Z czym kojarzy sie Bydgoszcz

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
ODPOWIEDZ
Lidka
brak
Kontakt:

Z czym kojarzy sie Bydgoszcz

Post autor: Lidka »

Kilka tygodni temu spotkałam człowieka z Kędzierzyna - Koźle. Nigdy nie był w Bydgoszczy ale zapytałam z czym kojarzy mu sie nasze miasto. Odpowiedz była taka:
http://www.youtube.com/watch?v=LxjxqgMG6GE
Smutne ale prawdziwe.
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Re: Z czym kojarzy sie Bydgoszcz

Post autor: seth »

To piękna scena. W tą epizodyczną rolę wcieliła się autentyczna gwiazda lat 40/50 Jerzy Duszyński.

Teraz na temat. To co mnie bydgoszczanina zdziwiło to nazwa miasta nadana przez "słoiki', czyli napływowych. Oni to bez ceregieli ochrzcili nasz gród mianem; brzydgoszcz. Dosyć to irytujące.
Lidka
brak
Kontakt:

Post autor: Lidka »

Tego samego dnia zapytałam młodego Krakowianina z czym kojarzy mu sie Bydgoszcz. Okazało się, że studiuje architekturę i na zajęciach przerabiali temat rewitalizacji Wyspy Młyńskiej. No to juz coś :)
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

kto choć trochę interesuje się sportem kojarzy Bydgoszcz z lekką atletyką
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
robimhuk
brak
Kontakt:

Post autor: robimhuk »

Mojemu niemieckiemu okuliscie Bydgoszcz kojarzyla sie z barkami, ktore widywal przed dwudziestupieciu laty na tutejszym kanale."BM Bidzosch", kaleczyl wymowe dymny ze znajomosci tematu.
Innym, Bydgoszcz kojarzyla sie z Bromberger Blutsonntag.Ci uwazali sie tez za dobrze wyedukowanych i opowiadali mi zaslyszane relacje z tamtych wrzesniowych wydarzen.
Okulista i ci ktorym Bydgoszcz kojarzyla z Krwawa Niedziela odplyneli w przeszlosc, jak i barki "BM - Bydgoszcz". z bydgoskiej zeglugi.
Awatar użytkownika
szczypawka
brak
Kontakt:

Post autor: szczypawka »

Bydgoszcz kojarzy mi się z bankami, stadionem Zawisza, rzeką Brdą - śluzy, z serialem "Czterej pancerni i pies".
ODPOWIEDZ