Gniezno, 1936r
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Gniezno, 1936r
W 1936 roku dziadek ukończył, jak to się teraz mówi, kurs na prawo jazdy. Było to w Gnieźnie. Na zakończenie kursu, zrobione zostało okolicznościowe zdjęcie. Być może to był taki zwyczaj.
- Załączniki
-
- G 1936.JPG (92.32 KiB) Przejrzano 8762 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Re: Gniezno, 1936r.
Był taki zwyczaj. Bo posiadanie prawa jazdy nie było zjawiskiem powszechnym. Samochodów w Polsce też nie było tyle co np. w Niemczech. Zatem fakt ukończenia takiego kursu był wydarzeniem które warto było uwiecznić na fotografii.
W tle restauracja "Pod Dzwonem"
P.S
Ja Tobie Bydziak1958 w du..ę właził nie myślę, ale zdjęcia które prezentujesz są zaje....fajne
W tle restauracja "Pod Dzwonem"
P.S
Ja Tobie Bydziak1958 w du..ę właził nie myślę, ale zdjęcia które prezentujesz są zaje....fajne
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
Wiecie jaka to jest ulica?
- seth
- brak
- Kontakt:
Lidka pisze:Wiecie jaka to jest ulica?
Zielony Rynek 10. T.Tubacki restauracja "Pod Dzwonem" numer telefonu 374.
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
Kilka lat temu bywałam w Gnieźnie kilka razy w tygodniu. Jest tam kilka bardzo ciekawych miejsc ( oczywiście nie mówię o katedrze). Interesującym miejscem jest dziekanka; szpital dla psychicznie i nerwowo chorych; zespół neogotyckich budynków w parku. Hitlerowcy wywieźli pacjentów i lekarzy, zabili wszystkich. Obok szpitala cmentarz pożydowski, teraz grzebią tam pacjentów szpitala lub NN
-
wlodi
- brak
- Kontakt:
W pobliżu katedry jest taki mały kościół który ma ambonę w kształcie łodzi i żaglem na ścianie kilka lat temu bywałem często w Gnieźnie, nawet chustę otrzymałem pomiędzy tymi podporami przy murach katedry było to niezapomniane przeżycie. Bardzo podobało mi się muzeum tysiąclecia ponad 10 lat temu było to pierwsze multimedialne muzeum jakie widziałem.
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
Chyba wiem o którym kościołku mówisz, mam gdzieś zdjęcie z lat pięćdziesiątych fasady tego kościoła.
Przypomniałam sobie jak wygląda Zielony Rynek w Gnieźnie. To taki miły spokojny placyk, kiedyś był tam sklep z wikliną. Miasto jest położone na wzgórzach i jest tam sporo krętych wąskich uliczek, trochę przypomina toskańskie miasteczko. Narobiłam sobie apetytu na zwiedzanie Gniezna.
Przypomniałam sobie jak wygląda Zielony Rynek w Gnieźnie. To taki miły spokojny placyk, kiedyś był tam sklep z wikliną. Miasto jest położone na wzgórzach i jest tam sporo krętych wąskich uliczek, trochę przypomina toskańskie miasteczko. Narobiłam sobie apetytu na zwiedzanie Gniezna.
-
wholee
- brak
- Kontakt:
Genialne zdjecie!
Ktora osoba na zdjeciu to twoj dziadek?
Ktora osoba na zdjeciu to twoj dziadek?