ul. Jackowskiego
Moderator: krajan
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
ul. Jackowskiego
Gdzie to jest? W tym miejscu jest teraz blok mieszkalny. Bydziak, to Twój "fyrtel'...
- Załączniki
-
- 69.jpg (35.28 KiB) Przejrzano 3388 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Re: Jaka to ulica?
Dzięki za to zdjęcie
Przypominają mi się czasy młodości. Dla mnie i siostry ten domek był 'chatką baby Jagi'.
Żeby nie psuć tropienia innym forumowiczom, dam taką odpowiedź, pokazującą obecnie to miejsce:
(Ci co chcą tego szukać, niech jeszcze nie klikają na to.)
http://goo.gl/maps/KD1BZ
Przypominają mi się czasy młodości. Dla mnie i siostry ten domek był 'chatką baby Jagi'.
Żeby nie psuć tropienia innym forumowiczom, dam taką odpowiedź, pokazującą obecnie to miejsce:
(Ci co chcą tego szukać, niech jeszcze nie klikają na to.)
http://goo.gl/maps/KD1BZ
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Na tym terenie miał swój warsztat pewien dekarz. W beczkach za płotem znajdowała się smoła.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Nie daje mi spokoju ta kobieta na zdjęciu. Przypomina moją matkę. Sylwetka i ta specyficzna, wtedy jeszcze modna fryzura. Z którego roku ono jest? Jeśli np. z lat sześćdziesiątych, to mogła by być ona i wracać np z pobliskiego samu. 
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
To zdjęcie było wykonane po 1963-cim roku. W tym czasie moja małżonka z rodzicami wprowadziła się na tę ulicę. Myślę, że było wykonane przed 1970-tym rokiem. Tą ulicą, przez 1,5 roku chodziłem na WSI, na ówczesnej ulicy Olszewskiego. Przechodziłem przez kamienny most, potem ulicą Świerczewskiego, obok sklepu "Skala", i potem w prawo na WSI. Nowy blok na Jackowskiego był zbudowany w latach 80-tych.
Przy okazji, załączam zdjęcie wykonane na rondzie Grunwaldzkim, przed przebudową, w roku 1986-tym. Tam, gdzie obecnie jest "Real", istniały działki i kino :Mimoza". Dąb, widoczny po prawe stronie, rósł na wysepce na rondzie. Obecnie jest poza wysepką.
Na załączonej mapce jest ulica Bielany. Zniknęła, po przebudowach.
Przy okazji, załączam zdjęcie wykonane na rondzie Grunwaldzkim, przed przebudową, w roku 1986-tym. Tam, gdzie obecnie jest "Real", istniały działki i kino :Mimoza". Dąb, widoczny po prawe stronie, rósł na wysepce na rondzie. Obecnie jest poza wysepką.
Na załączonej mapce jest ulica Bielany. Zniknęła, po przebudowach.
- Załączniki
-
- 2013-03-09_21.JPG (52.81 KiB) Przejrzano 3308 razy
-
- 72.jpg (28.12 KiB) Przejrzano 3308 razy
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Zapomniałem dodać, że po lewej stronie, na miejscu McDonalda mijałem filę "ROMET-u". Pracowały tam prasy.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Około 1970-tego zakładali nowe tabliczki z ta nazwą Bielany. nie przypominam sobie, żeby wcześniej były inne starsze tabliczki. Zresztą niektórzy starsi ludzie, też się wtedy dziwili tą 'nowa' nazwą. I właściwie to było coś w rodzaju parkowej alei, a nie 'ulicy'. Dzięki, że o tym przypomniałeś. 
a co do kobiety na pierwszym zdjęciu... Przydał by się wehikuł czasu.
a co do kobiety na pierwszym zdjęciu... Przydał by się wehikuł czasu.