Kolegiata pw. NMP Królowej Świata w Stargardzie
Moderator: krajan
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Kolegiata pw. NMP Królowej Świata w Stargardzie
W którym polskim mieście i na jakim budynku (pełną nazwę proszę
) zobaczymy figurkę z taką minką? Mam nadzieję, że ta zagadka sprawi Wam trochę trudności. Choć znam Wasze możliwości 
- Załączniki
-
- główka.jpg (127.14 KiB) Przejrzano 3442 razy
-
szesnasty
- brak
- Kontakt:
Re: Smutny panzczecinskim ).
Kolegiata pw. NMP Królowej Świata w Stargardzie ( do niedawna Stargardzie Szczecińskim ).
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Brawo!
Jestem zszokowany... Dobra robota, Szestasty!
Po takim detalu tak odległą świątynię we wcale nie najczęściej odwiedzanym przez turystów mieście rozpoznać tak szybko? WOW, łał, ojej 
Tak, to stargardzka kolegiata. Kościół, który architektonicznie w zasadzie wyprzedził swoją epokę i na którym wzorowano się budując późniejsze świątynie także poza terytorium obecnej Polski. Jeden z większych polskich kościołów. Tak, k`woli formalności jeszcze maszkaron ze zdjęcia znajduje się na zewnętrznej części kaplicy na pierwszym planie kolejnego zdjęcia.
Tak, to stargardzka kolegiata. Kościół, który architektonicznie w zasadzie wyprzedził swoją epokę i na którym wzorowano się budując późniejsze świątynie także poza terytorium obecnej Polski. Jeden z większych polskich kościołów. Tak, k`woli formalności jeszcze maszkaron ze zdjęcia znajduje się na zewnętrznej części kaplicy na pierwszym planie kolejnego zdjęcia.
- Załączniki
-
- stargard1.jpg (155.76 KiB) Przejrzano 3418 razy
-
- widok z przeciwnej strony kościoła
- stargard2.jpg (102.05 KiB) Przejrzano 3418 razy
-
szesnasty
- brak
- Kontakt:
Re: Brawo!
Stargard zauroczył mnie swoimi zabytkami.
Dzięki niemu zakochałem się w historii sztuki.
Pierwszej miłości nie zapomina się
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zabytki_w_Stargardzie
Dzięki niemu zakochałem się w historii sztuki.
Pierwszej miłości nie zapomina się
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zabytki_w_Stargardzie
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Re: Brawo!
Stargard ma piękne zabytki. Starówka byłaby cudowna, gdyby nie to, co dotknęło niemal wszystkie miasta na ziemiach odzyskanych - nie odbudowywano staromiejskich kamienic, a w samym środku miasta na miejscach zniszczonych budynków walono bloczki. Tak jest też w Kołobrzegu, Lwówku Śląskim, Szczecinku, Kostrzynie... Długo można tę listę jeszcze pociągnąć 
Wracając do Stargardu to uważam jednak, że jest zdecydowanie atrakcyjniejszy od sąsiedniego Szczecina. Tylko "turyści" kierują się modą i klimatem, a nie urokiem
Największe w kraju planty z XIX -wiecznym tunelem pod nimi, dom z bramą wodną, długie mury miejskie (niestety z lukami) z wysoką Morze Czerwone no i oczywiście zaprezentowana na zdjęciu kolegiata są warte spędzenia tam kilku godzin.
Choć przyznaję, że jak byłem tam w grudniu (czyli wybitnie nie turystycznym okresie) to bardzo sympatyczny pan z informacji turystycznej był wybitnie zaskoczony tym, że w sobotę zajrzał do miasta turysta
Jednak wbrew powszechnej słabej rozpoznawalności miasta polecam zatrzymać się kiedyś po drodze choć na godzinkę - dwie. Tym bardziej, że i koleją mamy dobry dojazd i miasto jest po drodze drogowej na zachodnie wybrzeże albo do Niemiec.
Wracając do Stargardu to uważam jednak, że jest zdecydowanie atrakcyjniejszy od sąsiedniego Szczecina. Tylko "turyści" kierują się modą i klimatem, a nie urokiem
Choć przyznaję, że jak byłem tam w grudniu (czyli wybitnie nie turystycznym okresie) to bardzo sympatyczny pan z informacji turystycznej był wybitnie zaskoczony tym, że w sobotę zajrzał do miasta turysta