Bombardowanie Bydgoszczy
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Re: Bombardowanie Bydgoszczy
jeśli chodzi o datę to książeczka będzie wydana w wrześniu.
A co do informacji zawartych w różnych publikacjach to uwierzcie że większość się nie zgadza z stanem faktycznym. We wrześniu czeka was więc duże zaskoczenie. Na razie nic więcej powiedzieć nie mogę.
A co do informacji zawartych w różnych publikacjach to uwierzcie że większość się nie zgadza z stanem faktycznym. We wrześniu czeka was więc duże zaskoczenie. Na razie nic więcej powiedzieć nie mogę.
- seth
- brak
- Kontakt:
Dziękuję za ten głos rozsądku, bo jak widzę te tytuły z lat 60-80 tych, to mi się nóż w kieszeni otwiera 
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
W ostatnich dniach z rejonu dworca pkp i okolic została wyciągnięta kolejna bomba lotnicza - niewypał. W związku z tym mam pytanie czy ktoś posiada artykuł prasowy na ten temat lub jakąś potwierdzoną informację oraz czy ktoś z forumowiczów wie ile do tek pory z tego rejonu znaleziono takich niewypałów i co się z nimi dzieje dalej a dokładnie gdzie są przenoszone do detonacji i ewentualnie jaka jednostka saperów się tym zajmuje
Z góry dziękuję za pomoc
Z góry dziękuję za pomoc
-
Slav76
- brak
- Kontakt:
- seth
- brak
- Kontakt:
krzysztof drozdowski pisze:W ostatnich dniach z rejonu dworca pkp i okolic została wyciągnięta kolejna bomba lotnicza - niewypał.
Jakiego wagomiaru była ta bomba
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
dziękuję za wszelką pomoc i głosy rozsądku. Opracowanie tego tematu wcale nie jest takie proste jak się może wydawawać a to ze względu na masę wspomnień oraz całkiem liczną dokumentację wojska jak i wywiadu. Do tego dochodza rozbieżności w datach, godzinach, celach ataków, zniszczeniach powstałych. Zebrałem dosyć pokażne archiwum na ten temat i jestem w trakcie pracy. Jeszcze trochę cierpliwości szanowni forumowicze.
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Do chwili obecnej udało mi się ustalić nazwiska i okliczności śmierci 23 ofiar nalotu na Bydgoszcz w dnniu 2 09 39 co do dwóch osób mam nazwiska ale nie mam żadnych dowodów koronnych na potwierdzenie (chwilowo)
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
zastanawiałem się gdzie umieścic tą informację...
źródło: Gazeta Pomorska (http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /848980767)Bydgoszcz. Podczas prac związanych z budową torowiska na ul. Focha robotnicy natrafili na metalową pozostałość w ziemi. Saperzy z jednostki z Chełmna wydobyli niewielkich rozmiarów niewybuch.
Jak nas poinformował asp. Maciej Osiński z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy w centrum miasta robotnicy natrafili w ziemi na jakiś metalowy przedmiot.
Miejsce zostało zabezpieczone przez policję. O znalezisku powiadomiono jednostkę z Chełmna. Saperzy wydobyli niedużych rozmiarów pocisk.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Wozimirski jako komendant Straży pożarnej podaje 2 września: "Straty w ludziach kilkunastu zabitych żołnierzy i około 10 rannych " Jak dotychczas nie natrafiłem na żadne nazwisko żołnierza który byłby w tej grupie kilkunastu żołnierzy.
- zecer
- brak
- Kontakt:
Co to za książka? Czy już się ukazała? Staram się być na bieżąco, ale jakoś nie zanotowałem tej publikacji.krzysztof drozdowski pisze:Jeśli chodzi o naloty wrześniowe to właśnie na wrzesień przygotowywana jest publikacja dwóch historyków, w której jeden z rozdziałów będzie traktował o tychże nalotach. Będzie również zamieszczone zdjęcie o którym kiedyś wspomniałem. Jak dojdzie do ustalenia konkretnej daty to podam na forum.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Tak to w życiu bywa, że wszystko jest płynne. Teksty są gotowe a środków nie ma. Czas jeszcze troszkę poczekać. Możliwe, że tekst ten ukaże się w formie osobnego artykułu w tym roku.
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
W Militariach pomorskich wydawanych przez Muzeum Wojsk Lądowych pod koniec roku ukaże się artykuł o bombardowaniu Bydgoszczy we wrześniu 1939 wraz z ustaloną listą ofiar. Trochę to trwało ale w końcu się udało.
- seth
- brak
- Kontakt:
Jak się już ukaże, to zapodaj na forum. Na pewno zakupię.
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
No to daję znać. Właśnie ukazały się Militaria pomorskie w których znajduje się wspomniany artykuł.
- seth
- brak
- Kontakt:
Jak rozumiem, do nabycia w Muzeum Wojsk Lądowych ?
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Tak jak najbardziej. Koszt to chyba 15 zł.
-
Mac
- brak
- Kontakt:
Od 3:30 Luftwaffe na bydgoskim lotnisku.
https://www.youtube.com/watch?v=CM-TWpYrncc
https://www.youtube.com/watch?v=CM-TWpYrncc
-
Mac
- brak
- Kontakt:
Raport z walk lotnictwa w naszym rejonie w 1939
http://polishinstitute.com/B/BI_25b.pdf
http://polishinstitute.com/B/BI_25b.pdf
- Załączniki
-
- bombardowanie1939.jpg (166.95 KiB) Przejrzano 8375 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, (oczywiście z opowiadań), że celem były mosty kolejowe. A zamiast nich oberwały kamienice przy ul Śląskiej... Dworzec chyba nie ucierpiał.
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, (oczywiście z opowiadań), że celem były mosty kolejowe. A zamiast nich oberwały kamienice przy ul Śląskiej... Dworzec chyba nie ucierpiał.