Na zdjęciu nie widać wieżowca.AERO pisze:Fragment bydgoskiego toru żużlowego . To okolica 2 łuku, przy bramie wyjazdowej z parkingu zawodników i przeciwległa prosta startu . Banda chyba jeszcze drewniana ale brakuje na tej fotografii , pewnego architektonicznego elementu krajobrazu okolicy![]()
![]()
Stare zdjęcia Bydgoszczy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: Stare zdjęcia Bydgoszczy
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Właśnie .
Na żadnym ze zdjęć, ujęć nie widać wieżowca .
Ciekawe w którym roku został wybudowany
-
AERO
- brak
- Kontakt:
GrapHite ...ale numer ?
Myślałem , że odpowiedziałeś w temacie Sułkowskiego a nie w temacie toru
...ale i tak we wszystkich tych zdjęciach brakuje wieżowców
Na dawnej Sułkowskiego również
Myślałem , że odpowiedziałeś w temacie Sułkowskiego a nie w temacie toru
...ale i tak we wszystkich tych zdjęciach brakuje wieżowców
- Maciej
- brak
- Kontakt:
Tak gwoli ścisłości, to chyba okolice 1 łukuAERO pisze:Fragment bydgoskiego toru żużlowego . To okolica 2 łuku, przy bramie wyjazdowej z parkingu zawodników i przeciwległa prosta startu . Banda chyba jeszcze drewniana ale brakuje na tej fotografii , pewnego architektonicznego elementu krajobrazu okolicy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Tak wyglądał kiosk z lodami na ul. Gdańskiej ( dawne Al. 1 Maja) w okolicy skrzyżowania z ul. Leśną . Przy kiosku moja ok. 2 letnia kuzynka . Rok ok. 1970
- Załączniki
-
- P1011797.JPG (35.76 KiB) Przejrzano 11908 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
..z tą numeracją łuków toru miałem problem . Obecnie faktycznie tor posiada 2 łuki w tym ten pierwszy jak słusznie zauważyłeś z wjazdem na parking zawodników.
W czasach (ok. 70-88) kiedy to ja wiernie kibicowałem z kumplami żużlowcom z Polonii a tor miał trochę inną geometrię , tor dzieliliśmy na ...4 łuki .
W czasach (ok. 70-88) kiedy to ja wiernie kibicowałem z kumplami żużlowcom z Polonii a tor miał trochę inną geometrię , tor dzieliliśmy na ...4 łuki .
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Był taki czas, że L.P.K i W w Myślęcinku oferował Melexy na spacery po jego terenach.
Pamiętacie w jakich to było latach ? (80 ?) Nie trwało to zbyt długo .
Pamiętacie w jakich to było latach ? (80 ?) Nie trwało to zbyt długo .
- Załączniki
-
- P1011802.JPG (46.89 KiB) Przejrzano 11900 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Kolejna stara fotografia z rodzinnego albumu. Długo zastanawiałem się, gdzie została wykonana i w końcu ..EUREKA . Miejsce to znajduje się w centrum naszego miasta ale obecnie wygląda całkiem inaczej . Może ktoś odgadnie nazwę ul. na której fotografia została zrobiona ?
- Załączniki
-
- P1011772.JPG (36.19 KiB) Przejrzano 11890 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
..W pobliżu miejsca wyk. poprzedniego zdjęcia istniało kino . W kabinie operatora filmowego wyglądało tak :
- Załączniki
-
- Przy okazji ...Jak się nazywało to kino ? Gdzie się znajdowało ?
- P1011781.JPG (41.46 KiB) Przejrzano 11889 razy
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Jesteś pewien, że nie ma hotelu POW-u w tle? Bo w takim razie, czym jest ten budynek za kobietą? Lokalizacja pasuje, więc bardziej zastanawiałbym się czy właśnie nie trwała jego budowa?AERO pisze:...ale i tak we wszystkich tych zdjęciach brakuje wieżowców![]()
Pierwszym "wieżowcem" w mieście był ten przy Niemcewicza 1 -3. Zaś galeriowiec przy Powstańców Wlkp. i sąsiedni wieżowiec powstały na początku lat 70-tych. Ciekawostką tam jest dwupiętrowa piwnica. Natomiast najwyższy z obiektów szpitala Jurasza powstał znacznie później.AERO pisze:Właśnie .
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Czy nie ma , a raczej nie widać na tym zdjęciu w tle hotelu POW będę pewien jak BYDZIAK 1958 zrobi zdjęcie porównawcze , lub jak wypowie się GrapHite, autochton tej dzielnicy naszego miastaJesteś pewien, że nie ma hotelu POW-u w tle? Bo w takim razie, czym jest ten budynek za kobietą? Lokalizacja pasuje, więc bardziej zastanawiałbym się czy właśnie nie trwała jego budowa?
Na moje jednak rozeznanie , ten obiekt(y) widoczny(e) za postacią mojej cioteczki, to "regularny" blok przy- wzdłuż ul. Sułkowskiego w pobliżu skrzyżowania z ul. Czerkaską . Wystarczy porównać z linią prawej str. zabudowy blokowej , sięgającej również tego skrzyżowania.
Może i hotel właśnie się buduje , ale moim zdaniem jeszcze tego nie widać a jeśli już , to dzieje się to znacznie dalej na horyzoncie.
Trochę zamieszania w ocenie odległości i w usytuowaniu obiektów w tym miejscu powoduje widoczny , obszerny klomb , który istniał do czasu przebudowy i poszerzenia ul. w tym miejscu.
- Załączniki
-
- Chodzi o to zdjęcie
- P1011768.JPG (38.94 KiB) Przejrzano 11880 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Jesli blok był to i tak nie widoczny. Zasłoniłby go ten blok za Panią.
Po lewej stronie jeszcze widać młode topole. Szybko urosły, a parę lat temu na osiedlu powycinali te drzewa, niezbyt urodziwe i "przyjazne".
Po lewej stronie jeszcze widać młode topole. Szybko urosły, a parę lat temu na osiedlu powycinali te drzewa, niezbyt urodziwe i "przyjazne".
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
A mnie się wydaje, że gdyby hotel POW już istniał, byłby widoczny w oddali , mimo wszystko.
To z resztą chyba można dość łatwo sprawdzić .
To z resztą chyba można dość łatwo sprawdzić .
-
wichura
- brak
- Kontakt:
POW ma 10 pięter, a pozostała zabudowa 3 piętra (plus parter), więc wieżowiec jest znacznie wyższy i gdyby był ukończony byłby doskonale widoczny. Zresztą - na SV też widać różnicę - mimo rozbujałem czerwcowej zieleni
https://www.google.pl/maps/@53.1366675, ... 312!8i6656
Pierwszym wysokościowcem na Leśnym był zaś blok przy Sułkowskiego 34 (na prawo od kadru). Co prawda ma ledwie 6 pięter, ale jako pierwszy na osiedlu posiadał windę.
https://www.google.pl/maps/@53.1366675, ... 312!8i6656
Pierwszym wysokościowcem na Leśnym był zaś blok przy Sułkowskiego 34 (na prawo od kadru). Co prawda ma ledwie 6 pięter, ale jako pierwszy na osiedlu posiadał windę.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Wichura : Nie przekonałeś mnie, a na linku jest inne miejsce i inna ogniskowa.
Dziś jestem nie dyspozycyjny, zobaczę co mi lekarz zaleci, bo mam awarię. Jak nie dostanę szlabanu to sprawdzę jak to widać.
Dziś jestem nie dyspozycyjny, zobaczę co mi lekarz zaleci, bo mam awarię. Jak nie dostanę szlabanu to sprawdzę jak to widać.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
.. i kolejne ;
Lewe zdjęcie zrobiono na terenie P.O.D. " Dolina " w ok. 1972 r. Gdzie były te ogrody ?
Prawe, na os. Leśnym w ok. 1976 r. ...a gdzie dokładnie ?
Lewe zdjęcie zrobiono na terenie P.O.D. " Dolina " w ok. 1972 r. Gdzie były te ogrody ?
Prawe, na os. Leśnym w ok. 1976 r. ...a gdzie dokładnie ?
- Załączniki
-
- P1011804.JPG (49.43 KiB) Przejrzano 11850 razy
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Już prawie zapomniałem jak na Gdańskiej szeroki chodnik był gdy tylko jeden tor tramwajowy był położonyAERO pisze:a gdzie dokładnie ?
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
"Deptak" na bartodziejewichura pisze:Już prawie zapomniałem jak na Gdańskiej szeroki chodnik był gdy tylko jeden tor tramwajowy był położonyAERO pisze:a gdzie dokładnie ?
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
P.O.D "Dolina" istniała na terenie marketu "Auchan", przy Kruszwickiej.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Stanisław już podpowiedział, a ja dodam, że z lewej strony za kadrem, była śluza III. A może, głębiej w albumie, masz zdjęcie również przy niej zrobione?AERO pisze:Kolejna stara fotografia z rodzinnego albumu. Długo zastanawiałem się, gdzie została wykonana i w końcu ..EUREKA . Miejsce to znajduje się w centrum naszego miasta ale obecnie wygląda całkiem inaczej . Może ktoś odgadnie nazwę ul. na której fotografia została zrobiona ?