Krzystkowice – wyjazd
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Krzystkowice – wyjazd
Szukam chętnych na wyjazd do Krzystkowic(fabryka zbrojeniowa koncernu D.A.G) Myślałem o dwudniowej eskapadzie ale niestety zbyt szybko zapada zmrok(dwa dni przesuwam na wiosnę). Teraz można zrobić jednodniowy rekonesans. Wyjechać wcześnie rano w lesie być skoro świt, chodzenie na maxa do zapadnięcia zmroku i do domku. Są chętni ??
Co można zobaczyć ? Do wyboru cztery propozycje:
1. Wasserwerk(zakład poboru i uzdatniania wody) – ujecie północne i południowe oraz obóz XI pracowników przymusowych.
2. Energie Abteilung(elektrociepłownia) – budynki kotłowni, hala turbin, stacja transformatorowa. W pobliżu budynki neutralizatorów i przepompowni ścieków. Baza zakładowej straży pożarnej.
3. Poligon prób balistycznych – strzelnica z kulochwytem oraz budynki towarzyszące.
4. Silosy po zbiornikach metanolu, hala agregatów prądotwórczych, hala nitrowania nitrocelulozy, schron przeciw lotniczy, ruiny nieustalonego ciągu produkcyjnego, komora rewizyjna głównego rurociągu.
Kolejność zwiedzania pod kątem ciekawych obiektów: 2,4,1,3.
Co można zobaczyć ? Do wyboru cztery propozycje:
1. Wasserwerk(zakład poboru i uzdatniania wody) – ujecie północne i południowe oraz obóz XI pracowników przymusowych.
2. Energie Abteilung(elektrociepłownia) – budynki kotłowni, hala turbin, stacja transformatorowa. W pobliżu budynki neutralizatorów i przepompowni ścieków. Baza zakładowej straży pożarnej.
3. Poligon prób balistycznych – strzelnica z kulochwytem oraz budynki towarzyszące.
4. Silosy po zbiornikach metanolu, hala agregatów prądotwórczych, hala nitrowania nitrocelulozy, schron przeciw lotniczy, ruiny nieustalonego ciągu produkcyjnego, komora rewizyjna głównego rurociągu.
Kolejność zwiedzania pod kątem ciekawych obiektów: 2,4,1,3.
-
Andrzej
- brak
- Kontakt:
Re: Krzystkowice – wyjazd
Byłbym chętny, ale zależy to oczywiście od terminu wyjazdu i możliwości zabrania mnie przez kogoś.
Zakładając wyjazd np. 29 listopada, słońce w okolicach Zielonej Góry wschodzi o 7:41, zachodzi o 15:51, czyli mamy teoretycznie ok. 8 godz. na rekonesans. Może wyjechać nad ranem i skrócić czas zwiedzania? Chodzi mi o tych, którzy będą prowadzić auta.
Z B. do Krzystkowic to 319 km - ok. 5 godz. jazdy - należałoby wyjechać w nocybunkier pisze:Wyjechać wcześnie rano w lesie być skoro świt
Zakładając wyjazd np. 29 listopada, słońce w okolicach Zielonej Góry wschodzi o 7:41, zachodzi o 15:51, czyli mamy teoretycznie ok. 8 godz. na rekonesans. Może wyjechać nad ranem i skrócić czas zwiedzania? Chodzi mi o tych, którzy będą prowadzić auta.
-
aleks
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Albo zaplanować wyjazd ... w marcu?
Ja mam we Wrocku się gdzie zahaczyć, ale to i tak jest wyprawa.
Ja mam we Wrocku się gdzie zahaczyć, ale to i tak jest wyprawa.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
W marcu to na dwa dni, teren jest spory do obejścia. Trzeba tam być przed tym jak przyroda się obudzi.
Jadąc przez Wągrowiec jest do przejechania 280 km co nie zmienia faktu że i tak daleko. Do Opalenicy spokojną jazdą w 2 godz. można dojechać(dobra droga) Dalej trasy nie znam bo skecałem na MRU
Przebieg trasy:

Jadąc przez Wągrowiec jest do przejechania 280 km co nie zmienia faktu że i tak daleko. Do Opalenicy spokojną jazdą w 2 godz. można dojechać(dobra droga) Dalej trasy nie znam bo skecałem na MRU
Przebieg trasy:

- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Ja jestem chętny i zmotoryzowany. Proszę mnie zapisać na termin "jesienny".
Być może będę mógł kogoś z chętnych zabrać, jednak teraz za wcześnie o tym pisać.
Pozdrawiam
Być może będę mógł kogoś z chętnych zabrać, jednak teraz za wcześnie o tym pisać.
Pozdrawiam
-
sebacyw
- brak
- Kontakt:
Witam,
Na tę chwilę również jestem chętny-potrzebuje jedynie transportu, ale mam nadzieje, że ktoś będzie miał miejsce.
pzdr.
Na tę chwilę również jestem chętny-potrzebuje jedynie transportu, ale mam nadzieje, że ktoś będzie miał miejsce.
pzdr.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
No to na razie jest nas trzech chętnych na wiosenny wyjazd.
-
Andrzej
- brak
- Kontakt:
Prawdopodobnie czyerech
Ostatecznie potwierdzę, gdy ustalimy termin.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Termin wyjazdu jest ustalony na 9 stycznia 2010 roku (sobota)
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Jestem. 
-
Andrzej
- brak
- Kontakt:
Również potwierdzam - dla formalności 
-
sebacyw
- brak
- Kontakt:
Ja niestety w tym terminie wyjeżdzam w nieco inne miejsce, ale może wiosną uda się pojechać w tamto miejsce 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Pogoda pokrzyżowała nam plany wyjazdu i został on przesunięty na 30 stycznia(sobota).
Miejmy nadzieję że w tym terminie będą stabilne warunki pogodowe.
Miejmy nadzieję że w tym terminie będą stabilne warunki pogodowe.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Tak dla zachęty gdyby w Krzystkowicach było „nudno” 
Godzina jazdy(46 km) na zachód od Nowogrodu Bobrzańskiego(Krzystkowice) znajduje się wieś Brożek gdzie Niemcy wybudowali fabrykę materiałów wybuchowych błędnie rozpoznaną przez wywiad AK jako wytwórnię paliw syntetycznych. Zakład należał do Deutsche Sprengchemie GmbH, Berlin który był pod zarządem D.A.G. i nosił kryptonim Wald. Dla „odkrywców” ten teren znany jest pod nazwą Zasieki, wieś Brożek jest niedaleko od wsi Zasieki. Po drugiej stronie Nysy Łużyckiej której środkiem przebiega granica jest miejscowość Forst (Lausitz).
Lokalizacja GPS: 51°42'36,6'' 14°43'03,5'' punkt ustawiony mniej więcej w centralnym miejscu zakładu.
Trochę historii:
http://wroclaw.hydral.com.pl/801,artykul.html
Ciekawe zdjęcia:
http://fortyfikacje.legnica.pl/zasieki-2.php
Trailer filmu:
http://www.bunker-filme.de/scheuno_trailer.php
Godzina jazdy(46 km) na zachód od Nowogrodu Bobrzańskiego(Krzystkowice) znajduje się wieś Brożek gdzie Niemcy wybudowali fabrykę materiałów wybuchowych błędnie rozpoznaną przez wywiad AK jako wytwórnię paliw syntetycznych. Zakład należał do Deutsche Sprengchemie GmbH, Berlin który był pod zarządem D.A.G. i nosił kryptonim Wald. Dla „odkrywców” ten teren znany jest pod nazwą Zasieki, wieś Brożek jest niedaleko od wsi Zasieki. Po drugiej stronie Nysy Łużyckiej której środkiem przebiega granica jest miejscowość Forst (Lausitz).
Lokalizacja GPS: 51°42'36,6'' 14°43'03,5'' punkt ustawiony mniej więcej w centralnym miejscu zakładu.
Trochę historii:
http://wroclaw.hydral.com.pl/801,artykul.html
Ciekawe zdjęcia:
http://fortyfikacje.legnica.pl/zasieki-2.php
Trailer filmu:
http://www.bunker-filme.de/scheuno_trailer.php
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Ja potwierdzam.
Możemy tam również pojechać. Jestem za.
Możemy tam również pojechać. Jestem za.
-
Wojtek Mąka
- brak
- Kontakt:
ale z noclegiem, tam jest hotel przy polu paintballowym
-
sebacyw
- brak
- Kontakt:
Potwierdzam, że również będę jechał o ile pogoda pozwoli.