Spadochrony mają swoje latka
Spadochron
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Spadochron
Czy ktoś wie od czego ten spadochron ? Według pieczątki na czaszy wychodzi że jest od bomby oświetlającej typu SAB-100MN. Pewności nie mam.
jeden jest z 1974 roku to ten rozłożony, a ten spakowany jest z 1972 roku.
- Załączniki
-
- Spado.jpg (75.91 KiB) Przejrzano 4505 razy
-
- Spado0.jpg (78.49 KiB) Przejrzano 4505 razy
-
- Spado1.jpg (77.57 KiB) Przejrzano 4505 razy
-
- Spado2.jpg (65.2 KiB) Przejrzano 4505 razy
-
- Spado3.jpg (74.9 KiB) Przejrzano 4505 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: Spadochron
od spadochroniarzabunkier pisze:Czy ktoś wie od czego ten spadochron ?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Niekoniecznie a nawet na pewno nie od spadochroniarza.
Nie wiem jaką posiada powierzchnię ten spadochronik, ale domyślam się , że ma ok. 1-2 m2.
Z.S.T.i T w Legionowie szyły wiele różnych spadochroników, do różnych celów.
Były to spadochroniki wyciągające czasze ( pilociki) , stabilizujące ( PDPS-48 ) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2) .
Szyto również trochę większe ( pow. 5-10 m2 ) , hamujące dobieg sam.odrzutowych i szybowców (Zefir) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2 ).
Były również hamujące do innych celów z kotwicami spadochronowymi włącznie .
Te akurat faktycznie wyglądają na spowalniające opadanie ( flary
) bomby oświetlającej ;
Sugeruje to mała powierzchnia , rodzaj kominka stabilizującego na szczycie czaszy i ... podłużny pokrowiec czaszy.
Nie wiem jaką posiada powierzchnię ten spadochronik, ale domyślam się , że ma ok. 1-2 m2.
Z.S.T.i T w Legionowie szyły wiele różnych spadochroników, do różnych celów.
Były to spadochroniki wyciągające czasze ( pilociki) , stabilizujące ( PDPS-48 ) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2) .
Szyto również trochę większe ( pow. 5-10 m2 ) , hamujące dobieg sam.odrzutowych i szybowców (Zefir) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2 ).
Były również hamujące do innych celów z kotwicami spadochronowymi włącznie .
Te akurat faktycznie wyglądają na spowalniające opadanie ( flary
Sugeruje to mała powierzchnia , rodzaj kominka stabilizującego na szczycie czaszy i ... podłużny pokrowiec czaszy.
- Artek82
- brak
- Kontakt:
O właśnie mi się przypomniało że miałem kiedyś dwie takie sondy R-2 czerwoną i białą (dziadek przytachał z jednostki). Pamiętam tą czerwoną bawiliśmy się zawsze na ogrodzie lub czepialiśmy do roweru i była jazda
Niestety przepadły gdzieś bezpowrotnie, ale muszę poszperać w garażu może się coś gdzieś tam....
Pamiętam że te sondy rzucało zawsze wojsko, a w Aeroklubie używali listewkę z krepą
Poprawka: miałem 3 takie sondy, bo jedna siadła kiedyś zaraz za płotem u mnie na Biedaszkowie
Pamiętam że te sondy rzucało zawsze wojsko, a w Aeroklubie używali listewkę z krepą
Poprawka: miałem 3 takie sondy, bo jedna siadła kiedyś zaraz za płotem u mnie na Biedaszkowie
Pozdrawiam Artur
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Używaliśmy ok. 4 m. krepy obciążonej listwą , bo była tańsza i wygodniejsza w użyciu 
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Nie chciał bym skakać z tym spadochronemGrapHite pisze:od spadochroniarza
Powierzchnia faktycznie niewielka, ok. 2,5 m2
- seth
- brak
- Kontakt:
To polska mutacja sowieckiego САБ-100МН. Spadachron służący do zrzutu bomb oświetlających.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Czyli ten spadochron na zdjęciach powyżej to tak zwany spadochron denny, który po zadziałaniu zapalnika wyciągał z korpusu bomby ładunki oświetlające w liczbie 7 szt., które miały swoje mniejsze spadochrony hamujące. Ten mniejszy spadochron widać na drugim zdjęciu. Bomba "wyrzucała" ładunki oświetlające na wysokości ok. 1800 m, czas palenia się jednego ładunku od 4 do 5 min. Obszar jaki można było oświetlić to 3 km na 4 km.
САБ-100МН w przekroju:
САБ-100МН w przekroju:
- Załączniki
-
- Tablica.jpg (109.55 KiB) Przejrzano 4339 razy
-
- Spado mały.jpg (25.24 KiB) Przejrzano 4339 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Jest tak, jak napisałeś. Ten typ spadochronu był przeznaczony do bomb określonego typu. Ciekawe czy miał jakieś inne zastosowanie ?