P.K.F. 25\45
-
AERO
- brak
- Kontakt:
P.K.F. 25\45
Znalazłem w sieci ciekawy film ;
http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/4559
http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/4559
- MWS
- brak
- Kontakt:
Re: P.K.F. 25\45
Wzorcowy przykład PRL-owskiej propagandy. 
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Tak jest ;Wzorcowy przykład PRL-owskiej propagandy.
Te groby i ta manifestacja , to nic innego jak tylko propaganda.
Pomijając kontekst polityczny ;
To pierwsza taka rocznica po wojnie. Wśród zgromadzonych p r a w d o p o d o b n i e są osoby , które osobiście przeżyły wydarzenia K.N.
Mnie jednak b a r d z i e j interesuje lokalizacja przedstawionych pochówków i stan pierzei Wschodniej Starego Rynku.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Pytanie, czy to w ogóle są pochówki w Bydgoszczy, czy wstawili kadry nakręcone na innych cmentarzach?AERO pisze:Mnie jednak b a r d z i e j interesuje lokalizacja przedstawionych pochówków
O ile się nie mylę wszelkie pochówki z Bydgoszczy i okolic są na Cmentarzu Bohaterów Bydgoszczy (ekshumacje z lat 46-48).
Groby na filmie wyglądają na świeże, a są niby z 49 roku?
To co w filmie ni jak się ma się raczej do rzeczywistości ale oczywiście mogę się mylić.
- zecer
- brak
- Kontakt:
Kluczowe jest chyba to ujęcie
Na pierwszym planie mamy ołtarz i zgromadzonych
drugi plan po lewej - las krzyży z pierwszego ujęcia
w głębi - górki fordońskie?
Może to taki symboliczny cmentarz, albo tymczasowy pochówek poekshumacyjny (przed przeniesieniem na COB)?
Ja wiem, a może Wy nie pamiętacie - w 1945 r. nie było PRL-u. Możemy mówić o Polsce Ludowej ale nie o PRL!
Prezydentem miasta był Józef Twardzicki - też mało komunistyczny człowiek. A że wymowa reportażu jest taka, a nie inna...
Na pierwszym planie mamy ołtarz i zgromadzonych
drugi plan po lewej - las krzyży z pierwszego ujęcia
w głębi - górki fordońskie?
Może to taki symboliczny cmentarz, albo tymczasowy pochówek poekshumacyjny (przed przeniesieniem na COB)?
Ja wiem, a może Wy nie pamiętacie - w 1945 r. nie było PRL-u. Możemy mówić o Polsce Ludowej ale nie o PRL!
Prezydentem miasta był Józef Twardzicki - też mało komunistyczny człowiek. A że wymowa reportażu jest taka, a nie inna...
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
-
AERO
- brak
- Kontakt:
DOKŁADNIE TAK SAMO MYŚLĘ !
Po nieprzemyślanym raczej wpisie kol. MWS, nie chciałem wszczynać polemiki przypominającej tę, z przed 17 listopada ub.r. Skwitowałem to sarkazmem .
W.g. mnie film przedstawia autentyczne fakty i miejsca !
Swoją drogą ;
Obchodzimy obecnie kolejne, lokalne rocznice tego historycznego faktu ?
Znamy powody przemianowania dawnej ul. 3 Września ?
Czy nie nazbyt ochoczo wydajemy werdykty zastrzegając się jednocześnie, że możemy się jednak mylić ?
A o zrujnowanej części pierzei Starego Rynku coś wiemy ?
Kiedy i w jakich okolicznościach się to stało ?
...a może to tylko atrapy dla potrzeb PKF-u i propagandy , podobnie jak groby pomordowanych ?
Fordońskie górki może również usypano dla tych celów ?
Po nieprzemyślanym raczej wpisie kol. MWS, nie chciałem wszczynać polemiki przypominającej tę, z przed 17 listopada ub.r. Skwitowałem to sarkazmem .
W.g. mnie film przedstawia autentyczne fakty i miejsca !
Swoją drogą ;
Obchodzimy obecnie kolejne, lokalne rocznice tego historycznego faktu ?
Znamy powody przemianowania dawnej ul. 3 Września ?
Czy nie nazbyt ochoczo wydajemy werdykty zastrzegając się jednocześnie, że możemy się jednak mylić ?
A o zrujnowanej części pierzei Starego Rynku coś wiemy ?
Kiedy i w jakich okolicznościach się to stało ?
...a może to tylko atrapy dla potrzeb PKF-u i propagandy , podobnie jak groby pomordowanych ?
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
AERO nie bardzo rozumiem, co chcesz udowodnić takimi tekstami?AERO pisze:...a może to tylko atrapy dla potrzeb PKF-u i propagandy , podobnie jak groby pomordowanych ?
Ja tylko napisałem, że te obrazy na filmie nie pasują mi do Bydgoszczy.
Nie znam żadnych tak rozległych pochówków oprócz tych na Cmentarzu Bohaterów Bydgoszczy.
Korzystanie ze wstawek z innych miejsc było jest i będzie za pewne używane w materiałach filmowych.
Jeśli to w głębi to faktycznie górki w Fordonie to nie kojarzę żadnego cmentarza, który byłby tak blisko nich zlokalizowany.
Stary Fordon raczej odpada.
Poza tym jaki sens miały by pochówki poza Bydgoszczą - cmentarzy w mieście nie brakowało?
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Udowodnić nic .
Zwróciłem tylko uwagę , że skoro film jest czystą propagandą to i scenografia może być spreparowana . Przy okazji to wyjątkowy powód do śmiechu (2 wpis) .
Jest inny cmentarz w pobliżu .
To Cmentarz parafialny pw. św . Mikołaja zał. w 1931 r. przy ul. Samotna\Piastowa.
To mogły być pochówki "miejscowe" lub tak , jak napisał zecer ;
Zwróciłem tylko uwagę , że skoro film jest czystą propagandą to i scenografia może być spreparowana . Przy okazji to wyjątkowy powód do śmiechu (2 wpis) .
Jest inny cmentarz w pobliżu .
To Cmentarz parafialny pw. św . Mikołaja zał. w 1931 r. przy ul. Samotna\Piastowa.
To mogły być pochówki "miejscowe" lub tak , jak napisał zecer ;
....np. Cmentarz Bohaterów Bydgoszczy założono w 1946 r.Może to taki symboliczny cmentarz, albo tymczasowy pochówek poekshumacyjny
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Tu kolejny film PKF 21/47 - http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/9334
Teraz tak patrzę na datę tego pierwszego filmu i zastanawiam się skąd we wrześniu 45 wzięły się groby pomordowanych we wrześniu 39 skoro ekshumacje zaczęły się dopiero w 46 roku?
Teraz tak patrzę na datę tego pierwszego filmu i zastanawiam się skąd we wrześniu 45 wzięły się groby pomordowanych we wrześniu 39 skoro ekshumacje zaczęły się dopiero w 46 roku?
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Może to groby pomordowanych Polaków przez Niemców w więzieniu w Fordonie. Początkowo byli chowani w bezimiennych mogiłach na więziennym cmentarzu w ok. ul. Kryształowej . Później zwłoki ekshumowano.
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Górki pasują na Fordon tylko czy jest tam taka kaplica jak na zdjęciu ?
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
A jesteście w ogóle pewni, że to w tle to górki?
Górki w Fordonie nie były przynajmniej w tamtym okresie pokryte lasem (tylko miejscami).
To może być po prostu sam las.
Chyba, że to nad kaplicą traktujecie jako górkę - jak się dokładniej przyjrzeć to jest raczej jakiś rodzaj pokrycia dachowego.
Górki w Fordonie nie były przynajmniej w tamtym okresie pokryte lasem (tylko miejscami).
To może być po prostu sam las.
Chyba, że to nad kaplicą traktujecie jako górkę - jak się dokładniej przyjrzeć to jest raczej jakiś rodzaj pokrycia dachowego.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Takiej pewności pewnie nie ma nikt z nas .A jesteście w ogóle pewni, że to w tle to górki?
Zakładając jednak, że to cmentarz i pochówki ofiar Września 39 r. filmowane w 1945 r. jaką mamy alternatywę ?
Nawet jeśli przyjąć ewentualny , trapezowy kształtu dachu " kapliczki " i tak obok widać wzniesienie a ukazany teren przypomina do złudzenia ten sprzed zabudowy osiedlowej N. F.
Zastanawia mnie jednak to, która to może być górka , bo nie widać kamiennego koła z mewami , a już było.
Podejrzewam, że to wzniesienie Doliny Śmierci ale w takim przypadku trochę brak proporcji w odległościach.
Wspomniana kapliczka jest równie intrygująca. Czy to była prowizoryczna kostnica (później rozebrana) w miejscu obecnej na ul. Samotnej?
Słowa lektora w ok. 21 sek. filmu.
O jakiej dzielnicy miasta mówi lektor ? Czy o Szwederowie ? Ta dzielnica chyba najbardziej ucierpiała z powodu represji .
Może to jest również jakaś wskazówka ?
Pierwsze sek. filmu ukazują pochówki na różnych poziomach .
Wygląda to nawet na samą Dolinę Śmierci.
Może pokazano kilka bydgoskich miejsc pochówków ?
Las był na górkach po ich zach. stronie i w części jeszcze istnieje.
Fotka lądowiska wykonana w 1962r. właśnie w kier. zachodnim.
- Załączniki
-
- P1010070.JPG (25.09 KiB) Przejrzano 13361 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Mówiąc o dzielnicy pokazana jest ulica Jezuicka w stronę ul. Długiej - po lewej stronie to tył Urzędu Miasta.AERO pisze:Słowa lektora w ok. 21 sek. filmu.
O jakiej dzielnicy miasta mówi lektor ? Czy o Szwederowie ? Ta dzielnica chyba najbardziej ucierpiała z powodu represji .
Może to jest również jakaś wskazówka ?
Dla mnie to nadal nie jest Fordon.
Już w pierwszych sekundach filmu w tle cmentarza widać gęsty las - w Fordonie w tym miejscu go nie było.
Dookoła roztaczały się praktycznie same pola.
Zastanawiam się, czy nie jest to czasem cmentarz w Potulicach. Teren bardzo podobny do tego z filmu, a w tle są również wzniesienia z okolic Chobielina.