Kto kolwiek widział, kto kolwiek wie.

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
Lidka
brak
Kontakt:

Kto kolwiek widział, kto kolwiek wie.

Post autor: Lidka »

Znalazłam kiedyś w rodzinnym albumie dwa stare zdjęcia.Nikt nie pamięta skąd wzięły sie w naszych zbiorach a tym bardziej kto jest na tych portretach. Z racji tego, iż Bydgoszcz była onegdaj niezbyt licznym miastem i raczej tylko elity robiły sobie takie fotki, może ktoś rozpozna osoby na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Re: Kto kolwiek widział, kto kolwiek wie.

Post autor: seth »

Lidka pisze:Znalazłam kiedyś w rodzinnym albumie dwa stare zdjęcia.Nikt nie pamięta skąd wzięły sie w naszych zbiorach a tym bardziej kto jest na tych portretach. Z racji tego, iż Bydgoszcz była onegdaj niezbyt licznym miastem i raczej tylko elity robiły sobie takie fotki, może ktoś rozpozna osoby na zdjęciach.

To mylne założenie ;) Fotki trzaskali sobie wszyscy, mało tego, fotograf często stał na ulicy i "zdejmował" delikwenta prosto z trotuaru. Małym miastem przed wojną, to był Toruń, ale za to wojewódzkim :D Dla porządku przypomnę Bydgoszcz liczyła w roku 1939 - 143 tys. mieszkańców.
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Post autor: night prowler »

seth pisze: Małym miastem przed wojną, to był Toruń, ale za to wojewódzkim :D Dla porządku przypomnę Bydgoszcz liczyła w roku 1939 - 143 tys. mieszkańców.
Liczba ludności w roku 1939 (podane orientacyjnie widełki w zależności od źródła)
Bydgoszcz: 141 - 143 tys.
Toruń: 79 - 81 tys.

Tak Bydgoszcz była większa nawet w 1939 roku, ale chyba kolejny bilboard z liczbą ludności, tym razem z w 1939 roku nie powstanie... ;)

Przepraszam za offtop.
Lidka
brak
Kontakt:

"To mylne założenie ;) Fotki trzaskali sobie wszyscy, mało tego, fotograf często stał na ulicy i "zdejmował" delikwenta prosto z trotuaru."

Dobrze, że z nikim na ten temat się nie zakładałam :). Wiem że fotograf stał na ulicy ale musisz przyznać, że osoby na zdjęciu nie wyglądają na "zdjęte" trotuaru :). Nie wyglądają też na cieśli, zdunów, praczki :).
Szczególna atencją daże pana na drugim zdjęciu. Fantastyczne uczesanie :)... i ten wąsik :)...chyba jakiś szkop.
A jeśli chodzi o liczbę mieszkańców Bydgoszczy porostu nie wiedziałam. Cielak ze mnie :)
aleks
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: aleks »

Lidka pisze:[...]
Szczególna atencją daże pana na drugim zdjęciu. Fantastyczne uczesanie :)... i ten wąsik :)...chyba jakiś szkop.
[..]
Nooo, niezwykle elegancki gość :)
Ale.. jak w zakładzie niemieckim robione zdjęcie, to musi od razu Niemiec być?
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

night:

Liczba ludności w roku 1939 (podane orientacyjnie widełki w zależności od źródła)
Bydgoszcz: 141 - 143 tys.
Toruń: 79 - 81 tys.

Tak Bydgoszcz była większa nawet w 1939 roku, ale chyba kolejny bilboard z liczbą ludności, tym razem z w 1939 roku nie powstanie...

Nie, przecież wszyscy się kochamy :D ;) Byłby fajny wątek o taj naszej " przyjaźni" ;)
Lidka
brak
Kontakt:

aleks pisze:
Lidka pisze:[...]
[..]
Nooo, niezwykle elegancki gość :)
Ale.. jak w zakładzie niemieckim robione zdjęcie, to musi od razu Niemiec być?
Raczej ten wąsik kojarzy mi się z "lepszą" rasą. W końcu właściciel podobnego niezaprzeczalnie wrył się w historię Europy.
aleks
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Przypominam, że drugi z podobnym (wąsikiem) wrył się w historię filmu ;)
Lidka
brak
Kontakt:

Oczywiście :)
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Aby nie zakładać nowego tematu, podkleję fotki z bydgoskiej ulicy. Fotografia w latach 30 była już ogólnie dostępna, jednak aparaty posiadali nieliczni. Zawsze jednak można było liczyć na zawodowca. Im więcej na fotce ludzi tym cena odbitki przystępniejsza.
Załączniki
Tu Helena idzie ul. Świętej Trójcy, vis a vis Kamiennego Mostku przy Grunwaldzkiej. Flaga zwisa nad wejściem do " Mechanika". Z tył bimba jedzie z Wilczaka. Jak widzicie lepiej było być dobrze ubranym. Bo fotograf czekał za winklem
Tu Helena idzie ul. Świętej Trójcy, vis a vis Kamiennego Mostku przy Grunwaldzkiej. Flaga zwisa nad wejściem do " Mechanika". Z tył bimba jedzie z Wilczaka. Jak widzicie lepiej było być dobrze ubranym. Bo fotograf czekał za winklem
(24).jpg (38.42 KiB) Przejrzano 11942 razy
Moja prababcia Józefa i babcia Helena, złapane przez fotografa na pl. Teatralnym
Moja prababcia Józefa i babcia Helena, złapane przez fotografa na pl. Teatralnym
(30).jpg (59.31 KiB) Przejrzano 11910 razy
W tle most kolejowy. Moja babcia Helena, siedzi w pierwszym rzędzie, trzecia z prawej
W tle most kolejowy. Moja babcia Helena, siedzi w pierwszym rzędzie, trzecia z prawej
(28).jpg (56.93 KiB) Przejrzano 11919 razy
Awatar użytkownika
andant
brak
Kontakt:

Post autor: andant »

Tak, to prawda. w żoninym archiwum (moi rodzice nie są z Bydgoszczy) jest sporo takich zdjęć. np z Mostowej. W wolnej chwili zeskanuję i wrzucę. A i jak się babcię żony pociągnie za język to i niejedno pamięta z dwudziestolecia międzywojennego. Co do korzystania z usług to faktycznie na początku ub. wieku w Bydgoszczy było tak, że Polacy korzystali gdy mogli ze swoich a Niemcy ze swoich. Były rzecz jasna wyjątki, ale każdy się starał. Właśnie skończyłem czytać "Ze wspomnień starego bydgoszczanina" i tam autor potwierdza że tak było.
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro
Lidka
brak
Kontakt:

Piękne zdjęcia, śliczna babcia Helenka :)W tedy chyba jeszcze panienka? Z niecierpliwością czekam na następne z naszymi młodymi, pięknymi przodkami.
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Lidka pisze:Piękne zdjęcia, śliczna babcia Helenka :)W tedy chyba jeszcze panienka? Z niecierpliwością czekam na następne z naszymi młodymi, pięknymi przodkami.

Dzięki tej Helence współczynnik piękna w żeńskiej części rodziny znacznie wzrósł :D

Teraz wątek militarny, czyli żołnierze w bydgoskim atelier.
Załączniki
Na patkach kołnierza proporczyk  czołgisty. Oznaki na mundurze to wymieniany już POS, oraz Odznaka Strzelecka. 8 baon pancerny.
Na patkach kołnierza proporczyk czołgisty. Oznaki na mundurze to wymieniany już POS, oraz Odznaka Strzelecka. 8 baon pancerny.
(20).jpg (63.29 KiB) Przejrzano 11818 razy
Podoficer. Jednostka nieznana.
Podoficer. Jednostka nieznana.
(18).jpg (45.35 KiB) Przejrzano 11839 razy
Ten młody chłopak jest z naszego 62 p.p . Odznaka z lewej strony to Państwowa Odznaka Sportowa. Krzyż z prawej to oznaka pamiątkowa pułku
Ten młody chłopak jest z naszego 62 p.p . Odznaka z lewej strony to Państwowa Odznaka Sportowa. Krzyż z prawej to oznaka pamiątkowa pułku
(23).jpg (35.71 KiB) Przejrzano 11820 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Czy dobrze widzę, że ten podoficer na drugim zdjęciu ma przypiętą odznakę szybowcową (chyba kategorii B)?
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Ewing pisze:Czy dobrze widzę, że ten podoficer na drugim zdjęciu ma przypiętą odznakę szybowcową (chyba kategorii B)?
Wygląda że są dwie mewki więc się zgadza - kategoria B
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Miałem o tej odznace napisać, no i nie napisałem. W temacie tego podoficera mam jeszcze fotki z fordońskiego szybowiska. Przynajmniej tak podejrzewam...... że szybowisko jest z Fordonu. Podpowiedzcie pod jaki temat je podpiąć.
aleks
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Skoro masz wątpliwości, to nadają się tutaj ;)
W sumie, można by na stronie galerię zrobić, albo gdzieś tu osobny dział, na nasze archiwalia :)
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Prezentowane zdjęcia są bez opisu. Szybowisko fordońskie pamiętam z lat 70-tych, to na fotkach jest jakby inne :? Jednak teren przez te lata ulegał zmianom, więc.....jak myślicie?
Załączniki
(29).jpg
(29).jpg (55.52 KiB) Przejrzano 11715 razy
(31).jpg
(31).jpg (53.05 KiB) Przejrzano 11724 razy
(32).jpg
(32).jpg (67.81 KiB) Przejrzano 11716 razy
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

Chyba jednak to nie jest szybowisko w Fordonie. Konfiguracja terenu znacznie odbiega od stanu obecnego.
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

AERO pisze:Chyba jednak to nie jest szybowisko w Fordonie. Konfiguracja terenu znacznie odbiega od stanu obecnego.

Nie ma tu punktu odniesienia. Jest tylko fotka kolegi mojego dziadka z odznaką szybowcową i te zdjęcia. Mało na nich widać, jednak Wzgórze Szybowników , z lewej strony patrząc od czoła ma podobny jar :roll: Jednak to tylko moje pobożne życzenie.
Teraz kilka fotek z bydgoskiej ulicy i z nad kanału sprzed wojny. Główną bohaterką jest moja babcia Helena. Przepraszam za tą prywatę, ale tu właśnie o Bydgoszcz i Bydgoszczan chodzi ;)
Załączniki
Tu Helena z koleżanką .Ulica Gdańska. Zdjęcie wykonał J. Wiedeliński, plac Wolności 5
Tu Helena z koleżanką .Ulica Gdańska. Zdjęcie wykonał J. Wiedeliński, plac Wolności 5
R (3).jpg (64.09 KiB) Przejrzano 11150 razy
Helena z narzeczonym. Gość ślubu nie doczekał, bo zmarł na suchoty. Ciekawostką jest, że do zdjęcia zdjął kapelusz. Zdjęcie wykonał Bolesław Langer ul. Pomorska 1
Helena z narzeczonym. Gość ślubu nie doczekał, bo zmarł na suchoty. Ciekawostką jest, że do zdjęcia zdjął kapelusz. Zdjęcie wykonał Bolesław Langer ul. Pomorska 1
R (4).jpg (55.73 KiB) Przejrzano 11163 razy
Dwie siostry, Helena i Paula. Obie urodzone w Dortmundzie, do Polski wróciły w 1922. Są tak bardzo różne, bo miały różnych ojców. Mój pradziadek Józef, ojciec Heleny, zginął nad Marną w pierwszej bitwie.Zdjęcie nad kanałem rok 1942
Dwie siostry, Helena i Paula. Obie urodzone w Dortmundzie, do Polski wróciły w 1922. Są tak bardzo różne, bo miały różnych ojców. Mój pradziadek Józef, ojciec Heleny, zginął nad Marną w pierwszej bitwie.Zdjęcie nad kanałem rok 1942
R (7).jpg (71.03 KiB) Przejrzano 11178 razy
Helena z dwójką dzieci, moja matka dopiero na świat przyjdzie za dwa lata. Kanał Bydgoski 1942.
Helena z dwójką dzieci, moja matka dopiero na świat przyjdzie za dwa lata. Kanał Bydgoski 1942.
R.jpg (71.15 KiB) Przejrzano 11173 razy
ODPOWIEDZ