Most wąskotorowy nad Nowym Kanałem Bydgoskim (1940-1970)
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Most wąskotorowy nad Nowym Kanałem Bydgoskim (1940-1970)
Most ten powstał w 1940 roku jako tymczasowy most drewniany po wysadzeniu w 1939 roku Mostu Grunwaldzkiego, który był stalowym mostem drogowo – kolejowym.
Kierował on wąskotorówkę wprost na kościół św. Antoniego, który pociągi mijały z prawej strony. Wcześniej jechały one Grunwaldzką aż do Wiejskiej, gdzie skręcały w stronę Koronowa.
W wątku o wąskotorówkach było sporo dyskusji o przebiegach linii w różnych okresach:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 5skotorowe
Most Grunwaldzki odbudowano tymczasowo jako wyłącznie drogowy w innym miejscu niż dotychczasowe – nieco bardziej w kierunku Nakielskiej.
Most wąskotorowy, odbudowany równolegle z nim, przetrwał co najmniej do końca istnienia wąskotorówki ( 01.10.1969), a pewnie nieco dłużej - w tytule wpisałem datę do 1970 (można poprawić). Widziałem gdzieś na forum jego zdjęcie bodaj z czasów wojny.
Obecnie w tym miejscu przerzucona jest nad kanałem jakaś rura, pewnie z wodą. Widać stare wzmocnienia skarpy – podbudowę przyczółków starego mostu.
Nakładka zdjęcia lotniczego z 1941 roku z: http://staremapy.bydgoszcz.pl kolegi mariwa
Kierował on wąskotorówkę wprost na kościół św. Antoniego, który pociągi mijały z prawej strony. Wcześniej jechały one Grunwaldzką aż do Wiejskiej, gdzie skręcały w stronę Koronowa.
W wątku o wąskotorówkach było sporo dyskusji o przebiegach linii w różnych okresach:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 5skotorowe
Most Grunwaldzki odbudowano tymczasowo jako wyłącznie drogowy w innym miejscu niż dotychczasowe – nieco bardziej w kierunku Nakielskiej.
Most wąskotorowy, odbudowany równolegle z nim, przetrwał co najmniej do końca istnienia wąskotorówki ( 01.10.1969), a pewnie nieco dłużej - w tytule wpisałem datę do 1970 (można poprawić). Widziałem gdzieś na forum jego zdjęcie bodaj z czasów wojny.
Obecnie w tym miejscu przerzucona jest nad kanałem jakaś rura, pewnie z wodą. Widać stare wzmocnienia skarpy – podbudowę przyczółków starego mostu.
Nakładka zdjęcia lotniczego z 1941 roku z: http://staremapy.bydgoszcz.pl kolegi mariwa
- Załączniki
-
- 1941 w.JPG (95.51 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 1.JPG (196.37 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 2.JPG (196.16 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 3.JPG (196.45 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 4.JPG (197.03 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 5.JPG (196.46 KiB) Przejrzano 5281 razy
-
- 6.JPG (194.31 KiB) Przejrzano 5281 razy
- szczepan522
- brak
- Kontakt:
Re: Most wąskotorowy nad Nowym Kanałem Bydgoskim (1940-1970)
Niedługo w tym miejscu powstanie nowy most trasy WZ, który będzie łączył istniejące juz ulice...
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Ten most "rurowy" zostanie" w tym miejscu bez zmian.
Nowy most jest znacznie dalej - bliżej śluzy - na zdjęciu.
Teren w trakcie przygotowania do fundamentowania.
Nowy most jest znacznie dalej - bliżej śluzy - na zdjęciu.
Teren w trakcie przygotowania do fundamentowania.
- Załączniki
-
- nowy most.JPG (146.42 KiB) Przejrzano 5273 razy
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Bydziak wstawił kiedyś zdjęcie tego mostu wąskotorowego z przejeżdżającą kolejką:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 340#p24818
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 340#p24818
- Załączniki
-
- ciu2u.jpg (94.82 KiB) Przejrzano 5148 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Podobne, współczesne ujęcie, w tym kierunku.
- Załączniki
-
- rurociąg.JPG (55.84 KiB) Przejrzano 5132 razy
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Jako uzupełnienie dodam informację o syfonie znajdującym się tuz obok. Była już o tym mowa na Forum.
Ciekawą budowlą hydrotechniczną jest syfon, który przeprawia strugę Flis pod Kanałem Bydgoskim. Jest on dobrze widoczny z mostu Świętego Antoniego z Padwy w ciągu ul. Nad Torem. Kierunek Zachodni. Po prawej stronie widać wlot do syfonu i zastawkę spiętrzającą wodę, a po przeciwnej stronie kanału jego wylot.

Wlot strugi Flis

Wylot

Syfon musiał powstać na początku XX wieku gdy budowano 1630-metrowy nowy odcinka Kanału w Bydgoszczy. Prace ziemne prowadzono przy budowie latach 1910-1913. Czyli syfon musiał powstać w trakcie trwania prac.
Takie rozwiązanie było niezbędne, aby dalej płynęła woda i napędzała koło młyńskie w Młynie Petersona.
Syfon został
prawdopodobnie zbudowany na początku XX wieku, gdy poprowadzono nowy
1630-metrowy odcinek Kanału Bydgoskiego. Takie rozwiązanie było niezbędne, aby
Młyn Petersona mógł nadal pracować.
Ciekawą budowlą hydrotechniczną jest syfon, który przeprawia strugę Flis pod Kanałem Bydgoskim. Jest on dobrze widoczny z mostu Świętego Antoniego z Padwy w ciągu ul. Nad Torem. Kierunek Zachodni. Po prawej stronie widać wlot do syfonu i zastawkę spiętrzającą wodę, a po przeciwnej stronie kanału jego wylot.

Wlot strugi Flis

Wylot

Syfon musiał powstać na początku XX wieku gdy budowano 1630-metrowy nowy odcinka Kanału w Bydgoszczy. Prace ziemne prowadzono przy budowie latach 1910-1913. Czyli syfon musiał powstać w trakcie trwania prac.
Takie rozwiązanie było niezbędne, aby dalej płynęła woda i napędzała koło młyńskie w Młynie Petersona.
Syfon został
prawdopodobnie zbudowany na początku XX wieku, gdy poprowadzono nowy
1630-metrowy odcinek Kanału Bydgoskiego. Takie rozwiązanie było niezbędne, aby
Młyn Petersona mógł nadal pracować.
- Hrab
- brak
- Kontakt: