Zdjęcia Porównawcze
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Zdjęcia Porównawcze
Bydziak, a nie jest to czasem zdjęcie z okupacji pokazujące uciekających ludzi ze swoim dobytkiem?
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Albo się gdzieś przeprowadzają.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Tak, nie dość, że 'odruchowo' napisałem 'sprzed wieku', to jeszcze to powieliłem dając ten opis na ssc i FB... 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Co jakiś czas przypominam, szczególnie tym, którzy przypadkiem tu trafiają, że w ich starych szufladach, mogą być 'zapomniane zdjęcia rodzinne'. A w śród nich, mogą natrafić na takie perełki jak ta, krążąca w sieci z podpisem Janucik. Miła mama ze swoimi pociechami, zatrzymała się w czasie spaceru przy brzegu Starego Kanału. W tle, widzimy most Władysława IV-go. Zaglądajcie do starych rodzinnych albumów. Tam czekają na Was nowe odkrycia...
- Załączniki
-
- M W IV B.jpg (193.25 KiB) Przejrzano 1247 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Mam wrażenie, że 'stali obserwatorzy', którzy wchodzą tu, by zobaczyć co nowego wstawiłem, nie zauważyli tego wczorajszego wpisu, w sąsiednim temacie... Pewne algorytmy podpowiadają mi, (może błędnie), że nie otwierali tam linku z filmikiem...
Plac Teatralny, sprzed ponad pół wieku. Był wtedy ważną częścią poprzedniego układu komunikacyjnego miasta. Widok ten, w pewnym sensie pokazuje nam, jak zmieniły się w naszej mentalności, pobliskie odległości... Teraz, z tego miejsca, w rejon Starego Rynku, mamy odległość 'spacerową'. Wcześniej, była ona 'dłuższa', taka na podróż tramwajem...
Plac Teatralny, sprzed ponad pół wieku. Był wtedy ważną częścią poprzedniego układu komunikacyjnego miasta. Widok ten, w pewnym sensie pokazuje nam, jak zmieniły się w naszej mentalności, pobliskie odległości... Teraz, z tego miejsca, w rejon Starego Rynku, mamy odległość 'spacerową'. Wcześniej, była ona 'dłuższa', taka na podróż tramwajem...
- Załączniki
-
- PT L i N B.jpg (164.82 KiB) Przejrzano 1209 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Co jakiś czas, będę częściej wracał do 'strych zestawów', by pokazać je w wersji 'nowej', czyli '3w1'. Tak było tydzień temu i tak jest dzisiaj. Przypomnę tylko, że na pierwszym planie widzimy część dawnej piekarni wojskowej. Po wojnie, wszystkie budynki między placem Teatralnym a mostami, po południowej stronie ulicy Focha, zostały rozebrane by ulica stała się szersza. Ostatni budynek, (odwachu), który praktycznie w tym nie przeszkadzał, poległ dopiero na samym końcu XXw.
Przypomnę jeszcze, że za dwa dni, w święto, będzie filmik, zrobiony z pomocą 'AI'. Link do niego, tak jak poprzednio, podam w sąsiednim temacie.
Przypomnę jeszcze, że za dwa dni, w święto, będzie filmik, zrobiony z pomocą 'AI'. Link do niego, tak jak poprzednio, podam w sąsiednim temacie.
- Załączniki
-
- Foch piekarnia B.jpg (160.65 KiB) Przejrzano 1151 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ciekawie wygląda ta kamienica na rogu Warmińskiego i Focha - widać, że kiedyś miała od strony Warmińskiego na całej ścianie okna, choć tu już na tym starym zdjęciu były zamurowane.
Ta kamienica na samym brzegu fotki po lewej stronie też widać, że pierwotnie była dużo bardziej zdobiona w różnego rodzaju detale niż obecnie.
Ta kamienica na samym brzegu fotki po lewej stronie też widać, że pierwotnie była dużo bardziej zdobiona w różnego rodzaju detale niż obecnie.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^
Mogło tak być. Choć spotyka się przykłady 'ślepych okien', czyli takich, które 'od początku' wyglądają jak zamurowane...
A dziś, podobnie jak tydzień temu, 'przeszkadzajka latarnia', zmusiła mnie do 'gimnastykowania się'... W takich przypadkach trudno jest się ustawić i na ogół stoi się nie za bardzo w tym samym miejscu...
Kadr z filmu Sąsiedzi przypomina nie tylko zabudowany parter narożnego budynku Dworcowa-Pomorska. Mi jeszcze przypomina mi osobiste wspomnienie z dzieciństwa. Gdy widziałem na ulicach tego Lilpopa, to mówiłem na niego 'brzydki tramwaj'...
Mogło tak być. Choć spotyka się przykłady 'ślepych okien', czyli takich, które 'od początku' wyglądają jak zamurowane...
A dziś, podobnie jak tydzień temu, 'przeszkadzajka latarnia', zmusiła mnie do 'gimnastykowania się'... W takich przypadkach trudno jest się ustawić i na ogół stoi się nie za bardzo w tym samym miejscu...
Kadr z filmu Sąsiedzi przypomina nie tylko zabudowany parter narożnego budynku Dworcowa-Pomorska. Mi jeszcze przypomina mi osobiste wspomnienie z dzieciństwa. Gdy widziałem na ulicach tego Lilpopa, to mówiłem na niego 'brzydki tramwaj'...
- Załączniki
-
- Lilpop Sąsiedzi B .jpg (167.88 KiB) Przejrzano 1132 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Most cesarzowej Wiktorii. Zbudowany w drugiej połowie XIXw. Po około 50-ciu latach swego istnienia, został rozebrany i na nowo zbudowany w formie konstrukcji jednoprzęsłowej. I po tym, po upływie kolejnych lat, nowy most stał się mostem Królowej Jadwigi.
- Załączniki
-
- M V i K J B .jpg (176.88 KiB) Przejrzano 1111 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Jak dotąd, od długiego czasu, co tydzień pokazywałem tu 'zestawy porównawcze'. Myślę, że powoli zaczyna się tu, (i pewnie w pozostałych miejscach gdzie je pokazuję), 'zmęczenie' ciągłym oglądaniem 'tego samego'. Tydzień temu, nie było mnie w Bydgoszczy i przez to, nie miałem możliwości wstawienia nowego 'porównania'. ( Robię to zawsze w domu komputerem ) Przyznam, że po cichu myślałem, że pojawi się gdzieś jakiś choć jeden wpis, np z zapytaniem w rodzaju 'co się stało, dlaczego dziś nic tu nie ma...' Dla mnie, był by to mały powiew wiatru w żagiel, chwila radości, że obecnym czasie, zalewającym nas codziennie oceanem wszelakich wiadomości, zdjęć i informacji, ktoś zauważa wśród nich, te moje 'składanki'... Dlatego postanowiłem, że z końcem tego roku, kończę cotygodniowe gonitwy po mieście by szukać jak najlepszych ujęć.. Czyli że już od nowego roku, nie będzie cotygodniowych zestawów. Oczywiście nie oznacza to, że całkowicie z tego rezygnuję. Co jakiś czas, myślę że przynajmniej raz na miesiąc, pokażę nowy zestaw.
Przypomnę, że jestem 'nakręcony' na tworzenie 'filmików' z pomocą 'AI'. Mam w planie kilka projektów ich tematów. Mam zamiar przed świętami skończyć i pokazać Wam uliczkę Grottgera i jej dawną 'ważność'...
A dziś w zestawie, przypomnę okazały neon naszego województwa. Z całym szacunkiem dla postaci pana A. Szwalbego, mural znajdujący się w tym miejscu, nie zbyt jest udany...
Przypomnę, że jestem 'nakręcony' na tworzenie 'filmików' z pomocą 'AI'. Mam w planie kilka projektów ich tematów. Mam zamiar przed świętami skończyć i pokazać Wam uliczkę Grottgera i jej dawną 'ważność'...
A dziś w zestawie, przypomnę okazały neon naszego województwa. Z całym szacunkiem dla postaci pana A. Szwalbego, mural znajdujący się w tym miejscu, nie zbyt jest udany...
- Załączniki
-
- Z A Plewa B.jpg (87.94 KiB) Przejrzano 1082 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Często pisaliśmy tu w różnych tematach, o przedwojennych miejscach pobierania paliwa do samochodów. Tym zestawem, przypominam jeden z dystrybutorów, stojących na Gdańskiej...
- Załączniki
-
- Gdańska autobus B.jpg (160.87 KiB) Przejrzano 1051 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Gmach dawnego Ewangelickiego Seminarium Nauczycielskiego. Od czasu jego zbudowania w drugiej połowie XIXw, od frontu nadal prezentuje się tak samo, jak przed latami. Jego wschodnia strona, przez większość roku jest zatopiona wśród gęstej zieleni. Tylko w czasie sezonu zimowego, można dostrzec jej wygląd. I zobaczyć dobudowane, 'drobne zmiany'. Dziś, w budynku tym, mieści się jeden z wydziałów Bydgoskiej Politechniki.
Zbliża się koniec roku, a z nim, pewne moje postanowienie. Kończę swoją przygodę ze składaniem 'zestawów porównawczych'. Przez grubo ponad 10 lat, zrobiłem ich ponad 700, ('starego i nowego typu'). To w BSMZ Bunkier, na jego forum, połknąłem bakcyla tej swoistej pasji. Za tydzień, w niedzielę, pokażę ostatni zestaw. Nie oznacza to, że z tym definitywnie kończę. Od czasu do czasu, jak wpadnie mi w oko, coś ciekawego, 'proszącego się' o zestaw, to zapewne wybiorę się do takiego miejsca 'na spacer' i złożę kolejne 'porównanie' i je Wam pokażę. Natomiast w święta będą dwa filmiki, których linki podam w 'temacie 'niezwykłych'. Bo to ze zdjęć zwykłych i nie zwykłych, czyli takich, które odpowiednio przygotowałem, te filmiki powstają. I oczywiście życzę Wam Radosnych Świąt.
Zbliża się koniec roku, a z nim, pewne moje postanowienie. Kończę swoją przygodę ze składaniem 'zestawów porównawczych'. Przez grubo ponad 10 lat, zrobiłem ich ponad 700, ('starego i nowego typu'). To w BSMZ Bunkier, na jego forum, połknąłem bakcyla tej swoistej pasji. Za tydzień, w niedzielę, pokażę ostatni zestaw. Nie oznacza to, że z tym definitywnie kończę. Od czasu do czasu, jak wpadnie mi w oko, coś ciekawego, 'proszącego się' o zestaw, to zapewne wybiorę się do takiego miejsca 'na spacer' i złożę kolejne 'porównanie' i je Wam pokażę. Natomiast w święta będą dwa filmiki, których linki podam w 'temacie 'niezwykłych'. Bo to ze zdjęć zwykłych i nie zwykłych, czyli takich, które odpowiednio przygotowałem, te filmiki powstają. I oczywiście życzę Wam Radosnych Świąt.
- Załączniki
-
- SEMINARIUM B.jpg (172.71 KiB) Przejrzano 757 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
To jest ostatnia niedziela tego roku. Tydzień temu powiadomiłem Was, że kończę swoje, (regularne), gonitwy za ujęciami do zdjęć, do zestawów porównawczych. Oczywiście, nie definitywnie. Co jakiś czas, na pewno znajdzie się jakieś zdjęcie, które mnie 'nakręci'... Zresztą kilku tego typu planowanych zestawów, jeszcze nie powstało, głównie z powodu trudności z dostępu do miejsca 'GSF'.
Zebrała się spora kolekcja zestawów ze Starym Kanałem. I takim akcentem, zamykam ten długi, cotygodniowy okres 'niedziel z zestawami'. W tym ostatnim zestawie, wystąpi znany Wam mój obrazek, z domniemanym, dawnym widokiem przy śluzie II...
Zebrała się spora kolekcja zestawów ze Starym Kanałem. I takim akcentem, zamykam ten długi, cotygodniowy okres 'niedziel z zestawami'. W tym ostatnim zestawie, wystąpi znany Wam mój obrazek, z domniemanym, dawnym widokiem przy śluzie II...
- Załączniki
-
- Ś II ostatni cykliczny B.jpg (172.9 KiB) Przejrzano 725 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Od kilku lat, co roku o tej mniej więcej porze, przypominałem w zestawach widoki z wiadomego, 'wielkiego pożaru' i jego skutków. Dziś W tym tygodniu przypada kolejna jego rocznica i dziś pokażę chyba już siódmy, 'okolicznościowy zestaw'. A za tydzień... Chyba będzie 'minifilm'...
- Załączniki
-
- spalone 7 B.jpg (172.56 KiB) Przejrzano 618 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Wspominałem, że od czasu do czasu coś pokażę...
Dzisiaj udamy się w miejsce, w którym prawie wszystko wygląda jak przed wiekiem...
Tu, przed wojną, znajdował się salon fryzjerski Maksymiliana Zawickiego.
Zdjęcie również oddaje całkowicie inny klimat miasta tamtego czasu...
Dzisiaj udamy się w miejsce, w którym prawie wszystko wygląda jak przed wiekiem...
Tu, przed wojną, znajdował się salon fryzjerski Maksymiliana Zawickiego.
Zdjęcie również oddaje całkowicie inny klimat miasta tamtego czasu...
- Załączniki
-
- salon fryzjerski B.jpg (122.16 KiB) Przejrzano 538 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Bydziak, co tam jest napisane po prawej stronie patrząc na zdjęcie - tam gdzie obecnie jest chyba szklana tabliczka pamiątkowa lub coś w tym stylu?
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Przypuszczam, że chodzi ci o tą 'tabliczkę'... Po powiększeniu, tak wygląda na niej napis, podobny do oryginału.
- Załączniki
-
- napis.jpg (34.88 KiB) Przejrzano 532 razy
-
- napiss.jpg (35.56 KiB) Przejrzano 532 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Tak, o do dokładnie. Aż muszę tam kiedyś podejść. Teraz wygląda na to, że ten napis jest chyba zasłonięty/zabezpieczony tą szybą. Tylko tak trochę jednak odbiega od oryginału. Ciekawe, czy to nieudolna rekonstrukcja, czy napis był wtórnie przemalowany w ten sposób.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
A ja, jak zwykle w podobnych sytuacjach, nawet na nią nie zwróciłem uwagi... A dzień wcześniej, przed robieniem zdjęć,również przechodziłem przez Warmińskiego...
Nie wiem kiedy tam znów będę, ale pewnie też się baczniej przyjrzę wyglądowi tego 'starego' napisu.
Nie wiem kiedy tam znów będę, ale pewnie też się baczniej przyjrzę wyglądowi tego 'starego' napisu.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Przez długi czas, nie znaliśmy wyglądu Mostu Bernardyńskiego, z okresu okupacji. Niedawno otrzymałem ciekawe zdjęcie z okresu okupacji, z utrwalonym na nim ówczesnym, odbudowanym po wysadzeniu w 1939 roku, tego pierwszego, 'Cesarskiego'. (Pokazałem już tu je, w temacie tego mostu). Była to niska, kratownicowa konstrukcja żelazna. W pewnym sensie 'tymczasowa'. Bo w 1945 roku, ten most również został wysadzony. (Żałuję, że gdy robiłem 'minifilm' o moście Cesarskim, nie miałem jeszcze tego zdjęcia). Kolejny 'tymczasowy most', przetrwał do początku lat 60-tych. Wtedy to, powstał nowy 'betonowy' most, który mimo zdarzającym się czasami usterkom, wciąż nam służy, już od ponad 60-ciu lat...
- Załączniki
-
- most okupacyjny B.jpg (121.71 KiB) Przejrzano 463 razy