czerwone i czarne
Moderator: krajan
-
wichura
- brak
- Kontakt:
czerwone i czarne
Cóż zamieściłem na tym zdjęciu? Nie znajdujemy się w Bydgoszczy, więc nie wymagam precyzyjnej lokalizacji (choć może ktoś i to będzie wiedział?), ale jestem ciekaw czy wiedzie cóż to takiego i do czego służy...
- Załączniki
-
- czerwone.jpg (89.97 KiB) Przejrzano 6478 razy
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: czerwone i czarne
Taśmociąg.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
dawna KWK „Katowice”
To koło na który znajduję się lina wciągająca windę w szybie górniczym. Wielkie koło które widać na "wieży" w prawie każdej kopalni.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Brawo Graphite! To jest koło szybuGrapHite pisze:To koło na który znajduję się lina wciągająca windę w szybie górniczym. Wielkie koło które widać na "wieży" w prawie każdej kopalni.
Chcecie się bawić dalej w zgadywanie, w jakim mieście jest ta kopalnia czy uznajemy ją za rozwiązaną?
- Załączniki
-
- kopalnia.jpg (90.51 KiB) Przejrzano 6451 razy
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Zabrze.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Nie jest to Zabrze, ale żeby uniknąć strzelania po omacku małe naprowadzenie by ograniczyć zakres potencjalnych celów
Jest to oczywiście widok z wieży...
- Załączniki
-
- góry.jpg (53.65 KiB) Przejrzano 6421 razy
- szczepan522
- brak
- Kontakt:
Czy ja tam Śnieżkę widzę ?
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Nawet jakbyś miał perfekcyjny wzrok to... Nie w tym kierunku patrzyłbyśszczepan522 pisze:Czy ja tam Śnieżkę widzę ?
- Załączniki
-
- śnieżka....jpg (90.94 KiB) Przejrzano 6386 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ To było kolejne pytanie w zagadce. A odpowiedź mogła być tylko jedna. On widział tam Śnieżkę. A to, że to nie ta góra, to już inna sprawa.szczepan522 pisze:Czy ja tam Śnieżkę widzę ?
(Ja, swą ślepotą, widziałem w oddali tylko chmury)
Korona stadionu, przypomina ten w Chorzowie... Ale kopalnię mogłeś zwiedzać gdzieś w sąsiednim mieście. "Ja się ciebie pytom: Byłeś w kopalni Bytom?"
-
wichura
- brak
- Kontakt:
To nie Śnieżka, a najwyższy polski szczyt poza Tatrami. Czyli...? Zaś Bydziak dobrze widzi, ale ze złej strony
Bo to nie jest zdjęcie wykonane z Bytomia. A... (ten szczyt to Babia Góra
)... z...?
Dopiszę, że gdyby pociągnąć linię prostą pomiędzy fotografem, a koroną stadionu to na jej przedłużenie Śnieżka miałaby nawet szansę się znaleźć
(teraz już szybko pójdzie bo na zdjęciu jest jeszcze "cóś")
Dopiszę, że gdyby pociągnąć linię prostą pomiędzy fotografem, a koroną stadionu to na jej przedłużenie Śnieżka miałaby nawet szansę się znaleźć
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Wiem, żartowałem sobie, bawiłem się słowem, ale więcej nic nie napiszę, bo na Śląsku byłem ostatni raz ponad 30 lat temu...wichura pisze:To nie Śnieżka...
...Bo to nie jest zdjęcie wykonane z Bytomia.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Akurat wszyscy chyba tutaj Twoje zabawy ze słowem lubią, zaś jak na kogoś kto dawno na Śląsku nie był całkiem dobrze rozpoznałeś Stadion Śląski. Zwłaszcza, że 30 lat temu wyglądał on zgoła inaczejBYDZIAK 1958 pisze:Wiem, żartowałem sobie, bawiłem się słowem, ale więcej nic nie napiszę, bo na Śląsku byłem ostatni raz ponad 30 lat temu...
Jednak na tych zdjęciach jest "coś" jeszcze, dzięki czemu zabawę łatwo skończymy. Zastanawiam się czy jednak komuś to co widać wystarczy czy potrzebna jest kolejna podpowiedź. Mam jeszcze kilka zdjęć, ale jako "podpowiedź" uznać można w zasadzie jedno. Tylko, że gdy je zamieszczę to wówczas będzie już wedle zasady "kto pierwszy ten lepszy"
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Stadion Śląski rozpoznałem przypadkiem. Aktualnie grają 'młodzieżówki' i nie dawno szukając informacji o tym, pokazały mi się chyba wszystkie nowe stadiony...
'Zmusiłeś mnie', do 'wyjazdu' na Śląsk. Oczywiście przy pomocy 'sv'. Znalazłem wieżę, na którą wszedłeś.
To ta:
'Zmusiłeś mnie', do 'wyjazdu' na Śląsk. Oczywiście przy pomocy 'sv'. Znalazłem wieżę, na którą wszedłeś.
To ta:
- Załączniki
-
- wichura.JPG (25.88 KiB) Przejrzano 6335 razy
-
szesnasty
- brak
- Kontakt:
Godej, kaj ta szola 
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Tak, potwierdzam! Bydziaku - jesteś nieustępliwym i upartym (w pozytywnym tego słowa znaczenie). Jak na kogoś, kto tam nie był tyle lat?! Jestem pod wrażeniem. To co teraz? Zdradzamy lokalizację czy też... Niech się inni męczą?BYDZIAK 1958 pisze: Znalazłem wieżę, na którą wszedłeś.To ta:
- Załączniki
-
- bydziak wie!.jpg (94.35 KiB) Przejrzano 6331 razy
-
szesnasty
- brak
- Kontakt:
Już wiem
Jest to dawna KWK „Katowice”, obecnie Muzeum Śląskie w Katowicach.
Jest to dawna KWK „Katowice”, obecnie Muzeum Śląskie w Katowicach.
-
szesnasty
- brak
- Kontakt:
Zawsze, gdy jestem w pobliżu, mój wzrok przyciągają widoczne na ostatnim zdjęciu wieżowce (dziś już wyremontowane) - „Kukurydze”. To przez nie tak mało się tam rozglądam 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Mnie na właściwe miejsce naprowadziło właśnie to 'coś'.wichura pisze: (...)
Jednak na tych zdjęciach jest "coś" jeszcze, dzięki czemu zabawę łatwo skończymy. (...)
-
wichura
- brak
- Kontakt:
No właśnie aż się dziwię, że nikt więcej nie rozpoznał tego najbardziej charakterystycznego (bo chyba jesteśmy zgodni, ze ładne to to nie jestBYDZIAK 1958 pisze:Mnie na właściwe miejsce naprowadziło właśnie to 'coś'.
Przykre jest jednak, że dawne kopalnie są zamknięte i coraz większe zyski przynosi ich zamienianie w muzea niż dalsza eksploatacja, aczkolwiek to już temat na zupełnie inne rozważania. Oczywiście, macie Panowie rację! Katowice - brawo!
- Załączniki
-
- w tel Stadion Śląski
- spodek.jpg (101 KiB) Przejrzano 6285 razy
-
- W tle budynek, który ze street viem "wykopał" Bydziak
- katowice.jpg (118.62 KiB) Przejrzano 6285 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Na wieżę wchodzi się schodami, czy jedzie windą? Pod ziemię też można zjechać? Jeśli tak, to jak głęboko i daleko?wichura pisze:
Przykre jest jednak, że dawne kopalnie są zamknięte i coraz większe zyski przynosi ich zamienianie w muzea ...