Pijalnia piwa
Regulamin forum
Uwaga !!! W tym dziale prezentujemy pamiątki PRLu związane z Bydgoszczą
Uwaga !!! W tym dziale prezentujemy pamiątki PRLu związane z Bydgoszczą
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Pijalnia piwa
Na mapie z 1967-go roku mam wykaz pijalni z jedna pijalnia "Zagłoba", na wprost kościoła na Placu Wolności. Pamiętam stoły zalane piwem. Pijalni w Bydgoszczy było więcej, ale władze Bydgoszczy (chyba) nie chciały tym się chwalić, i w późniejszych wydaniach map były pomijane.
- Załączniki
-
- 30.jpg (10.42 KiB) Przejrzano 6851 razy
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Re: Pijalnia piwa
Pamiętam pijalnię przy placu Piastowskich, jak się przechodziło obok to było słychać jak w ulu
"Antałek" na Nakielskiej, po budzie zamiast do domu to do Antałka się szło
Na Kapach też była pijalnia, przy budynku było zadaszenie i stoły, dzisiaj to nazywa się ogródek piwny
jednak tam piwo piło się na stojąco. Pijalnię szczególnie upodobali sobie zachemowcy po pracy 
"Antałek" na Nakielskiej, po budzie zamiast do domu to do Antałka się szło
Na Kapach też była pijalnia, przy budynku było zadaszenie i stoły, dzisiaj to nazywa się ogródek piwny
- Załączniki
-
- Po pijalni na Kapach pozostał tylko budynek.
- Browar.jpg (156.13 KiB) Przejrzano 6841 razy
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Pamiętam pijalnię piwa 'U Kominiarzy" (taka była chyba nazwa) na wprost kościoła na Placu Piastowskim. Dawno tam nie zaglądałem. czy jeszcze istnieje? Pamiętam jeszcze pijalnię "Smakosz", w górę ul. Gdańskiej. Były tez "akwaria", np. przy ul. Kącik. Bar zlikwidowano, teraz tam jedzie tramwaj z dworca PKP.
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
Ja pamiętam, że mówili na ten "ogródek"- Piwosz.
Jak sobie przypominam, to wyglądało to jak wielki ul. Mnóstwo trutni, które wlatywały do środka i wylatywały z kuflami pełnymi złotego trunku i tak w kółeczko, coraz bardziej chwiejnym lotem ale cały czas wokół "ula". Brzęczeli i roili sie w tym jednym miejscu bo tam był kranik z ich ukochanym, bursztynowozłotym nektarem.
Jak sobie przypominam, to wyglądało to jak wielki ul. Mnóstwo trutni, które wlatywały do środka i wylatywały z kuflami pełnymi złotego trunku i tak w kółeczko, coraz bardziej chwiejnym lotem ale cały czas wokół "ula". Brzęczeli i roili sie w tym jednym miejscu bo tam był kranik z ich ukochanym, bursztynowozłotym nektarem.
- Robak
- brak
- Kontakt:
Dla mnie takim wspomnieniem jest lokal na rogu Kujawskiej i Sierocej
zawsze jako dziecko idąc obok słychać było muzykę i wesołe śpiewy
zawsze jako dziecko idąc obok słychać było muzykę i wesołe śpiewy
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Pijalnia piwa (i wina z kija) jest na Gdańskiej, naprzeciw wejścia do jednostki. Jak długo ona istnieje. Pamiętam ją od początku jak żyję.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Maciej
- brak
- Kontakt:
Na Nakielskiej to ja pamiętam Flisabunkier pisze: "Antałek" na Nakielskiej, po budzie zamiast do domu to do Antałka się szło![]()
-
monter1951
- brak
- Kontakt:
"Antałek" był na rogu Szubińskiej i Gnieźnieńskiej. Dzisiaj został po nim pusty placyk.Maciej pisze:Na Nakielskiej to ja pamiętam Flisabunkier pisze: "Antałek" na Nakielskiej, po budzie zamiast do domu to do Antałka się szło![]()
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Tak, tak, Flis był na dole a Antałek był u góry. Pomyliłem ulice 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ No i jadący nim pasażerowie, nie są narażeni na źle kojarzący się widok...Stanislaw pisze:...
Były tez "akwaria", np. przy ul. Kącik. Bar zlikwidowano, teraz tam jedzie tramwaj z dworca PKP.
- Załączniki
-
- Tył dawnej 'chlajni', na krótko przed likwidacją. :D
- akwarium.JPG (79.84 KiB) Przejrzano 6778 razy
-
- W miejscu po niej została kałuża.
- po akwarium.JPG (81.4 KiB) Przejrzano 6778 razy
-
Lipek
- brak
- Kontakt:
A knajpa przy Balatonie? Z opowiadań kolegi wiem, że istnieje tam chyba od końca lat 70. Klientela też wygląda na mocno "zasiedziałą"
Choć z kolegami z pracy lubimy tam wpaść na parę piwek w sezonie letnim.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Dorzucę do tego archiwum jeszcze jedno swoje zdjęcie 'obiektu' z Kącika.
- Załączniki
-
- Dawna pijalnia piwa.
- Kącik akwarium.JPG (23.55 KiB) Przejrzano 6610 razy