Częstochowskie Muzeum Zapałek
Moderator: krajan
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Częstochowskie Muzeum Zapałek
Cóż takiego widzicie na zdjęciu? Dla ułatwienia przyznaję, że zdjęcie nie zostało wykonane w Bydgoszczy 
- Załączniki
-
- zieleń.jpg (138.48 KiB) Przejrzano 3134 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Zielono mi... :)
Zapałki
i jeśli się nie mylę to Częstochowskie Muzeum Zapałek.
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Fabryka zapałek.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Ewing pisze:Zapałkii jeśli się nie mylę to Częstochowskie Muzeum Zapałek.
Prawie równocześnie żeście to napisali... A więc jednak TYLKO wydawało mi się, że takie ujęcie tych kilku (tysięcy?) zapałek będzie kłopotliwe
Później wstawię kilka zdjęć z tej niedziałającej, aczkolwiek ciekawej i wartej obejrzenia fabryki.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Dawna fabryka zapałek w Częstochowie stoi. Ale jest muzeum. Z tego co usłyszałem to, gdyby był zbyt to nawet jutro fabryka może ruszyć bo jak widać produkcję zatrzymano "w trakcie" i prawie gotowe zapałki czekają na maszynach. Ale usłyszałem też że importowane z Chin pudełko zapałek kosztuje 1 grosz, więc dla polskiego producenta taka cena jest dumpingową. Jest jeszcze nikła nadzieja, że jak muzeum będzie bardziej dochodowe to ruszałaby choć produkcja pokazowa, choć niespecjalnie na to bym liczył...
Z ciekawostek to na terenie tej fabryki nakręcono pierwszy na terenie Polski film dokumentalny. Jeszcze przed I wojną światową wybuchł w fabryce pożar, który udało się uwiecznić w 3-minutowym materiale filmowym, który chętni mogą obejrzeć podczas zwiedzania. Ogólnie obiekt wart polecenia zwłaszcza, że nie jest nic podrasowany, a wygląda tak, jak go pozostawiono zaprzestając działalności (no może było wówczas ciut mniej kurzu
).
Z ciekawostek to na terenie tej fabryki nakręcono pierwszy na terenie Polski film dokumentalny. Jeszcze przed I wojną światową wybuchł w fabryce pożar, który udało się uwiecznić w 3-minutowym materiale filmowym, który chętni mogą obejrzeć podczas zwiedzania. Ogólnie obiekt wart polecenia zwłaszcza, że nie jest nic podrasowany, a wygląda tak, jak go pozostawiono zaprzestając działalności (no może było wówczas ciut mniej kurzu
- Załączniki
-
- zapałki1.jpg (78.54 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- Jakby ktoś miał za dużo czasu i zapałek to zapraszam do konkurowania :)
- zapałki2.jpg (75.98 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- Rozwiązanie foto-zagadki
- zapałki3.jpg (89.78 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- A na maszynie dziesiątki tysięcy zapałek...
- zapałki4.jpg (91.64 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- zapałki5.jpg (96.66 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- zapałki6.jpg (91.97 KiB) Przejrzano 3097 razy
-
- Ta rzeźba powstała z jednej (!) zapałki. Podobnych wystawionych jest tam więcej...
- zapałki8.jpg (70.17 KiB) Przejrzano 3097 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^
Ja również znam dom, w którym kiedyś powstał dworek z zapałek. Podświetlany, ciekawie wyglądał.
Teraz pewnie takowe będą budowane z... zapalniczek.
Ja również znam dom, w którym kiedyś powstał dworek z zapałek. Podświetlany, ciekawie wyglądał.
Teraz pewnie takowe będą budowane z... zapalniczek.
- Załączniki
-
- zapałki.JPG (89.19 KiB) Przejrzano 3084 razy