Miłej zabawy!
Schron bierny piechoty należący do GRU
Moderator: krajan
-
wichura
- brak
- Kontakt:
Schron bierny piechoty należący do GRU
Postanowiłem połączyć kilka faktów. Ostatnio królują foto-zagadki z lasu, więc i ta spełnia to kryterium bo obiekt znajduje się pomiędzy drzewami
Jednak przekonałem się, że zgadujący prezentują bardzo wysoki poziom i niektóre zagadki rozwiązane są zanim ktokolwiek zdąży się zorientować, że coś się pojawiło
Najlepszym przykładem było ostatnio Borne Sulinowo. Sądziłem, że będzie się męczyć, że to za trudne, że przesadziłem... A tu moment był! No i sami chcieliście
Teraz będzie naprawdę trudno. Na początek nie dam Wam żadnego punktu zaczepienia... Powiem jedynie, że obiekt nie znajduje się w Bydgoszczy, ale na terenie kraju. Proszę o wskazanie przybliżonej lokalizacji - ponieważ znajduje się w lesie nie będę wymagał precyzyjnie nazwy najbliższej miejscowości. Zaliczać będzie również sąsiednia
, ... i sąsiednia
Nie podam jednak nawet jaki to region kraju. A zupełnie miło będzie jeśli odpowiadający wskaże jeszcze kiedy i kto go wybudował (oczywiście wystarczy narodowość, a nie nazwisko architekta
).
Miłej zabawy!
Miłej zabawy!
- Załączniki
-
- las.jpg (141.11 KiB) Przejrzano 2703 razy
-
Tomek
- brak
- Kontakt:
Re: To nie nasz las ;)
Wilczy Szaniec
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Fort w lesie.
-
wichura
- brak
- Kontakt:
To jest raczej pojedynczy obiekt, a nie cały kompleks. Napisałem "raczej" bo obok jest jeszcze kilka mniejszych schronów, ale ten jest największy spośród nich.Tomek pisze:Wilczy Szaniec
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Schron bierny piechoty należący do GRU(skrót linii umocnień
). Umocnienia budowane od 1936 roku.
Kto lubi żagle ten odgadnie w jakim rejonie naszego kraju jest ten schron
Kto lubi żagle ten odgadnie w jakim rejonie naszego kraju jest ten schron
-
wichura
- brak
- Kontakt:
No, no, Bunkier, jestem pod wrażeniem! Choć z tego co słyszałem (ale podkreślam, że jedynie słyszałem) to akurat ten konkretny obiekt wybudowany był z przeznaczeniem na szpital polowy. I co warte zauważenia część obiektów położonych w okolicy powstała jeszcze podczas I wojny światowej.