Cegielnia Neumanna
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Cegielnia Neumanna
Cegielnia Neumanna znajdowała się w pobliżu wyspy na Brdzie (obecnie półwysep), a mostem tramwajowym. Zakład stał w miejscu obecnego koryta Brdy, które zostało przesunięte na wschód dla udogodnienia podejścia do śluzy.
O cegielni były już pewne informacje w innych wątkach.
O cegielni były już pewne informacje w innych wątkach.
- Załączniki
-
- 1877.jpg (193.75 KiB) Przejrzano 3203 razy
-
- 1876 nakładka.jpg (195.53 KiB) Przejrzano 3203 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Re: Cegielnia Neumanna
Od dłuższego czasu ciekawi mnie dawny wygląd koryta Brdy miedzy mostem Kr. Jadwigi a śluzą miejską.
Cegielnia Neumanna ustąpiła miejsca nowemu korytu rzeki. A ja wybrałem się w 'powrót do przeszłości'.
Coś tam pokombinowałem i tak jakoś to wyszło. Do końca nie mogłem się zdecydować, czy pokazać to w kolorze, czy czarno biało. Ostatecznie powstała wersja mieszana.
Cegielnia Neumanna ustąpiła miejsca nowemu korytu rzeki. A ja wybrałem się w 'powrót do przeszłości'.
Coś tam pokombinowałem i tak jakoś to wyszło. Do końca nie mogłem się zdecydować, czy pokazać to w kolorze, czy czarno biało. Ostatecznie powstała wersja mieszana.
- Załączniki
-
- Obrazek został zrobiony na podstawie zdjęcia lotniczego ivicy z ssc.
- C N Brda.JPG (118.19 KiB) Przejrzano 3154 razy
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Bydziaku nasz magiku
kolejna świetna robota!
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Dzięki za dobre słowo.
Dla uzupełnienia warto również i w tym wątku pokazać widok na cegielnię z mostu Kr. Jadwigi, mylnie opisany w książce o naszym mieście, jako zakłady Zobla. Więcej:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 9&start=20
Dla uzupełnienia warto również i w tym wątku pokazać widok na cegielnię z mostu Kr. Jadwigi, mylnie opisany w książce o naszym mieście, jako zakłady Zobla. Więcej:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 9&start=20
- Załączniki
-
- Cegielnia Neumanna.JPG (73.87 KiB) Przejrzano 3121 razy
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Czasami, gdy coś 'tworzę', to zastanawiam się, czy to się na coś przyda... Jedno wyjdzie lepiej inne gorzej. Ale gdy później usłyszę dobre słowo, to i potem wracają chęci na następne 'podróże w czasie'. Dzięki krajan.