Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest wtorek, 22 lip 2025, 08:20

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Przebywają w jednym z kościołów 'nad morzem'. Czuję, że będzie znów łatwo, ale jak by co, to mam jeszcze inne zdjęcie, które chyba całkowicie ułatwi rozpoznanie.
Dodatkowe pytanie, na które nie znam odpowiedzi, jest dla osób bardziej świętych niż ja, które odpowiedzą, dlaczego dwa anioły są wesołe, a jeden klęczy i się modli. Chyba ekspertką jest Martucha, która w zagadce 'Figurka', opisała jej postać.

Załączniki:
Anioły3.JPG
Anioły3.JPG [ 68.61 KiB | Przeglądany 3587 razy ]

Tytuł: Re: Anioły
Gość
Awatar użytkownika

Zdjęcie poniżej zapewne rozwiąże zagadkę. Wielką ozdobą kościoła jest wiszący, piękny model fregaty. :)

Załączniki:
fregata.JPG
fregata.JPG [ 61.67 KiB | Przeglądany 3529 razy ]

Gość

Kościół w Stegnie niedaleko Krynicy morskiej, oprócz modelu statku wnętrze kryje piękne polichromie na sklepieniach.

Gość
Awatar użytkownika

Brawo Tomek. :1
Tak jak piszesz, całe sklepienie i ściany przedstawiają różne sceny z Biblii.
Trochę inne niż w większości kościołów. Całość robi wrażenie. :za

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
Dodatkowe pytanie, na które nie znam odpowiedzi, jest dla osób bardziej świętych niż ja, które odpowiedzą, dlaczego dwa anioły są wesołe, a jeden klęczy i się modli. Chyba ekspertką jest Martucha, która w zagadce 'Figurka', opisała jej postać.

Do ekspertki to mi daleko. Co do samych aniołów to temat jest trudny, ponieważ motyw ten jest powszechny i rzeźbiarze w różny sposób je przedstawiali i przedstawiają. Po przyjrzeniu się zdjęciu wnioskuję że dwa anioły z tyłu mogą być przedstawione w momencie śpiewania psalmów bądź w jakiejś podobnej czynności stąd uśmiech ponieważ jest to czynność uznawa za szczęśliwą . Co do jednego z nich ciekawi mnie napis na postumencie mógłby dużo pomóc. A co do anioła klęczące jest on uwieczniony podczas modliwy i w chwili skupienia dlatego też może mieć smutny wyraz twarzy. I jeszcze jedna moim zdaniem rzecz ważna to taka że anioły te nie są prawdopodobnie ze sobą powiązane.

Gość
Awatar użytkownika

Martucha pisze:
(...) I jeszcze jedna moim zdaniem rzecz ważna to taka że anioły te nie są prawdopodobnie ze sobą powiązane.

^^^ Pierwszy kościół katolicki w Stegnie spłonął 1676r. Nowy oddano do użytku w 1683r. To już były czasy reformacji, która na tamtych terenach się dobrze rozwijała, wchłaniając niebawem ten kościół. Te dwa 'radosne anioły', są być może 'protestanckie'. A 'poważny, modlący się', katolicki. :?:
Tak czy siak, dziękuję Tobie za słowo. :za

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
(...) Te dwa 'radosne anioły', są być może 'protestanckie'. A 'poważny, modlący się', katolicki. :?:

Niestety teza, że 'radosne anioły' są protestanckie odpada, ponieważ religia protestancka odrzuca kult aniołów.

Gość
Awatar użytkownika

Martucha pisze:
(...)
Do ekspertki to mi daleko. .

^^^ Chyba jednak blisko. :1
Protestanci twierdzą , że wierzą w słowa Biblii. A tam napisane jest o różnych Serafinach, Cherubinach i innych 'całych zastępach'. Nie są przedmiotem kultu, ale są chyba uzupełnieniem scen na malowidłach, czy rzeźbach. Znajomy pokazywał mi kiedyś zdjęcia wnętrz kościołów, z wycieczki w Niemczech. I różnych aniołów wiele tam było. Co prawda, nie spytałem, czy to były kościoły czysto protestanckie... :oops:

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
Martucha pisze:
(...)
Do ekspertki to mi daleko. .

^^^ Chyba jednak blisko. :1
Protestanci twierdzą , że wierzą w słowa Biblii.

Już nie będę się kłócić czy blisko czy też dalego. Ale stwierdzam, że o wiele bardziej wole przedstawienia świetych itp no ale cóż. Co do Biblii to protestanci w Księdze Wyjścia mają taki zapis
''Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. ''

Masz może zdjęcie tego napisu na jednym z postumentow?

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Nie mam. Nie pomyślałem o zrobieniu zdjęcia. Ale jeśli może za rok tam znów będę, to postaram się zrobić :za
A Twój cytat, to jest zdaje się, jeśli dobrze pamiętam, jakieś, chyba drugie, przykazanie... :oops:

Gość

Szkoda, że nie masz no trudno. Tak dokładnie to jest drugie przykazanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]