Cmentarze ewangelickie - Bydgoszcz (Fordon)

Lidka
brak
Kontakt:

Cmentarze ewangelickie - Bydgoszcz (Fordon)

Post autor: Lidka »

Cmentarz nie jest tak do końca zapomniany. Okoliczni mieszkańcy dokładnie pamiętają gdzie można wyrzucić śmieci i zrobić sobie melinę na świeżym powietrzu. Brutalne ale prawdziwe. Ogrodzenia wycięte i wywiezione. Element takiego ogrodzenia znalazłam na drodze w piachu. Na jednym z nagrobków dokładnie widać zacieranie śladów po Niemcach. Nad wszystkim górują przepiękne, olbrzymie dęby które wskazują na wiek cmentarza. Niewiele tu zostało. Widać jednak ze była to duża i piękna nekropolia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Zapomniany cmentarz w Fordonie

Post autor: Ewing »

W którym miejscu jest dokładnie ten cmentarz?
Thure
brak
Kontakt:

Post autor: Thure »

Za kościołem w "budowie" (w kierunku Wisły) przy Bora-Komorowskiego w Nowym Fordonie.
Lidka
brak
Kontakt:

Dokładnie tak. Wieka budowa bloków, domów, ulicy itd...
Lidka
brak
Kontakt:

Wiecie coś o cmentarzu przy ulicy Hallera? Znalazłam tylko krzaki bzów i dwa gruchające gołąbki.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Zapomniany cmentarz w Fordonie

Post autor: Misia »

Kilka dni temu odwiedzałam te cmentzrze.
Oba zaznaczone są na mapie, jednak, tak jak poprzednik, na ulicy Hallera znalazłam tylko krzaki typowe dla miejsc cmentarnych, trochę gruzu i mnóstwo śmieci:

Obrazek

Cmentarz na Bora-Komorowskiego rzeczywiście bardzo zaniedbany, jednak groby nie są przysypane śmieciami i można ich znaleźć całkiem sporo:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

Cmentarze ewangelickie położone poza Fordonem były dwa. Jeden w dawnym Zofinie, drugi w Pałczu. Cmentarz zofiński został założony w 1899 roku.
W Starym Fordonie na terenie nieistniejącego cmentarza ewangelickiego, do dnia dzisiejszego zachował się ponad 2 metrowy nagrobek Pauliny Schwartz, z domu Heise, 1853-1932. (informacja znaleziona w Historii Fordonu i okolic, opr. zbiorowe).
Obok tej nekropolii umiejscowiony był cmentarz więźniarek, na grobach stały małe metalowe krzyże z numerami, trafiały się też tabliczki, też z numerem, bez nazwisk. W latach II wojny pochowano na nim 102 osoby. Po wojnie pochówki trwały dalej. Nie mam informacji ile więźniarek pochowano tam w czasie działalności więzienia kobiecego we Fordonie. Obecnie cmentarz ten również nie istnieje.

Na cmentarzu przy Bora- Komorowskiego zachowały się dwie całe płyty ( przynajmniej kilka lat temu tam były) z nazwiskiem Hall , bez daty urodzenia i śmierci. Dziś sprawdzę czy jeszcze są.
Lidka
brak
Kontakt:

"W Starym Fordonie na terenie nieistniejącego cmentarza ewangelickiego, do dnia dzisiejszego zachował się ponad 2 metrowy nagrobek Pauliny Schwartz, z domu Heise, 1853-1932."
A dokładniej w jakim miejscu?
Na cmentarzu rzymsko katolickim w Starym Fordonie jest jest wydzielone płotem miejsce ze starymi nagrobkami, czasem są to tylko żelazne krzyże. Wygląda to jak cmentarz w cmentarzu, może jest to zbieranina z likwidowanych fordońskich nekropoli. Na pewno był to bardzo dobry pomysł na zachowanie odrobiny historii i uczczenie ludzi którym zostały poświęcone te symbole pamięci.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Lidka :

A dokładniej w jakim miejscu?

Kiepsko u mnie z czasem, ale obiecuję , że jutro wstawię fotkę. Obelisk stoi na terenie dawnego cmentarza , czyli w dzisiejszym parku , za płotem cmentarza katolickiego. Trudno go nie zauważyć ;) Wstawiłaś fotki z lapidarium cmentarza katolickiego.

Jeszcze małe sprostowanie. Cmentarz ewangelicki przy Bora - Komorowskiego to dawny Pałcz, a ten przy Hallera to Zofin.
Lidka
brak
Kontakt:

Seth:

"Obelisk stoi na terenie dawnego cmentarza , czyli w dzisiejszym parku , za płotem cmentarza katolickiego. Trudno go nie zauważyć ;) Wstawiłaś fotki z lapidarium cmentarza katolickiego."

Czyli jak tam byłam wystarczyło tylko troszkę się rozejrzeć? :)
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Lidka pisze:
Czyli jak tam byłam wystarczyło tylko troszkę się rozejrzeć? :)
:D Dzisiaj bezwzględnie wstawię fotki, aura nie najlepsza , ale może przed zmrokiem zdążę.

-- 21 paź 2009 --

Zdjęcia jedynego zachowanego pomnika na nieistniejącym już cmentarzu ewangelickim przy ulicy Cechowej , we Fordonie. Dodatkowo zdjęcia boiska pod którym leżą więźniarki z fordońskiego więzienia.
Załączniki
HPIM3177.JPG
HPIM3177.JPG (74.63 KiB) Przejrzano 26445 razy
HPIM3174.JPG
HPIM3174.JPG (108.14 KiB) Przejrzano 26447 razy
HPIM3175.JPG
HPIM3175.JPG (118.93 KiB) Przejrzano 26467 razy
HPIM3176.JPG
HPIM3176.JPG (122.95 KiB) Przejrzano 26461 razy
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Szkoda, że pomnik tylko stoi i niszczeje. Przeciętny przechodzień nawet nie wie co to jest...

Obrazek

I cmentarz:
Obrazek
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Misia pisze:Szkoda, że pomnik tylko stoi i niszczeje. Przeciętny przechodzień nawet nie wie co to jest...
Przeciętny przechodzień zauważa, że jest to cmentarz a obelisk to nagrobek tylko 1 listopada. Od wielu lat zapalamy tam znicze, właśnie w ten dzień, wieczorną porą. Wszak to Święto Zmarłych, wszystkich bez wyjątku.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ja byłam tam dziś, nie planowam, więc jedyny znicz jaki wzięłam zapaliłam w Strzyżawie. Ale obok tego nagrobka nie zatrzymał się poza mną nikt...
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Post autor: night prowler »

W Fordonie istniał również cmentarz żydowski, zlikwidowany przez Niemców w czasie wojny. Portal Wirtualny Sztetl podaje, że macewy, które ocalały zostały użyte jako materiał budowlany do umacniania skarpy wiślanej przy ul. Frycza-Modrzewskiego i że tkwią tam do dziś. Niewielkie fragmenty macew są też przy ul. Targowsko. Czy ktoś może to potwierdzić i udokumentować. Dziś byłem we wspomnianych rejonach i niczego takiego nie znalazłem. Być może niedokładnie szukałem.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Szukałam tam później raz jeszcze śladow macew na ul. Frycza-Modrzewskiego i jakichkolwiek pozostałości na ul. Targowisko, ale znów bez rezultatu :(
Może ktoś z Was wie czy/gdzie one tam są?
Czy w ogóle został jakiś ślad po cmentarzu żydowskim?
jarek
brak
Kontakt:

Post autor: jarek »

Lidka pisze:Wiecie coś o cmentarzu przy ulicy Hallera? Znalazłam tylko krzaki bzów i dwa gruchające gołąbki.
Przez całe swoje mlodzieńcze lata mieszkałem na Hallera, i pamiętam jak byłem nastolatkiem to była połowa lat 90, z kolegami przesiadywałem na terenie cmentarza, wtedy były jeszcze tam zdewastowane nagrobki, pamietam krzyże porozbijane,utkwiło mi w pamięci że nie było żadnych płyt z imionami i nazwiskami, tylko bezimienne groby , wszystko zdewastowane. Pewnego razu nie pamiętam dokładnie w jakich okolicznościach znależliśmy ludzką czaszkę, nie wiem co się z nią stało, wiem że pod koniec ubiegłego wieku przyjechała jakaś ekipa robotników, i wszystkie te nagrobki zebrali na jedną kupę i wywieźli, chcę zaznaczyć że nie była to ekshumacja tylko uporządkowanie terenu, sprawne oko znajdzie tam jeszcze dziś pozostałośći płyt nagrobnych, z tego co się orientowałem u miejscowych mieszkańców Zofina, to obszar cmentarza znajdował się częśćiowo pod blokiem Hallera 5, natomiast cały blok Hallera 7 stoi na jego terenie, okazały dąb, który stoi za blokiem wyznacza nam środek cmentarza, łatwo sobie wyobrazić jego obszar i formę.
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Re: Cmentarze ewangelickie - Bydgoszcz (Fordon)

Zachęcam koleżanki i kolegów z naszego forum do zapalania świec w miejscach byłych cmentarzy ewangelickich na terenie naszego miasta. Zwyczajowo, jak co roku wieczorną porą, zapalam znicze pod jedynym istniejącym pomnikiem na dawnym ewangelickim cmentarzu fordońskim. Warto wspomnieć o tych którzy też tworzyli historię naszej najbliższej okolicy.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Odkąd pamiętam, od czasów kiedy pionowo pod szafę wchodziłam, zapalam co roku znicze na opuszczonych grobach.
W tym roku byłam już zapalić znicz w Małej Kępie, ale na pewno gdzieś jeszcze pojadę :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Post autor: Hrab »

W opracowaniu Doroty Gabrowskiej o parafii Św.Mikołaja:
Jak już wiemy, dom karny w Fordonie utworzyły władze pruskie w 1853 r., jako filię zakładu karnego w
Koronowie. Dwa lata później, w 1855 r., na potrzeby tegoż więzienia otworzono cmentarz więzienny.
Władze więzienia wystąpiły do Magistratu miasta Fordonu o wytyczenie terenu pod cmentarz grzebalny,
w związku z epidemią cholery, która miała miejsce na terenie więzienia fordońskiego w 1855 r. Choroba
zdziesiątkowała osadzone w nim kobiety. Władze miasta przyznały pod tenże cmentarz miejsce sąsiadujące
od zachodu z cmentarzem ewangelickim. Pierwsze groby powstały w czasie epidemii. Z biegiem
czasu cmentarz powiększył się. Chowano na nim osoby zmarłe w zakładzie karnym, których rodziny odmawiały
przyjęcia zwłok. W latach 1939 – 1945 pochowano na nim około 100 kobiet polskich. Po roku
1945 dokonywano na cmentarzu sporadycznych pochówków. Mogiły były obsiane trawą i zaopatrzone w
tabliczki z numerami odpowiadającymi numerom w kartotece. Cmentarz był obsadzony morwami. W
latach siedemdziesiątych naszego wieku cmentarz został zlikwidowany wraz z cmentarzem ewangelickim
Czy w tym wątku jest opisany ten cmentarz? Jaka jest jego lokalizacja na mapie? Gdzieś przy więzieniu ?
ODPOWIEDZ