Papier toaletowy z Fordonu ?
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Papier toaletowy z Fordonu ?
Czy w Fordonie była papiernia 
- Załączniki
-
- PapierT1.jpg (23.31 KiB) Przejrzano 3184 razy
- MWS
- brak
- Kontakt:
Re: Papier toaletowy z Fordonu ?
Była papiernia.
Sąsiadowała przez płot z przetwórnią owoców (obecnie „Stovit”) i była źródłem pary technologicznej dla niej.
Zabudowania rozebrano ok. 1998 roku. Od tej pory plac jest na sprzedaż, tylko chętnych brak.
Sąsiadowała przez płot z przetwórnią owoców (obecnie „Stovit”) i była źródłem pary technologicznej dla niej.
Zabudowania rozebrano ok. 1998 roku. Od tej pory plac jest na sprzedaż, tylko chętnych brak.
- Załączniki
-
- 4359_net.jpg (125.83 KiB) Przejrzano 3176 razy
- bunkier
- brak
- Kontakt:
To teraz wszystko jasne
Dziękuję 
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Przez papiernię przechodziły tory do dawnego Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw (ZPOW) Fordon późniejszego Stovit Sp.z o.o. i następnie Stovit Group Sp. z o.o.
-
jasiek
- brak
- Kontakt:
Na bank był papier z Fordonu. Ojciec robił fuchę koparką w papierni w Fordonie i oprócz kasy dostał papier toaletowy. Problem w tym, że rolka miała dobre 1,5 m szerokości i wypadło na mnie żeby ją pociąć na bardziej przystępne rozmiary
Robiłem to brzeszczotem do metalu 
- seth
- brak
- Kontakt:
Papiernia istniała przed wojną, i jedną i drugą. Tyle że po roku 1989 zmiany ustrojowe zabiły praktycznie wszystkie większe zakłady historycznego miasta Fordon.