Bydgoskie dźwigi
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Re: Bydgoskie dźwigi
^^^ Na tym powiększeniu, w oddali widać obiekty 'nowej gazowni'.
Gaz ziemny w pierwszych mieszkaniach w mieście, pojawił się na początku lat siedemdziesiątych.
Ale gazownia działa jeszcze do początku roku bodaj 90-siatego. Z perspektywy czasu można chyba powiedzieć, że w związku z niepewną przyszłością dostaw gazu ziemnego, z powodu działań wojennych na wschodzie, decyzja o likwidacji gazowni była nie przemyślana. Zapewniała jakąś niezależność, a i węgla w kraju dostatek. Budowane są 'różne gazoporty'... Może w kryzysie warto by skorzystać z wariantu zastępczego i wrócić do 'gazu miejskiego'. Rzeka pieniędzy 'za gaz', zamiast na wschód, popłynęła by do kopalń...
Gaz ziemny w pierwszych mieszkaniach w mieście, pojawił się na początku lat siedemdziesiątych.
Ale gazownia działa jeszcze do początku roku bodaj 90-siatego. Z perspektywy czasu można chyba powiedzieć, że w związku z niepewną przyszłością dostaw gazu ziemnego, z powodu działań wojennych na wschodzie, decyzja o likwidacji gazowni była nie przemyślana. Zapewniała jakąś niezależność, a i węgla w kraju dostatek. Budowane są 'różne gazoporty'... Może w kryzysie warto by skorzystać z wariantu zastępczego i wrócić do 'gazu miejskiego'. Rzeka pieniędzy 'za gaz', zamiast na wschód, popłynęła by do kopalń...
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Bydziak, możesz zaznaczyć obiekty gazowni które widać?
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Nie ma mnie w B. i na tym sprzęcie jakim dysponuję za bardzo się nie znam. Ale mogę Ciebie 'naprowadzić'. To obiekty widziane na lewo od dźwigu, (górne,na tle nieba). Patrząc od lewej strony ramki, najpierw dobrze widać zbiornik gazu, a potem 'wysokie' budynki w których 'produkowano gaz' prażąc węgiel, który potem zamieniał się w koks. Tu, na forum, są gdzieś zdjęcia 'ruin' tego obiektu.
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Zbiornik faktycznie widać, ale pozostałe budynki nie przypominają tych po byłej gazowni:
http://2.bp.blogspot.com/-M_uhOMooUe4/U ... C18820.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-M_uhOMooUe4/U ... C18820.JPG
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Chodzi o te widoczne budynki, których resztki widać poniżej.
(Fragment zdjęcia z ssc - Ivica)
(Fragment zdjęcia z ssc - Ivica)
- Załączniki
-
- gazownia.jpg (141.99 KiB) Przejrzano 6368 razy
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
To była gazownia? Jej pozostałości są według mnie dalej.
- Załączniki
-
- Schowek01.jpg (191.31 KiB) Przejrzano 6366 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ W czasie 'wielkiej zimy 1978-1979', gdy byłem w wojsku, pojechaliśmy tam odśnieżać. (I nie tylko tam) Do tego momentu wydawało mi się, że dobrze pamiętam obiekty gazowni. Teraz przez te zdjęcia tak mi się to pomieszało, że dopiero jak wrócę do B., spróbuję to 'poukładać'. 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Aby nie odchodzić od tematu 'Dźwigów', o gazowni napisałem tu:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 406#p50406
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 406#p50406
- szczepan522
- brak
- Kontakt:
Widok z wieży ciśnień.

- Robak
- brak
- Kontakt:
A to z okna na klatce schodowej
słaba jakoś bo robione NokioFonem
słaba jakoś bo robione NokioFonem
- Załączniki
-
- WP_20140824_005.jpg (61.05 KiB) Przejrzano 6109 razy
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek