Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 21 cze 2025, 10:27

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Gość

W najbliższą niedzielę, 14 sierpnia, o godz. 9.00, przy pomniku w Tryszczynie rozpoczną się zdjęcia do filmu dokumentalnego ,,TRYSZCZYN 1939". Film zostanie zaprezentowany 3 września tego roku, podczas widowiska historycznego przy cmentarzyku w Tryszczynie. Organizatorami widowiska jest BSMZ Bunkier oraz moja skromna osoba, będąca członkiem Wojewódzkiego Komitetu Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.
Część zdjęć będzie być może również realizowana wieczorem, w sobotę 13 sierpnia.
Realizacja filmu jest możliwa dzięki ogromnemu wsparciu GRH Viking, która wcieli się w rolę niemieckich oprawców.
Tak jak przy zdjęciach z jesieni ubiegłego roku, poszukuję osób, które zechcą się ze mną wcielić w polskich skazańców. Mile widziane są Panie i Panowie w wieku 20 - 60 lat, odziani w stroje odpowiadające z grubsza modzie z lat 30. XX wieku. W przypadku Panów najlepszym rozwiązaniem będzie garnitur i koszula oraz odpowiadające mu obuwie. Kobiety powinny występować w spódniczkach i żakiecikach, zapinanych sweterkach albo w płaszczykach, tak zwanych jesionkach (tu ukłon dla Lidki za fachową podpowiedź). Tak jak poprzednio, osobą mającą pieczę nad fotografami i kamerzystami będzie GrapHite.
Liczę na obecność moich towarzyszy niedoli z poprzedniej sesji zdjęciowej w Tryszczynie. Wypadło to wtedy znakomicie.
Całe przedsięwzięcie realizowane jest honorowo, na zasadach non-profit.
Jeszcze jedna prośba - poszukuję osoby z kamerą HD, która zechciałaby kręcić zbliżenia.

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Ze swojej strony "oferuję" dwie osoby, by rejestrowały obraz video w jakości HD (wysokiej klasy lustrzanki cyfrowe z możliwością nagrywania filmu).
W rolę statystów wcieli się kilka osób z GRH POLAND, a także osoby, które były poprzednim razem.

Gość

Czy oprócz GrapHita ktoś z Forumowiczów wybiera się na zdjęcia do Tryszczyna? W samochodzie mam wolne jeszcze 3 miejsca

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Gość

Robert Grochowski pisze:
Czy oprócz GrapHita ktoś z Forumowiczów wybiera się na zdjęcia do Tryszczyna? W samochodzie mam wolne jeszcze 3 miejsca

Przykro mi ale ja znów pracuje...

Gość

Lidka pisze:
Robert Grochowski pisze:

Przykro mi ale ja znów pracuje...

kurczę jak mi szkoda wcześniej zapisałam się już na plener 3-dniowy do Torunia

Gość

Szkoda, bo najbardziej brakuje nam właśnie Pań. ;) Panów ci u nas dostatek

Gość

Serdecznie dziękuję wszystkim osobom, grupom i instytucjom, który wzięły udział w zdjęciach do filmu ,,TRYSZCZYN 1939". Całość wyszła znakomicie, w zatrważający sposób oddając grozę tamtych wydarzeń.
Leżąc na dnie okopu i słysząc zbliżające się strzały oprawców, człowiek uświadamia sobie dopiero, jak wielkim darem jest życie i jak niewiele potrzeba, by je utracić.

Gość

Nocne zdjęcia do filmu ,,Tryszczyn 1939" zostaną zrealizowane we wtorek, 16 sierpnia, o godzinie 20.00. Miejsce: tak jak ostatnio - parking leśny w Tryszczynie.
Potrzebujemy min. 3 - 4 statystów lub statystki w odpowiednich strojach. Transport moim samochodem

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Chciałem napisać, że osoby, które odgrywały rolę ofiar zrobiły to naprawdę dobrze i nawet stojąc z boku, patrząc i słuchając krzyków, wrzasków niemieckich żołnierzy czułem strach i przerażenie wyobrażając sobie, jaki koszmar tam się odegrał dawno temu. Pewnie to i tak mała namiastka tego co odczuwali zamordowani ludzie.
Cieszę się, że mogłem pomóc w tworzeniu filmu o tych wydarzeniach.
Niebawem zaprezentuję fotorelację z planu filmowego.
Informacja także pojawi się w gazecie

Nagryła ekipa "sonicARTstudio"

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

14.
Obrazek

znajomy podjechał na dzisiejsze nagrywanie scen i zrobił mały wywiad z Robertem Grochowskim (video!):

Cytuj:
We wrześniu 1939 roku w pod bydgoskim Tryszczynie doszło do masowych mordów. Grupa zapaleńców z archeologiem Robertem Grochowskim kręci film, który ma przedstawiać grozę tamtych wydarzeń.

Bohaterem filmu jest leśniczy Henryk Bolcek, który we wrześniu i październiku 1939 roku dokumentował zbrodnie hitlerowskie, dzięki czemu w 1945 udało się ekshumować ciała ofiar. Film oparty będzie na faktach historycznych – Niemiecki okupant wymordował około tysiąca Polaków i Żydów. W 2008 roku prowadziłem na terenie cmentarzyka prace badawczo-archeologiczne. Okazało się, że na terenie cmentarza mamy tysiące elementów kostnych i setki zabytków, przedmiotów, które pomordowani mieli przy sobie – opowiada nam o filmie Rober Grochowski – Wtedy narodził się pomysł na film, który będzie pokazywał historię tychże ludzi oraz historię bohatera tych dni, leśniczego Henryka Bolcka.

Pierwsze zdjęcia do filmu były kręcone późną jesienią ubiegłego roku. We wtorek uczestniczyłem w nocnych zdjęciach, w czasie których nagrywana była scena ucieczki jednego z jeńców prowadzonych na rozstrzelanie do lasu.

Dzieło filmowe po raz pierwszy ma zostać zaprezentowane publicznie 3 września w Tryszczynie.

Film powstaje wspólnymi siłami wielu osób, stowarzyszeń i grup rekonstrukcyjnych. Cieszę się, że ci ludzie poświęcili swój czas, swoje pieniądze i swój trud, aby oddać grozę, oddać klimat tamtych dni. Jest to nasz wspólny film – dodaje Grochowski. Film będzie nosił tytuł ,,Tryszczyn 1939”.

http://www.portalbydgoski.pl/w-tryszczy ... lm-wojenny

Gość

A ja mam takie małe pytanie, pierwsze z brzegu...

Co w Tryszczynie w 39 robiło SD w takiej liczbie? Przeciez podobno strzelał tylko Selbstschutz. Robiłem kiedyś reportaż ze świadkami i p. Kołakowskim, który juz dość dawno temu za punkt honoru przyjął sobie nagłośnienie tych egzekucji.
O CV 11 nic nie powiem, mimo że jego obecność tam w tym czasie jest dość dyskusyjna.

Tak tylko pytam, nie żeby krytykować. :)

Wojtek

Gość

W treści Postanowienia o zawieszeniu śledztwa w sprawie zbrodni tryszczyńskiej z dnia 1 grudnia 1971 stwierdza się, iż jej sprawcami byli nieustaleni członkowie Einsatzkommando 16 z Jakubem Lolgenem na czele, członkowie Selbstschutzu oraz gestapo.
Według świadków, egzekucje przeprowadzali Niemcy zarówno cywilni jak i umundurowani. Cywile mieli pochodzić z Bydgoszczy, zaś mundurowi z Gdańska.

Niestety, w sprawie zbrodni tryszczyńskiej mamy masę niedomówień i nieścisłości, które dodatkowo są pogłębiane przez publiczne wystąpienia niektórych osób.

Gość

Witam.

Co do pytania w przedostatnim wpisie:
Zgodnie z informacjami zawartymi w ocalałych dokumentach niemieckich oraz w licznych pracach badawczych, w Bydgoszczy i okolicach zbrodni ludobójstwa dokonywała grupa Einsatzkommando 16, konkretnie jej bydgoska "sekcja" pod dowództwem radcy kryminalnego Jakoba Lölgena. Sama formacja EK16 była specjalną grupą operacyjną złożoną z funkcjonariuszy niemieckiej policji bezpieczeństwa i właśnie służby bezpieczeństwa (SD), działającą w pierwszych miesiącach okupacji na terenach byłego Wolnego Miasta Gdańska i Pomorza Nadwiślańskiego. Działania grupy były urzeczywistnieniem założeń "Operacji Tannenberg", czyli planu eksterminacji polskiej inteligencji. Bepośrednio EK16 podlegała RSHA (Główny Urząd Bezpieczeństwa Rzeszy) i jej dowódcy - Reinhardowi Heidrichowi, informacyjne zwierzchnictwo przypadło Gestapo (wydział tajnej policji w ramach służby bezpieczeństwa), operacyjnie EK16 kierował dowódca policji i SS na Pomorzu SS-Gruppenführer Richard Hildebrandt, dowódcą grupy był SS-Sturmbannführer dr Rudolf Tröger, wcześniejszy dowódca gdańskiego Gestapo.

Biorąc pod uwagę ile razy w tej "wyliczance" pojawiają się rozmaite struktury niemieckiej służby bezpieczeństwa (włącznie z samym uczestnictwem jej funkcjonariuszy w grupie), nie wydaje się niczym dziwnym, że przy produkcji filmu "Tryszczyn '39" zdecydowano się na przedstawienie umundurowanych członków SD oraz cywilnego Selbstschützu, którego uczestnictwo naturalnie nie budzi wątpliwości. To właśnie powód dlaczego reżyser i rekonstruktorzy biorący udział w filmie uznali SD w tej sytuacji za poprawne - dodam też, że wymieniony pan Kołakowski był obecny podczas zdjęć, nie zgłaszając żadnych uwag co do strony niemieckiej.

Oczywiście nigdy nie dowiemy się już kto z Niemców był tam obecny w 1939 roku. Jednak moim zdaniem to i tak bardzo realistyczne przedstawienie sylwetek bydgoskich oprawców, zwłaszcza że szlachetny cel powstania filmu zasługuje na jak najwyższy poziom uczestników.

Gość

Jak słusznie zauważyli WDW i Pan Tomasz, nikt nie twierdzi, że zbrodni w Tryszczynie dokonali tylko członkowie bydgoskiego Selbstschutzu. Zarówno relacje świadków, jak i wyniki badań archeologicznych dowodzą, że dokonali jej pospołu członkowie Einsatzkommando i Selbstschutzu.
Wykorzystany w filmie samochód był w użyciu w tamtym okresie i nic nie stoi na przeszkodzie, aby był środkiem lokomocji dla niemieckich oprawców.
Przypominam, że film powstaje bez żadnego zaplecza finansowego, wyłącznie dzięki pomocy szeregu osób, grup i instytucji.

GrapHite - dzięki za znakomite zdjęcia z inscenizacji

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

W internecie jest już zapowiedź filmu :!: :!: :!:

http://youtu.be/5cSNUortyVo

Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.

Gość

Niesamowite! Wyszło lepiej niż mogłem pomyśleć. Wielkie gratulacje dla wszystkich aktorów i rzecz jasna Panów z sonicARTstudio

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Już teraz wiem, że odwalili kawał dobrej roboty, bo ten "trailer" to tylko cząsteczka filmu, który będziemy mogli zobaczyć.
Już teraz należą się wszystkim wielkie podziękowania!

Gość

Trailer BOMBA!
Zrobił na mnie spore wrażenie i dodał apetytu na pełną wersję :)
Wielkie gratulację dla całej "ekipy"

Gość

GrapHite pisze:
W rolę statystów wcieli się kilka osób z GRH POLAND.

Z GRH Poland była jedna osoba, która nie reprezentowała grupy mimo, że jest jej członkiem.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

o tym pisałem przed nagrywaniem scen
niestety panowie zawiedli - mieli być w znacznej liczbie :(

Gość

Nie zawiedli, bo nic nie wiedzieli - nie zostaliśmy poinformowani o zaproszeniu. Poza tym nie wiem kto obiecywał znaczną liczbę. Był Tomek, który został poproszony o udział przez Nikodema.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]