„drzwi otwarte” do zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńskiej

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kita
BSMZ Bunkier
Kontakt:

„drzwi otwarte” do zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńskiej

Post autor: kita »

Szanowni Państwo,

mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa na organizowane wspólnie z Urzędem Miasta Bydgoszczy, Stowarzyszeniem na rzecz rozwoju transportu publicznego, Miejskimi Zakładami Komunikacyjnymi Sp. z o.o., Mobilis Sp. z o.o. oraz PKS w Bydgoszczy Sp. z o.o. - obchody 125-lecia Komunikacji Miejskiej w Bydgoszczy oraz Europejskiego Dnia bez Samochodu. Zapraszamy serdecznie 22 września 2013 r. w niedzielę na festyn i wystawę autobusów na Wyspie Młyńskiej, paradę tramwajów i autobusów, przejazdy liniami specjalnymi (tramwaje i autobusy) oraz na "drzwi otwarte" w zajezdni tramwajowej MZK Sp. z o.o. na ulicy Toruńskiej.

Ponadto, w godz. 10:00 – 14:00, Miejskie Zakłady Komunikacyjne Sp. z o.o. zapraszają na „drzwi otwarte” do zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńskiej. Dojazd na zajezdnię tramwajową zabezpieczą specjalne linie komunikacyjne: tramwajowa linia nr 10 oraz autobusowa linia nr 125.
pełna informacja na: https://www.facebook.com/events/512949922126808/
Rozkłady jazdy linii specjalnych nr 10, 100 i 125 obowiązujące w dniu 22.09.2013 r. są już dostępne na naszej stronie internetowej http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl .
Bunkerites of Poland

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: „drzwi otwarte” do zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńsk

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Ja planuję to zobaczyć. Następne takie 'urodziny' komunikacji, może dopiero będą za 25 lat... Oglądając to zapewne już z chmurki, wielu szczegółów nie będę w stanie dostrzec. :ang
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

W czasie tamtego zwiedzania zwróciłem uwagę na pewien 'zabytek techniki'. Wciąż, jak było widać, używany i zapewne sprawny. Chodzi o ręczną prasę obrotową, do wyciskania 'czegoś tam'. Zastanawiałem się robiąc jej zdjęcie, czy w XXI wieku nie powinna być ona w muzeum techniki... :D
Załączniki
prasa.JPG
prasa.JPG (67.53 KiB) Przejrzano 4905 razy
Awatar użytkownika
kita
BSMZ Bunkier
Kontakt:

kawałek dalej stała też wiekowa maszyna
Załączniki
20130922-DSC_7971.jpg
20130922-DSC_7971.jpg (173.31 KiB) Przejrzano 4900 razy
Bunkerites of Poland

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

BYDZIAK 1958 pisze:W czasie tamtego zwiedzania zwróciłem uwagę na pewien 'zabytek techniki'. Wciąż, jak było widać, używany i zapewne sprawny. Chodzi o ręczną prasę obrotową, do wyciskania 'czegoś tam'. Zastanawiałem się robiąc jej zdjęcie, czy w XXI wieku nie powinna być ona w muzeum techniki... :D
Dlaczego w muzeum ? Takich pras balansowych jest w różnych warsztatach jeszcze sporo. Skoro są sprawne, to tylko świadczy o jakości wykonania. Przy dzisiejszej chińskiej tandecie to rarytas mieć taką prasę.
Awatar użytkownika
salamon
brak
Kontakt:

Post autor: salamon »

Prasa balansowa do wyciskania/wciskania pierścieni łożysk.
Nic bardziej niezawodnego i o lepszym stosunku cena/jakości nie wynaleziono.
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Zgadzam się z Tobą jak najbardziej. Moje sugestie co do 'muzeum techniki' powstały przez kontrast 'nowoczesności' i 'starocia'. Nie neguję jego sprawności. :D
Awatar użytkownika
kita
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Coś o zajezdni i to co miało miejsce nieco później około godziny 14:30 na mieście a mianowicie Parada Tramwajów i Autobusów z ronda Jagiellonów do Myślęcinka gratka dla wszystkich co lubią komunikację i nie tylko, w paradzie jechały wszystkie zabytkowe pojazdy jak i te nieco nowocześniejsze.

Bydziak odnośnie nowoczesności ze starocią to linia tramwajowa numer " 10 " obsługiwana przez nieco starszy jak i nowoczesny tramwaj
Załączniki
20130922-DSC_7906.jpg
20130922-DSC_7906.jpg (181.87 KiB) Przejrzano 4828 razy
20130922-DSC_8172.jpg
20130922-DSC_8172.jpg (150.34 KiB) Przejrzano 4828 razy
Bunkerites of Poland

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Ja też na niektóre rzeczy patrzyłem również pod kątem porównania. W przypadku poniżej, pomijając stan dewastacji, można zobaczyć jak na przestrzeni ostatnich lat, zmieniły się rozwiązania sposobu budowy przejść międzyczłonowych. To 'stare', na pierwszy rzut oka skomplikowane, był stosunkowo prostym rozwiązaniem. Teraz, głównie europejscy producenci pojazdów zarówno szynowych jak i autobusów, nie bawią się w kombinowanie. Całe przejścia (opończe, sprzęgi itp) kupują u Hubnera, który chyba ma już na to przysłowiowy monopol.
Załączniki
porównanie.JPG
porównanie.JPG (72.66 KiB) Przejrzano 4786 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

W tajnej części zajezdni pokazano po raz pierwszy tramwaj z napędem antygrawitacyjnym.
Przyszłość przed nami :):)
Załączniki
PrzyszłośćMZK.jpg
PrzyszłośćMZK.jpg (108.06 KiB) Przejrzano 4761 razy
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

Nieprawda!! Tam z tyłu za tramwajem widać nogi gościa, który trzyma tramwaj dwoma palcami :P
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

^^^ Zgadza się. A ten gość odbywał ostatnią medytację przed wejściem za stery. Tramwaj miał zadebiutować w paradzie. Widziałem go jak 'wyjechał', ale motorniczy stracił nad nim kontrolę i poszybował w kierunku Brdy. Tam ponoć do niej wpadł i zatoną. Motorniczy wyszedł z tego cało. Twórcy pomysłu by wyjść z twarzą, mówią, że tak naprawdę, to to ma być tramwaj podwodny. :):)
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

To teraz wiem dlaczego w tramwaju były zamontowane zbiorniki balastowe :):)
ODPOWIEDZ