Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 lip 2025, 17:00

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Co to za miejsce ? Co tu było przed ..?
Co mieściło się w tym budynku ?

Załączniki:
SDC10740.JPG
SDC10740.JPG [ 66.46 KiB | Przeglądany 8318 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Miejsce po działkach między ul. Dolina, Miedza, Nakielska, Kruszwicka. Dzisiaj tam stoi masa betonu zwana marketem. A ten budyneczek to nie wiem co w nim było.

Gość

Strzał w 10". Od ok. 1950 r. były w tym miejscu działki . Od 2 połowy lat 60 , spędzałem tam dzieciństwo , gdyż jednym z działkowców, był mój dziadek.
Ten nieistniejący już budynek, był kinem o wdzięcznej nazwie "Mimoza", a później salą weselną i miejscem lokalizacji jednej z pierwszych w Bydgoszczy spółek.
To miejsce ma swoją historię wojenną. SS miało tu swoje więzienia ( ogrodzone baraki)
W zał. fotka z okresu okupacji.

Załączniki:
P1010798.JPG
P1010798.JPG [ 38.83 KiB | Przeglądany 8291 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

AERO pisze:
To miejsce ma swoją historię wojenną. SS miało tu swoje więzienia ( ogrodzone baraki)

Jeśli dobrze orientuję fotkę w terenie, to baraki musiały być po drugiej stronie ulicy Kruszwickiej. Między Kruszwicką, a Kordeckiego.

Gość

Wg. mnie , to zdjęcie przedstawia dokładnie miejsce, na którym obecnie znajduje się Real. Przed marketem były tu ogrody działkowe. Dokładniej mówiąc, zdjęcie robiono z kierunku ul. Dolina, na ul. Nakielską. Nad barakiem widać domy po drugiej stronie dawnego kanału ,i na rogu ul. Grunwaldzkiej.
Stojący (mylący Cię) dom przy szkole, nie istnieje.
Nie jest to teren między ul.Kruszwicką a Kordeckiego, chociaż b. blisko.

Gość
Awatar użytkownika

O kinie Mimoza gdzieś już pisałem ;) Bardzo fajne zestawienie fotek :!: Poszukam u siebie, bo na 100% jakieś fotki w tym samym okresie tam zrobiłem.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

AERO pisze:
Nie jest to teren między ul.Kruszwicką a Kordeckiego, chociaż b. blisko.

A ja będę dalej upierał się przy swoim. ;)
Na zdjęciu wyraźnie widać, że zostało ono zrobione na tyłach budynku znajdującego się przy św. Trójcy. Widoczne są oba budynki zaznaczone na czerwono. Charakterystyczny jest również układ wież (na niebiesko) - z przodu mała wieżyczka, z tyłu duża narożna wieża. Nie ma więc możliwości, aby zdjęcie pod tym kątem zrobiono z terenu obecnego Reala.
Obrazek

Gość

Pamiętam, że przed budową ronda i całego węzła w tym miejscu, ul. Kruszwicka była wąską gruntową drogą, biegnącą od ul. Dolina do ul. Nakielskiej, między obecną szkołą a dawnymi działkami.
Śmiem twierdzić ,że to ujęcie jest zrobione z pozycji ; tyłem do ul.Dolina \ pl. Poznański.
Tych baraków było kilka, a nie jeden. Można by przyjąć,że ul. Kruszwicka "przecina" ten akurat barak. Nad umowną, lewą stroną tego baraku , na pewno widać domy za kanałem, na rogu ul. Grunwaldzkiej.
Zaznaczony przez Ciebie drugi budynek , obok szkoły , może być budynkiem warsztatów szkolnych. Być może że parę baraków więziennych było między Kruszwicką a Kordeckiego.
Pewnie oboje mamy rację.

-- 29 mar 2010 --

Przypomniałem sobie, że obok szkoły podst.nr. 24 (kiedyś) stały 2 baraki, w których mieściły się warsztaty Technikum Mechaniczno-Elektrycznego. Były one zlokalizowane po drugiej str. ul. Kruszwickiej, tak jak sugerujesz i mogły być barakami więziennymi. Ten jednak obiekt na fotce , nie pasuje usytuowaniem ( wg. mnie) do wzmiankowanych baraków.
Podejrzewam , że fotograf ustawił się w takim miejscu, jak kiedyś ja, na pierwszych z góry, 2 zdjęciach , z 4 wklejonych.
Od seth-a wiem ,że tych baraków było sporo, i podejrzewano że były ustawione w symbol swastyki, co podobno mijało się z prawdą .

Gość
Awatar użytkownika

AERO pisze:

Więźniowie pracowali przy budowie(drążeniu) jednego ze schronów p.lot. typu sztolnia(LS-Stollen) pod wzgórzem Dąbrowskiego.

Gość
Awatar użytkownika

Fotografujący stał prawdopodobnie w miejscu przecięcia linii, wskazanym na mapie strzałką.

Załączniki:
mechanik.JPG
mechanik.JPG [ 98.86 KiB | Przeglądany 8213 razy ]

Gość

To jest do sprawdzenia w terenie. Można wyk. taką fotografię , biorąc pod uwagę układ dwóch wieżyczek, jako "celownik". Odległość od obiektu, można ustalić prze wykonanie serii zdjęć ,z różnej odległości, tak aby dopasować się do wielkości obiektu szkoły na zdjęciu.
Gdyby fotografujący, przeszedł na lewą stronę tego baraku, prawdopodobnie układ wieżyczek uległby zamianie. Wniosek z tego taki, że obecna ul. Kruszwicka ( ale tylko jej nitka wschodnia jezdni) przecinałaby ten barak , i że fotografujący, tak czy inaczej, stoi tyłem do ul. Dolina \ pl. Poznański.
Z relacji starszych wiem, że teren pod Realem , w 1940 r. był polem, więc silą rzeczy , większość baraków stawiano prawdopodobnie w tym miejscu , bo po stronie szkoły były domy mieszkalne, wyburzone przy rozbudowie pl. Poznańskiego i przejścia pod ul. Kruszwicką. Jak już wspomniałem , baraków było przynajmniej kilka .

Gość
Awatar użytkownika

AERO pisze:
To jest do sprawdzenia w terenie. Można wyk. taką fotografię , biorąc pod uwagę układ dwóch wieżyczek, jako "celownik". Odległość od obiektu, można ustalić prze wykonanie serii zdjęć ,z różnej odległości, tak aby dopasować się do wielkości obiektu szkoły na zdjęciu.
Gdyby fotografujący, przeszedł na lewą stronę tego baraku, prawdopodobnie układ wieżyczek uległby zamianie. Wniosek z tego taki, że obecna ul. Kruszwicka ( ale tylko jej nitka wschodnia jezdni) przecinałaby ten barak , i że fotografujący, tak czy inaczej, stoi tyłem do ul. Dolina \ pl. Poznański.
Z relacji starszych wiem, że teren pod Realem , w 1940 r. był polem, więc silą rzeczy , większość baraków stawiano prawdopodobnie w tym miejscu , bo po stronie szkoły były domy mieszkalne, wyburzone przy rozbudowie pl. Poznańskiego i przejścia pod ul. Kruszwicką. Jak już wspomniałem , baraków było przynajmniej kilka .

Linie poprowadziłem właśnie w ten sposób, że lewa wychodzi z lewego narożnika wieży szkoły i przechodzi przez środek dachu skrzydła (bo to jest skrzydło budynku, a nie wieża) równoległego do Kruszwickiej, prawa natomiast wychodzi z czwartej kolumny okien na prawo od wejścia od strony podwórka i przechodzi przez najbliższy ulicy Kruszwickiej narożnik widocznego na zdjęciu archiwalnym budynku mieszkalnego.
Z wykonaniem zdjęcia z pozycji dawnego fotografa będzie problem, gdyż przed punktem przecięcia linii stoi piętrowy budynek (z tego co pamiętam własność dawnej ATR). Ponadto na terenie podwórka mechanika postawiono salę gimnastyczną, która zasłania bryłę budynku szkoły.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Zarówno na mapie miasta z 32 roku, jak i na tej z 35 wyraźnie widać, że ulica Kruszwicka była ślepą uliczką i odbiegała od dzisiejszego przebiegu (była bardziej odchylona w kierunku południowo zachodnim). Plac wokoło niej był pusty, za wyjątkiem dwóch budynków widocznych na zdjęciu oraz budynków po lewej stronie nie widocznych na fotografii. Tak więc obóz mógł się rozciągać po jej obu stronach.
Obrazek

Gość

Salamon. Środek dachu skrzydła tego budynku ma małą więżę , która w tym przypadku jest dokładnie na 4 kolumnie wieży "głównej". Miałem na myśli celownik składający się z TYCH 2 wież.
Co do trudności w wykonaniu podobnego zdjęcia, z pozycji dawnego fotografa, to "to" właśnie chciałem sprawdzić. Jeśli mi się nie uda wykonać takiej foty, to może znaczyć,że masz rację w "pozycjonowaniu" tamtego fotografa.
Myślę ,że mapka przedstawiona przez Ewing-a, dużo wyjaśnia.

Gość

Byłem w terenie i sprawdziłem. Macie rację z lokalizacją dawnego fotografa. Tak czy inaczej, stał On tyłem do ul. Dolina \ Pl.Poznański. Lewe skrzydło baraku, prawdopodobnie, stałby dzisiaj w miejscu, gdzie obecnie przebiega ul. Kruszwicka,(jej wschodnia nitka).
Możliwe było wyk. najbardziej zbliżonego zdjęcia do, przedmiotowego ,tylko stojąc przy murze szkoły, kiedyś podstawowej nr. 24 ( budynek za białym autokarem) Jeszcze ok. 5 m. w prawo i wieżyczki by się pokryła z 4 lewym filarem wieży gł. Mimo to uważam, że inne baraki mogły być częściowo zlokalizowane na miejscu obecnego marketu. Nie możliwe jest dokładne wykonanie podobnego zdjęcia.
Opisy nad zdjęciami.

Załączniki:
Komentarz: Zdjęcie wyk. przy murze szkoły podst.
SDC10885.JPG
SDC10885.JPG [ 54.17 KiB | Przeglądany 8062 razy ]
Komentarz: Zdjęcie wyk. z chodnika ok, 10 m od ściany szkoły podst.
SDC10887.JPG
SDC10887.JPG [ 51.64 KiB | Przeglądany 8049 razy ]
Komentarz: Zdjęcie wyk. z narożnika ul. Lubelskiej \ Kruszwickiej, (od str. marketu)
SDC10886.JPG
SDC10886.JPG [ 52.68 KiB | Przeglądany 8065 razy ]

Gość

Moja mamusia wspomina, jak nosiła chleb i koce więźniom tych baraków w styczniu 1945 roku. I twierdzi, że znajdowały się między dzisiejszą szkoła nr. 24, a Mechanikiem.

Gość
Awatar użytkownika

AERO pisze:
Strzał w 10". Od ok. 1950 r. były w tym miejscu działki . Od 2 połowy lat 60 , spędzałem tam dzieciństwo , gdyż jednym z działkowców, był mój dziadek.
Ten nieistniejący już budynek, był kinem o wdzięcznej nazwie "Mimoza", a później salą weselną i miejscem lokalizacji jednej z pierwszych w Bydgoszczy spółek.

Czy to zdjęcie gdzieś przetrwało?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]