Film " Pociąg "
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Film " Pociąg "
To klasyka P.K.
Film z 1959 r.
www.youtube.com/watch?v=rfAIvoHMeF4
Wspaniały pod każdym względem.
Od 27' 35" do 31'44 " ...czy to nie stacja Bydgoszcz GŁ. i 4 peron ?
Kolumny wiaty i dworcowy WARS z lat 50\60 ?
To pociąg relacji Łódź Kaliska - Chojnice - Hel . Jechał zapewne również przez Kutno, Włocławek, Toruń, Bydgoszcz, Laskowice Pomorskie i Tczew .
Film z 1959 r.
www.youtube.com/watch?v=rfAIvoHMeF4
Wspaniały pod każdym względem.
Od 27' 35" do 31'44 " ...czy to nie stacja Bydgoszcz GŁ. i 4 peron ?
Kolumny wiaty i dworcowy WARS z lat 50\60 ?
To pociąg relacji Łódź Kaliska - Chojnice - Hel . Jechał zapewne również przez Kutno, Włocławek, Toruń, Bydgoszcz, Laskowice Pomorskie i Tczew .
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Re: Film " Pociąg "
Rzeczywiście wygląda to 'swojsko'. Jest sporo detali do porównania, takich jak choćby żeliwne filary. Dla ułatwienia porównań, te najciekawsze kadry są poniżej.
- Załączniki
-
- Może to widok 'na Inowrocław' z peronu 4.
- p1.JPG (32.57 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
- Schody pod poziom peronu.
- p2.JPG (11.9 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
- Wejście do budynku 'wyspowego'.
- p3.JPG (23.04 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
- Wnętrze.
- p4.JPG (29.31 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
- Wyjście.
- p5.JPG (20.75 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
- Podobnie jak na pierwszym kadrze. Teoretycznie pociąg odjeżdża w kierunku północnym. Ale dla potrzeb filmu, (np światło, duble), mógł odjeżdżać w kierunku Nakła, z peronu 3
- p6.JPG (18.21 KiB) Przejrzano 3529 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Film oglądałem "n" x i za każdym "widzę" peron 4 Stacji Bydgoszcz Gł.
Celowo nie wklejałem kadrów , by nie sugerować detali i miejsc, ale myślałem dokładnie o tych samych fragmentach filmu.
Restaurację-bar , drzwi wejściowe i wiata z kolumnami .... obraz lat 60 \70 jaki jeszcze pamiętam .
Jeżeli ustawienie składu pociągu jest zorientowane w kier. Pn.( zgodnie ze scenariuszem) , to chyba można śmiało wyeliminować parę innych, wymienionych stacji pośrednich.
Celowo nie wklejałem kadrów , by nie sugerować detali i miejsc, ale myślałem dokładnie o tych samych fragmentach filmu.
Restaurację-bar , drzwi wejściowe i wiata z kolumnami .... obraz lat 60 \70 jaki jeszcze pamiętam .
Jeżeli ustawienie składu pociągu jest zorientowane w kier. Pn.( zgodnie ze scenariuszem) , to chyba można śmiało wyeliminować parę innych, wymienionych stacji pośrednich.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Wydaje mi się że to nie jest Bydgoszcz Gł. i peron 4, zadaszenie jest za krótkie i dolna część słupów jest inna. U nas dach sięga krawędzi peronu. Oglądając film zauważyłem również płyty chodnikowe na peronie. Oczywiście płyty mogły być zalane asfaltem po modernizacji dworca w 1968 roku.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Zauważyłem ( 5 kadr ) kran z wodą i zawieszoną umywalkę.
Pamiętam, że taka sama była kiedyś na tym peronie i to w podobnym miejscu.
Pamiętam, że taka sama była kiedyś na tym peronie i to w podobnym miejscu.
- Załączniki
-
- Podobna umywalka .
- SDC16908.JPG (70.87 KiB) Przejrzano 3484 razy
-
- W tej części dworca dolna część słupów rzeczywiście wygląda inaczej.
Nie pamiętam , czy podobnie wyglądają przy dawnym wejściu do budynku z barem i poczekalnią. - SDC17360.JPG (58.21 KiB) Przejrzano 3484 razy
-
WDW
- brak
- Kontakt:
Na filmwebie piszą, że film kręcono w Łodzi i na Helu.
Tak nawiasem mówiąc, to takie umywalki peronowe znalazły nawet odwzorowanie w dawnych enerdowskich budynkach do sklejania Vero/Mamos. Mogły być więc wszędzie
Tak nawiasem mówiąc, to takie umywalki peronowe znalazły nawet odwzorowanie w dawnych enerdowskich budynkach do sklejania Vero/Mamos. Mogły być więc wszędzie
Situation Normal All F....... Up