Budowa mostów pozwoliła również, na lepsze zagospodarowanie wyspy.
Mapa z 1800 roku.

Taki mógł by być tam mniej więcej widok, na pierwsze mosty.

Teraz widzę, że pewne rzeczy mogły by być pokazane lepiej.Hrab pisze:Fenomenalnie zrobiłeś tę wizualizację.
(...)
Zawsze mnie zastanawiało, jak te barki wtedy tam się ustawiały do śluzowania. Stały w ogonku?
Celowo używam już tylko nazw 'zachodni i wschodni'. Podobnie jak Ty, pisałem kiedyś o np. zachodnim - "Portowy". Robert napisał kiedyś jednak że:Hrab pisze:(...)
Most zachodni (ten nad Młynówką) nazwyał się Hafenbrücke (Portowy), a most wschodni nad szlakiem żeglownym Brdy, Wilhelmsbrücke (Most Wilhema).
Wyszło na to, że 'Portowy', - to wschodni. 'Za mały jestem', by się z Robertem o to spierać.Robert Grochowski pisze:(...)
Co do mostów w ciągu Wilhelm Strasse, to wszystko wyjaśnia fragment planu Kanału Bydgoskiego z 1899 roku. Most wschodni (obecnie Most Portowy południowy), przerzucony nad kanałem śluzowym, nosił nazwę Portowego (Hafenbrücke). Most zachodni (obecnie Most Młyński Południowy), wzniesiony na Brdzie, dzierżył nazwę Mostu Wilhelma (Wilhelmsrücke).

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość