Karabiny

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Karabiny

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Miałem okazję zobaczyć pewne znaleziska.
Obiecałem, że pokażę je tutaj, w celu ich zidentyfikowania.
Przypuszczam, że chyba wiem co to był za karabin,ale pewności nie mam. (Szczątki jednego i drugiego są raczej tego samego typu) Jestem pewny, że ekipa bunkra sobie z nimi z łatwością poradzi. :1
Załączniki
złomek1.jpg
złomek1.jpg (47.24 KiB) Przejrzano 4589 razy
złomek2.jpg
złomek2.jpg (161.25 KiB) Przejrzano 4589 razy
złomek3.jpg
złomek3.jpg (135.87 KiB) Przejrzano 4589 razy
złomek4.jpg
złomek4.jpg (120.78 KiB) Przejrzano 4589 razy
złomek5.jpg
złomek5.jpg (195.85 KiB) Przejrzano 4586 razy
drugi.jpg
drugi.jpg (64.7 KiB) Przejrzano 4586 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Re: Karabiny

Post autor: Ewing »

Oba wyglądają na mauser 98k. W jakiej dokładnie wersji i jakiej produkcji to już potrzeba do tego speca :)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Dzięki. Ja obstawiałem tylko nazwę, bez tej liczby, której zresztą nie znam. :oops:
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Jak chcesz to wrzucę te fotki na forum PS, tam są ludzie, którzy bardzo dobrze znają się na takich fantach i myślę, że bez problemu podadzą więcej szczegółów?
Awatar użytkownika
zecer
brak
Kontakt:

Post autor: zecer »

Ogólnie rzecz biorąc oba przedmioty podpadają pod UoBiA.
pozdrawiam znad kaszty

http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
Lipek
brak
Kontakt:

Post autor: Lipek »

A to niby dlaczego?
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Ewing pisze:Jak chcesz to wrzucę te fotki na forum PS, tam są ludzie, którzy bardzo dobrze znają się na takich fantach i myślę, że bez problemu podadzą więcej szczegółów?
^^^ Myślę, że możesz to tam dać, chyba że to:
zecer pisze:Ogólnie rzecz biorąc oba przedmioty podpadają pod UoBiA.
na to by nie pozwoliło... :shock:
Z tego co wiem, właściciel tego wykupił je ze złomowiska. Jeżeli one są bronią, to pewnie w takim samym stopniu jak wałek do ciasta.
Awatar użytkownika
zecer
brak
Kontakt:

Post autor: zecer »

BYDZIAK 1958 pisze: Jeżeli one są bronią, to pewnie w takim samym stopniu jak wałek do ciasta.
Wytłumacz to tym co lubią przychodzić o 6 rano. Lufa jest? Jest. Komora nabojowa jest? Jest. A że zardzewiałe - to insza inszość. Tłumaczyć się będzie przed prokuratorem i sądem.
Słyszałem o sprawie gdzie destrukty dali do elektrolizy i okazało się, że jednak da radę z tego wystrzelić. No i gościu miał pozamiatane.
pozdrawiam znad kaszty

http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
Lipek
brak
Kontakt:

O matko...

W ustawie jest jasno napisane jakie wymogi muszą zostać spełnione, aby broń zakwalifikować jako sprawną i wymagającą zezwolenia. Czy z tych sztrucli można oddać strzał? Życzę powodzenia :D
Brednie tzw. "biegłych" to inna sprawa, ale jak ktoś ma trochę oleju w głowie to sobie z tym poradzi. Zresztą w Bydgoszczy działa dość prężne stowarzyszenie, które w takich przypadkach pomaga.

Podsumowując: czy te dwa zrzyny podlegają pod ustawę UoBiA? Nie. Czy z faktu ich posiadania można mieć w naszej socjalistycznej Ojczyźnie kłopoty? Raczej nie, choć historia notowała takie przypadki.

P.S. Z tą elektrolizą to ktoś Ci naopowiadał bajek :1
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Post autor: seth »

Lipek pisze:
Podsumowując: czy te dwa zrzyny podlegają pod ustawę UoBiA? Nie. Czy z faktu ich posiadania można mieć w naszej socjalistycznej Ojczyźnie kłopoty? Raczej nie, choć historia notowała takie przypadki.

Ustawa którą jak sądzę znasz mówi o " istotnych częściach ", a te wymienił Zecer.

Latoś byłem w Gdańsku na pewnym jarmarku i tam takie destrukty sprzedają, to fakt, a to że żadna straż i policja się nie czepia, to też insza inszość.
Jest paragraf, a ten gwarantuje byle jakiemu prorokowi dowolną i szeroką jego interpretację. I wtedy dopiero zaczynają się schody, czy zaspawana lufa od "mausa" da się "rozspawać" i czy wówczas można z niej strzelać.

Jak tak jak napisałeś Lipek, historia zna takie przypadki, a jeden z nich właśnie zabrał głos :twisted:
Lipek
brak
Kontakt:

Na głupotę "biegłych" nie ma rady. Głośna była przecież sprawa tzw. "donaldówki", czyli atrapy działa zrobionej z rury kanalizacyjnej. Jakiś biegły stwierdził, że podpada ona pod UoBiA, bo w określonych warunkach można z niej oddać strzał :):) Aż dziwne, że na obrót rurami nie jest wymagana koncesja MSWiA.
ODPOWIEDZ