Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 lip 2025, 16:07

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jagiellońska
Gość
Awatar użytkownika

Właśnie pojawiło się na ssc i fb takie stare zdjęcie. Nie ma już budynków rzeźni. Jaką jeszcze inną istotną różnicę w porównaniu do czasów obecnych, widać na tym zdjęciu, pomijając zmiany związane z obecnym nowym wiaduktem? :D
Obrazek

Gość
Awatar użytkownika

Ja pamiętam że na "piątce" jeździły wagony typu 5N.

Gość
Awatar użytkownika

@BYDZIAK,
Noooo,na tej fotce,to jednak są jeszcze budynki rzeżni,wraz z bramą wjazdową.... :D

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

na obydwu wagonach są pantografy

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Gość
Awatar użytkownika

@Kita,
To fakt,a trochę czasu analizowałem tę fotkę,lecz szukałem w głębi jakiegoś haka...:):)
Co nie zmienia faktu,że uważam,iż jest to fotka zakładów mięsnych. Być może ,już po zaprzestaniu produkcji,bo tego ze zdjęcia nie da się wyczytać... Niewątpliwie,ich infrastruktura jest nadal widoczna...

Gość

Zaraz zaraz, linię nr 5 zlikwidowano w 1991 r., Zakłady Mięsne działały przecież znacznie dłużej. Widać zresztą narożny budynek z kompleksu rzeźni, w którym był chyba sklep firmowy.

BSMZ Bunkier

Bydziak załączaj zdjęcia, bo jesteś w 'moim rewirze' i nie ma zmiłuj się :twisted:

BSMZ Bunkier

kita pisze:
na obydwu wagonach są pantografy

początkowo takie zestawy jeżdziły

Gość
Awatar użytkownika

Nie chodzi mi o te różne zauważane detale. Ta istotna zmiana tego miejsca na 'wygląd obecny', nastąpiła w latach osiemdziesiątych, więc jednak nie każdy z Was ją dostrzeże... :oops:

BSMZ Bunkier

Chodzi o ulicę Ogińskiego?

BSMZ Bunkier

Chodzi o skrzyżowanie ulic które zostało przebudowane tramwaj je zasłania.

Gość

W tym miejscu, gdzie stoi tramwaj, przbiegała bocznica kolejowa od mniejwiecej sklepu JYSK na skrzyżowanu, Gdańskiej i Kamiennej, obok dawnej Wyzszej Szkoły Nauczycielskiej i FOCUSA-a, do nabrzeża przy Brdzie. Pamietam, że na tym torze stał dziwny wagon, służący chyba jako magazyn, czy coś takiego. Ta linia jest na starych mapach. Ta bocznica została zlikwidowana podczas budowy dworca autobusowego. Wydaje mi sie, że po lewej stronie tramwaju są 2 szyny.

Gość
Awatar użytkownika

@Stanislaw,
Ciekawe,co piszesz,jednakże ja obstawałbym przy tym,że jest to już po przebudowie,o której nadmieniasz. Skąd wniosek? Po lewej stronie fotki,circa 1/3 wysokości od góry,widać dwustronną lampę,która stała na wysepce spinającej nitki od ronda w kierunku Torbydu. Mniej więcej w połowie odległości od ronda do samego Torbydu.
Budynek widoczny w tle(dziś nie istniejący) ,nie był sklepem. Sklep firmowy,znajduje się po lewej stronie bramy,i za razem po lewej od przejścia dla pieszych.Nie załapał się w kadr:-)

Gość
Awatar użytkownika

jaras pisze:
Chodzi o skrzyżowanie ulic które zostało przebudowane tramwaj je zasłania.

^^^ Ta odpowiedź jest prawie właściwa. Nie tyle chodzi o przebudowane skrzyżowanie, co o całe torowisko. Bo ono, na tym oddanym po przebudowie, w latach siedemdziesiątych odcinku Jagiellońskiej, przebiegało blisko, wzdłuż jezdni północnej. Wysepka przystanku północnego, (po stronie rzeźni), była mniej więcej taka sama wąziutka, jak ta obecna, w rejonie ul Łużyckiej. W latach osiemdziesiątych, przy okazji remontu torów, 'odsunięto' tam całe torowisko o kilka metrów w stronę południową. I ten 'nowy' stan, wciąż w miarę sprawnie tam funkcjonuje.
Można jeszcze tu dodać, że tamto 'pierwsze nowe torowisko', (od Ronda Jagiellonów, w stronę wschodnią), choć było wydzielone, wyłożone było betonowymi płytami, umożliwiającymi w sytuacjach 'kryzysowych' jazdę samochodami.

Załączniki:
Komentarz: Zielona przerywana linia, pokazuje obecny przebieg torowiska. Czerwona pokazuje poprzedni (pierwszy po remoncie)
zmiany.JPG
zmiany.JPG [ 69.58 KiB | Przeglądany 6378 razy ]

Gość

Moje I-sze wspomnienia z tego rejonu pochodzą z końca lat 50-tych. Pamiętam, że wtedy ul. Jagiellońska była wtedy ulicą 2-kierunkową, na miejscu obecnej nitki północnej. Natomiast na miejscu obecnej nitki południowej był zaniedbany trawnik(?). na wysokości bloku 68 stał typowy drewniany kiosk, z półokrągłą ladą. Przy tej ladzie stali smakosze piwa, tzw: "urodzeni w niedzielę", "niebieskie ptaszki", jak wtedy mówiło się na osobników unikających pracy. Przy ulicy stały lampy gazowe. Wieczorem jeździł latarnik, tyczką otwierał lampy, a potem na tej tyczce zapalał ogień, którym odpalał lampy. Pętla ówczesnej trójki była na miejscu (chyba) obecnego MediaMarkt. Bilety sprzedawał konduktorki. Pamiętam także czasy, gdy mecze hokejowe odbywały się starym lodowisku. Grał wtedy obrońca Fetter.

Gość

Tak wyglądał ten rejon na początku lat 70-tych.

Załączniki:
68.jpg
68.jpg [ 55 KiB | Przeglądany 6364 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Również pamiętam tamto miejsce, z przecinającym ulicę torem kolejowym. Ale innych szczegółów zapamiętałem mniej, bo moim wtedy docelowym miejscem był tylko Torbyd. :D

Stanislaw pisze:
(...)
Wieczorem jeździł latarnik, tyczką otwierał lampy, a potem na tej tyczce zapalał ogień, którym odpalał lampy.

^^^ Do końca lat siedemdziesiątych, jeździł koło mnie latarnik zapalający latarnie na Naruszewicza. (Zresztą inne mniejsze uliczki np Łokietka, też wtedy miały jeszcze gazówki. Latarnie te, miały tak zwaną 'świeczkę' - mały płomyk palący się przez cały czas. Latarnik swoją 'tyczką' wieczorem otwierał, a rankiem zamykał zaworek podający gaz na 'żarniki' dające światło. Ale zdarzało się, że jakiś np, większy wiatr 'zdmuchnął' świeczkę. Wtedy latarnik na swej tyczce przyczepiał np. kulkę gazety, podpalał ją i po podniesieniu 'zapalał' świeczkę , by potem latarnia dała światło.

A wracając do starego wyglądu Jagiellońskiej. Na jednym z kadrów we filmie Sąsiedzi, jest zachowany widok ulicy, od rzeźni w stronę zachodnią.

Załączniki:
Jagiellońska.JPG
Jagiellońska.JPG [ 28.96 KiB | Przeglądany 6315 razy ]

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Chcesz powiedzieć że prawa strona zdjęcie to Jagielońska od północnej strony ?

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Tak. Mur z prawej odgradzał od ulicy obiekty rzeźni.

Gość

Mam problem z odgałęzieniem toru na wprost muru rzeźni. Przypuszczam, że ruch tramwajowy, od rzeźni do pętli za Krakowską, odbywał się na 2 torach. Na wprost Parku Ludowego istniały odgałęzienia do bazy remontowej na terenie gazowni. Tam teraz jest nowe osiedle.
Niestety, nie posiadam map z tego okresu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]