Śluzy starego Kanału Bydgoskiego
- Fordoniak
- brak
- Kontakt:
Re: Śluzy starego Kanału Bydgoskiego
Maciej, dzięki za pomoc w tej inicjatywie. To bardzo dużo dla nas znaczy. 
- bunkier
- brak
- Kontakt:
- Fordoniak
- brak
- Kontakt:
Czy znacie może osobę(firmę), która profesjonalnie zajmuje się kosztorysami? Wyliczenia postawienia billboardów bardzo by pomogły w realizacji tej inicjatywy.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Nie wiadomo czy miasto zgodzi się na postawienie standardowego billboardu(5,04x2,38 m) w tych miejscach. Być może wystarczą tablice o połowę mniejsze. Koszt standardowego wysłałem na priv.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Nie wiem jak się stało, ale jeszcze tutaj nie zagościł mój najstarszy slajd z 1981 roku, pokazujący śluzę IV przy ul Wrocławskiej. Dodam, że poziom wody w kanale był wyższy niż obecnie. Nadmiar wody przelewał się nad bramą śluzy. Podobnie było z odcinkami zasypanymi.
Wyższy poziom wody widać również na slajdzie Stanisława. Na dalszym planie tego slajdu Stanisław utrwalił charakterystyczny 'wóz cyrkowy', który był wtedy domem jednego z mieszkańców naszego miasta.
Wyższy poziom wody widać również na slajdzie Stanisława. Na dalszym planie tego slajdu Stanisław utrwalił charakterystyczny 'wóz cyrkowy', który był wtedy domem jednego z mieszkańców naszego miasta.
- Załączniki
-
- śluza IV 1981.JPG (77.02 KiB) Przejrzano 10974 razy
-
- slajd Stanisława.JPG (50.56 KiB) Przejrzano 10974 razy
- seth
- brak
- Kontakt:
Ale ta śluza przy Wrocławskiej była rozjeb....walona. Pamiętam jak dziś. Przed bramą śluzy był i jest po dziś dzień belka po której przechodziłem aby skrócić sobie drogę do szkoły.
- Fordoniak
- brak
- Kontakt:
Bydziak, czy ten wóz był nazywany wozem Drzymały? Nie wiem czy dobrze napisałem, za ewentualną pomyłkę przepraszamBYDZIAK 1958 pisze:Na dalszym planie tego slajdu Stanisław utrwalił charakterystyczny 'wóz cyrkowy', który był wtedy domem jednego z mieszkańców naszego miasta.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ O rzeczach z tym związanych, pisał już seth, w zagadkach:
Dodam tylko, że zapytałem moją koleżankę Olę (tą z Grottgera), co na ten temat zapamiętała. Działka jej rodziców sąsiadowała z działką z 'wozami'. Odpowiedziała te same fakty - 'latarnik', 'wóz Drzymały', 'kręcenie waty'. Napisała, że chyba miał na imię Paweł. Ja osobiście pamiętam słynne "Kręć Pawełku, kręć", wypowiadane w jego kierunku przez pewnie jego znajomych, w czasie robienia waty nad kanałem. Ale odbierałem to jako swego rodzaju zachętę adresowaną do chłopców kręcących korbką "maszynki"...seth pisze: Nie pamiętam imienia tego człowieka, majaczy mi Stanisław, ale wątpię.....nie wiem, amba. Sympatyczny, średniego wzrostu, z nieodzownym rowerem. Taki pozytywny duch bydgoskiego kanału. O ile mnie pamięć nie myli, to pierwotnie zapalał i gasił lampy gazowe nad kanałem. Jako hoże pacholę, szczerze zazdrościłem mu takiej fuchy. Potem dorabiał produkcją waty cukrowej. Bardzo pozytywna postać.
Jako że chodziłem do Trójki, po przeciwnej stronie kanału, zawsze miałem ten biały baraczek stojący na winklu nieistniejących obecnie działek. Musicie wiedzieć, a starsze egzemplarze z Bunkra wiedzą to na pewno, że za komuny mieszkanie na działkach nie było znowu takie oczywiste, jak nie zabronione. Ale ten człowiek i jego bytność w XX wiecznym wozie Drzymały, była jakby potwierdzeniem tego zakazu.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Dla przypomnienia ;
Dawno temu przedstawiłem tę pocztówkę na forum, ale wydaje się , że idealnie pasuje do tego wątku.
Dawno temu przedstawiłem tę pocztówkę na forum, ale wydaje się , że idealnie pasuje do tego wątku.
- Załączniki
-
- SDC10256.JPG (71.59 KiB) Przejrzano 10898 razy
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
- Fordoniak
- brak
- Kontakt:
Stanislaw podziel się slajdami z nami jeśli możesz.Stanislaw pisze:O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Stanisław odpisał wcześniej, w zagadkach, że na pozostałych slajdach utrwaleni zostali głównie członkowie rodziny.
I jest jak piszesz. Były dwa. Opisując Twoje zdjęcie, niechcący użyłem liczby pojedynczej.
^^^Stanislaw pisze:O ile pamiętam, wozy były 2. Na moim slajdzie są widoczne 2 wozy. Z I-szego widać szczyt i lewy bok, a z drugiego widoczny jest szczyt
I jest jak piszesz. Były dwa. Opisując Twoje zdjęcie, niechcący użyłem liczby pojedynczej.
- Załączniki
-
- wozy.JPG (29.32 KiB) Przejrzano 10844 razy
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Niestety, nie mam już więcej ciekawych slajdów..
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Aby nie było nieporozumień lub niedomówień pragnę poinformować (bo wyszło na to, że Fordoniak o tym chwilowo zapomniał), że Fordoniak, wciąż pełen entuzjazmu, stawia już pierwsze kroczki w celu zrealizowania tego pomysłu z tablicami. Powiedział mi, że również rozmawiał dzisiaj z Jarkiem i porozumieli się co do dalszego biegu wspólnych działań.
Od siebie dodam, że cieszy mnie to.
Od siebie dodam, że cieszy mnie to.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
W Teleexpresie poinformowali i pokazali, że pewien bydgoszczanin zakupił i zainstalował kamery, monitorujące, wiadomy, zdewastowany odcinek kanału. Pewnie w Zbliżeniach też pokażą...
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Ciekawe co na nich widać w nocy 
- Fordoniak
- brak
- Kontakt:
Widać będzie wandali, którzy niszczą to miejscekrajan pisze:Ciekawe co na nich widać w nocy
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Tu jest tekst w "Gazecie".BYDZIAK 1958 pisze:W Teleexpresie poinformowali i pokazali, że pewien bydgoszczanin zakupił i zainstalował kamery, monitorujące, wiadomy, zdewastowany odcinek kanału. Pewnie w Zbliżeniach też pokażą...
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... #LokBydTxt
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Przypuszczam, że jest to ostatnie wydanie mapy Bydgoszczy z 1967-go roku z kompletnym Kanałem Bydgoskim.
- Załączniki
-
- 31.jpg (96.1 KiB) Przejrzano 10682 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Pamiętam, że na tamtych starych planach, najbardziej wnerwiały mnie te proste linie, - proste ulice (np. Dworcowa
), czy prosty kanał i na dodatek bez śluz.
A w kwestii dotyczącej 'tablic', trwają rozmowy co do ich wykonania, wielkości, czy proporcji. Przypuszczam, że mniej więcej takiej wielkości pozostawiony pasek na reklamę dla sponsorów i opisy, nie będzie za duży. Możliwe, że opis widoku na tablicach będzie na osobnych, mniejszych tabliczkach. Tylko czy nie będą one przypadkiem zachętą do dewastacji?
(Do użycia tego przykładu wykorzystałem zdjęcie jednej z tablic w mieście. Zamiast nazw sponsorów, są znaki zodiaku, a obrazek, to jedna z moich 'fantazji', zrobiona w okresie zmian w tamtym miejscu.)
A w kwestii dotyczącej 'tablic', trwają rozmowy co do ich wykonania, wielkości, czy proporcji. Przypuszczam, że mniej więcej takiej wielkości pozostawiony pasek na reklamę dla sponsorów i opisy, nie będzie za duży. Możliwe, że opis widoku na tablicach będzie na osobnych, mniejszych tabliczkach. Tylko czy nie będą one przypadkiem zachętą do dewastacji?
(Do użycia tego przykładu wykorzystałem zdjęcie jednej z tablic w mieście. Zamiast nazw sponsorów, są znaki zodiaku, a obrazek, to jedna z moich 'fantazji', zrobiona w okresie zmian w tamtym miejscu.)
- Załączniki
-
- proporcje a.JPG (86.48 KiB) Przejrzano 10670 razy