty Cesarza w Bydgoszczy 16.12.1904"
Nie mam pojęcia co jest napisane na samym obrazku. Być może "Der Begrüßung der Kaiser" - powitanie Cesarza. Natomiast pod zdjęciem prawie na pewno jest napisane coś zaczynające się na " König".... czyli Królewskie... pytanie co? Dość długie słowo. Königlichewehramt? Królewskie biuro rekrutacyjne? Mogę tylko domniemywać.
Nie mam pojęcia co jest napisane na samym obrazku. Być może "Der Begrüßung der Kaiser" - powitanie Cesarza. Natomiast pod zdjęciem prawie na pewno jest napisane coś zaczynające się na " König".... czyli Królewskie... pytanie co? Dość długie słowo. Königlichewehramt? Królewskie biuro rekrutacyjne? Mogę tylko domniemywać.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ A czy ten 'namiot' stoi na jakimś peronie? Czy tez odnosicie wrażenie, że za nim stoi jakiś pociąg? (Wagony osobowe)

^^^Ewing pisze: Raczej 1903
- MWS
- brak
- Kontakt:
To chyba nie jest peron i w tym sęk.A czy ten 'namiot' stoi na jakimś peronie?
Oczywiście. Stoi tam „Salonzug” pana Kaiser-a.Czy tez odnosicie wrażenie, że za nim stoi jakiś pociąg? (Wagony osobowe)
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Czyli wygląda na to, że zbudowali mu peron w formie tego namiotu 
Pytanie tylko gdzie?
Pytanie tylko gdzie?
- Karass
- brak
- Kontakt:
Orszak z Cesarzem szedł ulicą Gdańską w kierunku pomnika Wilhelma na Weltzienplatz (Plac Wolności).
Może to jest na wysokości koszar artyleryjskich, a tam po prawej biegnie ulica Gdańska? Kajzer wtedy tylko by wysiadał i już mógłby iść w kierunku Placu. Niestety nie wiem jak wyglądały wtedy koszary, poza tym że były tam baraki i stajnie, troszkę tylko można wywnioskować ze zdjęć Żydów w zorganizowanym na ich terenie obozie podczas wojny.
Może to jest na wysokości koszar artyleryjskich, a tam po prawej biegnie ulica Gdańska? Kajzer wtedy tylko by wysiadał i już mógłby iść w kierunku Placu. Niestety nie wiem jak wyglądały wtedy koszary, poza tym że były tam baraki i stajnie, troszkę tylko można wywnioskować ze zdjęć Żydów w zorganizowanym na ich terenie obozie podczas wojny.
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Jest to miejsce obecnie między peronami 3 i 4 z prawej strony widać ulicę Dworcową .
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Dla mnie, 'to z prawej', wygląda na jakiś wiadukt, albo most. Sugeruje to jego 'cień'...
Ale mogę się mylić..
Ale mogę się mylić..
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Pierwszy wysoki budynek z lewej, chyba jest 'bliżej' od sąsiedniego mniejszego. Wskazywała by na to wielkość okien. Ale zagadką jest jasny pas (na niebiesko), - rzeka? Usuniecie flagi i wypełnienie tła, też nie pomaga odgadnąć. Poniżej jest może płot...
- Załączniki
-
- cztery szczegóły.JPG (31.54 KiB) Przejrzano 8508 razy
- Karass
- brak
- Kontakt:
Wysokością bym się nie sugerował w żadnym wypadku - Prusacy mieli dziwny zwyczaj dorabiania budynkom pięter na pocztówkach
Nie był to tak popularny zwyczaj jak wszędobylskie zeppeliny, ale występował. Swego czasu krążyła gdzieś pocztówka z Bydgoszczy z idealnym tego przykładem, ale nie mogę jej teraz znaleźć.
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Może te widoki na Nowy Rynek i Pod Blankami są w tym stylu? http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... nek#p24738
Dziwią mnie te wysokie budowle. Dziś niczego takiego tam nie ma.
- Karass
- brak
- Kontakt:
Byłbym skłonny tak założyć.Hrab pisze:Może te widoki na Nowy Rynek i Pod Blankami są w tym stylu? http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... nek#p24738

1 - skrzydło lewe
2 - budynek
3 - prześwit
4 - budynek po prawej
5 - niższa partia budynku
(Budynek 3d jest nieco przesunięty w lewo od faktycznego położenia.)
Czyli budynek po lewej mógłby być Nowym Rynkiem 6, a po prawej - dawną Dyrekcją Kolei i dzisiejszymi kancelariami. Według mnie pasuje zarówno położenie - tuż przy zalesionej skarpie, w linii prostej od Fary, jak i układ budynków (nieco mi się spłaszczył budynek po lewej, jest szerszy na pocztówce)
Oczywiście po wspomnianym wyżej retuszu. Równie dobrze mogła to być fantazja rysownika, choć w tym miejscu już od 1848 roku był budynek DK.
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Pewnie masz rację. Mnie się wcześniej zwykle wydawało, że jest to widok nad tymi budynkami na obszar Pod Blankami.
Wracając do tematu, obstawiam teren końca ulicy Kościuszki - łąka gdzie obecnie jest Jutrzenka. W dali widać wzgórza myślęcińskie.
Wracając do tematu, obstawiam teren końca ulicy Kościuszki - łąka gdzie obecnie jest Jutrzenka. W dali widać wzgórza myślęcińskie.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
A jak myślicie, co to jest po lewej stronie? Jakiś wiadukt, czy coś pochylonego?
- seth
- brak
- Kontakt:
Wiadomo że cesarz Wilhelm II przybył do Bydgoszczy w związku z 200 rocznicą istnienia Grenadier-zu-Pferd-Regiment Freiherr von Derfflinger (Neumärkisches) Nr 3. Pułk ten stacjonował przy Szubińskiej. W tym przypadku mamy jakieś tam tło, jednak należy założyć że wysiadł on gdzieś w rejonie linii Berlin -Bydgoszcz. Z dworcem głównym włącznie.
Z tego okresu zachował się po dziś dzień zapis filmowy. Niestety nie jest on dostępny w sieci.
http://www.film-zeit.de/Film/8259/DIE-2 ... 904/Links/
Z tego okresu zachował się po dziś dzień zapis filmowy. Niestety nie jest on dostępny w sieci.
http://www.film-zeit.de/Film/8259/DIE-2 ... 904/Links/
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Cesarz Wilhelm II odbierający 16 grudnia 1904 defiladę regimentu grenadierów na ul. Gdańskiej. Rozpoznajecie jaki to fragment ulicy?
Wiadomo że orszak z cesarzem przybył na Plac Wolności. Ja obstawiałbym, że jednak przyjechał w okolice Gdańskiej. Miał bliżej do celu.
Wiadomo że orszak z cesarzem przybył na Plac Wolności. Ja obstawiałbym, że jednak przyjechał w okolice Gdańskiej. Miał bliżej do celu.
- Załączniki
-
- Cesarz Bydgoszcz 1904.jpg (191.68 KiB) Przejrzano 8407 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ta fotka jest kopią zdjęcia z czasopisma widocznego w tym wątku http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=77&t=4991
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Zgadza się. To zdjęcia z gazety "Deutsches Volksblatt" Niemiecki Dziennik Ludowy. Podobnie jak kolejna fotka – parada grenadierów na Placu Wolności.
Cesarz nie pojechał do grenadierów na Szubińską. To grenadierzy przybyli na Plac Wolności pod pomnik jego dziadka cesarza. Dlatego zakładam, że wysiadł blisko krzyżówki kolei z Gdańską. Mógł wysiąść na dworcu, ale fotka z „namiotem peronowym” na to nie wskazuje.
Inna sprawa to niezgodność daty w tekście na pocztówce. Jeśli to jest 1903 to coś tu nie gra.
Cesarz nie pojechał do grenadierów na Szubińską. To grenadierzy przybyli na Plac Wolności pod pomnik jego dziadka cesarza. Dlatego zakładam, że wysiadł blisko krzyżówki kolei z Gdańską. Mógł wysiąść na dworcu, ale fotka z „namiotem peronowym” na to nie wskazuje.
Inna sprawa to niezgodność daty w tekście na pocztówce. Jeśli to jest 1903 to coś tu nie gra.
- Załączniki
-
- Parada W II na PW.jpg (185.08 KiB) Przejrzano 8395 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Moim zdaniem ten namiot stoi właśnie na rogu Gdańskiej i Kamiennej - widok w stronę Placu Wolności, a po prawej stronie widoczny jest przejazd kolejowy w tym miejscu.
To co w tle wygląda na wzgórza - wydaje mi się, że mogą to być kamienice.
To co w tle wygląda na wzgórza - wydaje mi się, że mogą to być kamienice.