Bydgoska Fabryka Mebli
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Bydgoska Fabryka Mebli
Wątek można chyba zacząć od tych zdjęć ;
- Załączniki
-
- P1010620.JPG (50.99 KiB) Przejrzano 8009 razy
-
- SDC18153.JPG (60.2 KiB) Przejrzano 8009 razy
- borys_p
- brak
- Kontakt:
Re: Bydgoska Fabryka Mebli
@ AERO,
Lekki falstart chyba...
Na 2 fotce to tylko ówczesna reklama,na budynku naprzeciwko dzisiejszego MM.... Choć trzeba przyznać,iż na dole budynku,jeszcze z dziesięć lat wstecz,był tam pseudosalon,z wystawą produktów.. Klimat,jak w BSS-ach.... Rok ok. 2005...(circa)
-Dzień dobry szanownej pani:-)
-Czego?
-Chciałbym zapytać......(...)
-Nie ma. Nie robio,nie bedzie już... A to,co tu stoi..???A nieeeee,to ino taaaak...Bo to wystawa jest...
Samochód zabierze,bo tu nie może zostać!
-Ale tu parking jest...
-Nie dyskutuje,zabiera,bo straż wezwe!
-Przepraszam,do widzenia.
Lekki falstart chyba...
Na 2 fotce to tylko ówczesna reklama,na budynku naprzeciwko dzisiejszego MM.... Choć trzeba przyznać,iż na dole budynku,jeszcze z dziesięć lat wstecz,był tam pseudosalon,z wystawą produktów.. Klimat,jak w BSS-ach.... Rok ok. 2005...(circa)
-Dzień dobry szanownej pani:-)
-Czego?
-Chciałbym zapytać......(...)
-Nie ma. Nie robio,nie bedzie już... A to,co tu stoi..???A nieeeee,to ino taaaak...Bo to wystawa jest...
Samochód zabierze,bo tu nie może zostać!
-Ale tu parking jest...
-Nie dyskutuje,zabiera,bo straż wezwe!
-Przepraszam,do widzenia.
Pozdrawiam,Borys:-)
-
AERO
- brak
- Kontakt:
...no to dlaczego falstart ?
Fotka pochodzi z książki wydanej z okazji 120 Rocznicy istnienia B.F.M. w Bydgoszczy.
Fotka pochodzi z książki wydanej z okazji 120 Rocznicy istnienia B.F.M. w Bydgoszczy.
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Czemu ten budynek miałby nie pasować do wątku? To dawny biurowiec BFM, czyli centrali tej wielozakładowej firmy.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Obiecane kadry dot. B.F.M. z filmu VHS , który nakręciłem w październiku 1993 r.
Mglista pogoda, moje dygitalizowanie filmu z ekranu TV, i niezbyt czysta szyba kabiny samolotu JAK 12, wszystko to złożyło się na marną jakość przedstawionych kadrów.
Dysponuję oczywiście całym filmem, który z powodu zmian jakie zaszły w naszym mieście od czasu jego nagrania , jest dosyć ciekawy.
Mglista pogoda, moje dygitalizowanie filmu z ekranu TV, i niezbyt czysta szyba kabiny samolotu JAK 12, wszystko to złożyło się na marną jakość przedstawionych kadrów.
Dysponuję oczywiście całym filmem, który z powodu zmian jakie zaszły w naszym mieście od czasu jego nagrania , jest dosyć ciekawy.
- Załączniki
-
- P1011431.JPG (53.27 KiB) Przejrzano 7919 razy
-
- P1011428.JPG (58.37 KiB) Przejrzano 7919 razy
-
- P1011427.JPG (48.08 KiB) Przejrzano 7919 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
początki
- Załączniki
-
- WP_20140530_001.jpg (88.86 KiB) Przejrzano 7902 razy
-
- WP_20140530_003.jpg (88.01 KiB) Przejrzano 7902 razy
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ A czy myślałeś, by może wstawić go na YT, by ewentualni wszyscy chętni mogli go obejrzeć ?AERO pisze: (...)
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Na otwartej dziś wystawie są ciekawe zdjęcia obejmujące zakład przy Toruńskiej
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=28&t=8191
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=28&t=8191
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Dzięki za info. o wystawie .
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Komin i charakterystyczny budynek przetrwały do końca istnienia zakładów w tym miejscu.
Widać je na zdjęciu GrapHite i w kadrach filmu.
BYDZIAK 1958
Myślałem i chyba tak zrobię.
Filmu jest ok. 30 min. Muszę jednak uruchomić stary odtwarzacz VHS.
Widać je na zdjęciu GrapHite i w kadrach filmu.
BYDZIAK 1958
A czy myślałeś, by może wstawić go na YT, by ewentualni wszyscy chętni mogli go obejrzeć ?
Myślałem i chyba tak zrobię.
Filmu jest ok. 30 min. Muszę jednak uruchomić stary odtwarzacz VHS.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Kiedy pracowałem w BFM to koledzy opowiadali o jednym pracowniku (zwano go Kanada, człowiek legenda ), który założył się, że wejdzie na ten komin. Zakład wygrał 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
AERO
- brak
- Kontakt:
GrapHite
No właśnie
..a to pamiętasz ?

No właśnie
..a to pamiętasz ?
- Załączniki
-
- P1010631.JPG (64.32 KiB) Przejrzano 7879 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Toć to moje zdjęcie, mojego aparatu znaczy 
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Toć to kolejne zdjęcie też jest Twoje
...i co ciekawe jest w temacie B.F.M.
Pamiętasz przy jakiej okazji zostało zrobione ?
...i co ciekawe jest w temacie B.F.M.
Pamiętasz przy jakiej okazji zostało zrobione ?
- Załączniki
-
- P1010627.JPG (69.03 KiB) Przejrzano 7845 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Nie, to drugie moje nie jest, bo aparat widać mi na szyi
Wystawa w Ostródzie.
125 lat BFM
Wystawa w Ostródzie.
125 lat BFM
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
58 osób do zwolnienia, a Bydgoska Fabryka Mebli do likwidacji (ale nie upadku!).
A w przyszłym roku było by 133 lat.
Cytat z Expresu:
- Romet, Domar, Kobra, Zachem, a teraz pora na nas. Smutna kolej rzeczy. I tutaj nie chodzi już tylko o pracowników, którzy zostaną zwolnieni, ale przecież nasze meble to wieloletnia tradycja - komentuje bydgoszczanin z wieloletnim stażem w Bydgoskich Fabrykach Mebli. Dwie złe wiadomości - W maju przyszłego roku firma obchodziłaby 133-lecie istnienia, ale urodzin nie będzie - ubolewa Włodzimierz Brzeziński, szef zakładowej Solidarności.
- Jest mi bardziej niż przykro. Potrzebujemy czasu, by pogodzić się z tą dramatyczną sytuacją i na skupienie. Spadły na nas dwie bardzo złe wiadomości, pierwsza o zwolnieniach grupowych i kolejna o likwidacji Bydgoskich Fabryk Mebli
Czytaj więcej: http://www.expressbydgoski.pl/bydgoszcz ... ,11467816/
A w przyszłym roku było by 133 lat.
Cytat z Expresu:
- Romet, Domar, Kobra, Zachem, a teraz pora na nas. Smutna kolej rzeczy. I tutaj nie chodzi już tylko o pracowników, którzy zostaną zwolnieni, ale przecież nasze meble to wieloletnia tradycja - komentuje bydgoszczanin z wieloletnim stażem w Bydgoskich Fabrykach Mebli. Dwie złe wiadomości - W maju przyszłego roku firma obchodziłaby 133-lecie istnienia, ale urodzin nie będzie - ubolewa Włodzimierz Brzeziński, szef zakładowej Solidarności.
- Jest mi bardziej niż przykro. Potrzebujemy czasu, by pogodzić się z tą dramatyczną sytuacją i na skupienie. Spadły na nas dwie bardzo złe wiadomości, pierwsza o zwolnieniach grupowych i kolejna o likwidacji Bydgoskich Fabryk Mebli
Czytaj więcej: http://www.expressbydgoski.pl/bydgoszcz ... ,11467816/