ATOMIUM przy ul. Wojska Polskiego
Moderator: krajan
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
ATOMIUM przy ul. Wojska Polskiego
Te kolorowe kule były ozdobą osiedla.....
- Załączniki
-
- 17.jpg (84.75 KiB) Przejrzano 4186 razy
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Re: Kolorowe kule
Już to przerabialiśmy 
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
To prawda. Ale Jarek pokazywał zdjęcie czarno - białe. Kolorowego nie widziałem.
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Jestem na forum od niedawna, i nie znam historii wszystkich postów...
-
Tomek
- brak
- Kontakt:
To dawna reklama Zachemu na Wyżynach 
-
Tomek
- brak
- Kontakt:
Mówili na to "Atomium"
- bunkier
- brak
- Kontakt:
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Szkoda, że zniknęło, mogło zostać.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
To ozdoba typu "MIŚ" Nikt nie wiedział czemu miała służyć wiec nikt nie pytał....
Trwałość tego czegoś była podobna do sławnego MISIA i z tego co pamiętam zaczynało grozić katastrofą wiec rozebrano ją.
Nawiasem mówiąc kawałek dalej na skrzyżowanie Wojska Polskiego- Planu 6-letniego powstaje bardzo ładny klomb. Widziałam, że przywieźli dzisiaj, wielkie wapienne kamienie, pewnie powstanie jakieś "skalne miasteczko" i na pewno będzie dużo bardziej estetyczne od tych kulek. Kulki jednak, maja dla mnie wymiar sentymentalny. Wychowałam się obok nich i naprawdę były jak MIŚ, każdy zastanawiał się "co to ma być?"
Nawiasem mówiąc kawałek dalej na skrzyżowanie Wojska Polskiego- Planu 6-letniego powstaje bardzo ładny klomb. Widziałam, że przywieźli dzisiaj, wielkie wapienne kamienie, pewnie powstanie jakieś "skalne miasteczko" i na pewno będzie dużo bardziej estetyczne od tych kulek. Kulki jednak, maja dla mnie wymiar sentymentalny. Wychowałam się obok nich i naprawdę były jak MIŚ, każdy zastanawiał się "co to ma być?"
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Była to reklama Zachemu i nie groziła katastrofą, tylko zaczęła po jakimś czasie wyglądać nie estetycznie. A przyczyniły się do tego ptaki, szczególnie sroki, robiły dziury w piance z której wykonane były kule. Dzisiaj sroki też czasami dopadają styropian i robią dziury
Te klomby krzaczorów na skrzyżowaniach, barierki z poliwęglanu tylko ograniczają widoczność stwarzając zagrożenie w ruchu.
Te klomby krzaczorów na skrzyżowaniach, barierki z poliwęglanu tylko ograniczają widoczność stwarzając zagrożenie w ruchu.
-
Lidka
- brak
- Kontakt:
A o tej historii o srokach nie słyszałam ale ciekawe i nawet zabawne, ot ironia losu. Symbol Zachemu rozdziobały sroki by później sam Zachem rozszarpały sępy.
-
Tomek
- brak
- Kontakt:
Przy 5 Lo na Szarych Szeregów pozostał po tym betonowy postument.