ul. Jackowskiego

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

ODPOWIEDZ
Stanislaw
brak
Kontakt:

ul. Jackowskiego

Post autor: Stanislaw »

Gdzie to jest? W tym miejscu jest teraz blok mieszkalny. Bydziak, to Twój "fyrtel'...
Załączniki
69.jpg
69.jpg (35.28 KiB) Przejrzano 3391 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: Jaka to ulica?

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Dzięki za to zdjęcie :!:
Przypominają mi się czasy młodości. Dla mnie i siostry ten domek był 'chatką baby Jagi'. :P
Żeby nie psuć tropienia innym forumowiczom, dam taką odpowiedź, pokazującą obecnie to miejsce:
(Ci co chcą tego szukać, niech jeszcze nie klikają na to.)

http://goo.gl/maps/KD1BZ
Stanislaw
brak
Kontakt:

Na tym terenie miał swój warsztat pewien dekarz. W beczkach za płotem znajdowała się smoła.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Nie daje mi spokoju ta kobieta na zdjęciu. Przypomina moją matkę. Sylwetka i ta specyficzna, wtedy jeszcze modna fryzura. Z którego roku ono jest? Jeśli np. z lat sześćdziesiątych, to mogła by być ona i wracać np z pobliskiego samu. :shock:
Stanislaw
brak
Kontakt:

To zdjęcie było wykonane po 1963-cim roku. W tym czasie moja małżonka z rodzicami wprowadziła się na tę ulicę. Myślę, że było wykonane przed 1970-tym rokiem. Tą ulicą, przez 1,5 roku chodziłem na WSI, na ówczesnej ulicy Olszewskiego. Przechodziłem przez kamienny most, potem ulicą Świerczewskiego, obok sklepu "Skala", i potem w prawo na WSI. Nowy blok na Jackowskiego był zbudowany w latach 80-tych.
Przy okazji, załączam zdjęcie wykonane na rondzie Grunwaldzkim, przed przebudową, w roku 1986-tym. Tam, gdzie obecnie jest "Real", istniały działki i kino :Mimoza". Dąb, widoczny po prawe stronie, rósł na wysepce na rondzie. Obecnie jest poza wysepką.
Na załączonej mapce jest ulica Bielany. Zniknęła, po przebudowach.
Załączniki
2013-03-09_21.JPG
2013-03-09_21.JPG (52.81 KiB) Przejrzano 3311 razy
72.jpg
72.jpg (28.12 KiB) Przejrzano 3311 razy
Stanislaw
brak
Kontakt:

Zapomniałem dodać, że po lewej stronie, na miejscu McDonalda mijałem filę "ROMET-u". Pracowały tam prasy.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Około 1970-tego zakładali nowe tabliczki z ta nazwą Bielany. nie przypominam sobie, żeby wcześniej były inne starsze tabliczki. Zresztą niektórzy starsi ludzie, też się wtedy dziwili tą 'nowa' nazwą. I właściwie to było coś w rodzaju parkowej alei, a nie 'ulicy'. Dzięki, że o tym przypomniałeś. :D
a co do kobiety na pierwszym zdjęciu... Przydał by się wehikuł czasu. :D
ODPOWIEDZ