Spadochron

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Spadochron

Post autor: bunkier »

Czy ktoś wie od czego ten spadochron ? Według pieczątki na czaszy wychodzi że jest od bomby oświetlającej typu SAB-100MN. Pewności nie mam.
Spadochrony mają swoje latka :D jeden jest z 1974 roku to ten rozłożony, a ten spakowany jest z 1972 roku.
Załączniki
Spado.jpg
Spado.jpg (75.91 KiB) Przejrzano 4511 razy
Spado0.jpg
Spado0.jpg (78.49 KiB) Przejrzano 4511 razy
Spado1.jpg
Spado1.jpg (77.57 KiB) Przejrzano 4511 razy
Spado2.jpg
Spado2.jpg (65.2 KiB) Przejrzano 4511 razy
Spado3.jpg
Spado3.jpg (74.9 KiB) Przejrzano 4511 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Re: Spadochron

Post autor: GrapHite »

bunkier pisze:Czy ktoś wie od czego ten spadochron ?
od spadochroniarza ;)
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

Niekoniecznie a nawet na pewno nie od spadochroniarza.

Nie wiem jaką posiada powierzchnię ten spadochronik, ale domyślam się , że ma ok. 1-2 m2.
Z.S.T.i T w Legionowie szyły wiele różnych spadochroników, do różnych celów.
Były to spadochroniki wyciągające czasze ( pilociki) , stabilizujące ( PDPS-48 ) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2) .
Szyto również trochę większe ( pow. 5-10 m2 ) , hamujące dobieg sam.odrzutowych i szybowców (Zefir) oraz sondy zrzutu skoczków ( R-2 ).
Były również hamujące do innych celów z kotwicami spadochronowymi włącznie .

Te akurat faktycznie wyglądają na spowalniające opadanie ( flary :?: ) bomby oświetlającej ;
Sugeruje to mała powierzchnia , rodzaj kominka stabilizującego na szczycie czaszy i ... podłużny pokrowiec czaszy.
Awatar użytkownika
Artek82
brak
Kontakt:

Post autor: Artek82 »

O właśnie mi się przypomniało że miałem kiedyś dwie takie sondy R-2 czerwoną i białą (dziadek przytachał z jednostki). Pamiętam tą czerwoną bawiliśmy się zawsze na ogrodzie lub czepialiśmy do roweru i była jazda :):) Niestety przepadły gdzieś bezpowrotnie, ale muszę poszperać w garażu może się coś gdzieś tam....
Pamiętam że te sondy rzucało zawsze wojsko, a w Aeroklubie używali listewkę z krepą :mrgreen:

Poprawka: miałem 3 takie sondy, bo jedna siadła kiedyś zaraz za płotem u mnie na Biedaszkowie :twisted:
Pozdrawiam Artur
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

Używaliśmy ok. 4 m. krepy obciążonej listwą , bo była tańsza i wygodniejsza w użyciu ;)
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

GrapHite pisze:od spadochroniarza ;)
Nie chciał bym skakać z tym spadochronem :):)

Powierzchnia faktycznie niewielka, ok. 2,5 m2
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

To polska mutacja sowieckiego САБ-100МН. Spadachron służący do zrzutu bomb oświetlających.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Czyli ten spadochron na zdjęciach powyżej to tak zwany spadochron denny, który po zadziałaniu zapalnika wyciągał z korpusu bomby ładunki oświetlające w liczbie 7 szt., które miały swoje mniejsze spadochrony hamujące. Ten mniejszy spadochron widać na drugim zdjęciu. Bomba "wyrzucała" ładunki oświetlające na wysokości ok. 1800 m, czas palenia się jednego ładunku od 4 do 5 min. Obszar jaki można było oświetlić to 3 km na 4 km.

САБ-100МН w przekroju:
Załączniki
Tablica.jpg
Tablica.jpg (109.55 KiB) Przejrzano 4345 razy
Spado mały.jpg
Spado mały.jpg (25.24 KiB) Przejrzano 4345 razy
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

Jest tak, jak napisałeś. Ten typ spadochronu był przeznaczony do bomb określonego typu. Ciekawe czy miał jakieś inne zastosowanie ?
ODPOWIEDZ