Cmentarz - Bydgoszcz ul. Inwalidów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Cmentarz - Bydgoszcz ul. Inwalidów

Post autor: Hrab »

Cmentarz znajdujący się na północ od ulicy Inwalidów był stosunkowo blisko cmentarzy na Bielawkach – cmentarza parafii św. Wincentego á Paulo i tego tajemniczego cmentarza na końcu Gajowej http://forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=4 ... it=gajowej (oba też zaznaczyłem na mapkach). Znajdował się na obrzeżu toru wyścigów konnych http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=9&t=831.
Nie byłem w tym miejscu, ale pewnie nic tam nie ma, Trzeba zobaczyć, jak śnieg się stopi. Może cmentarz miał też coś wspólnego z epidemiami, albo obozami jenieckimi I wojny, w których Prusacy zagłodzili wielu jeńców rosyjskich (może był jakiś obóz jeniecki w pobliżu), a może to po prostu lokalny cmentarz ewangelicki.

1916
Obrazek

1936
Obrazek

Obrazek
1944
WDW
brak
Kontakt:

Re: Cmentarz - Bydgoszcz ul. Inwalidów

Post autor: WDW »

A tam przypadkiem jakiś czas temu Wodociągi nie kopały ;) Wróbelki coś ćwierkały...
Situation Normal All F....... Up
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Post autor: Hrab »

Mam nadzieję, że nie studnię głębinową, bo to obok starego wysypiska śmieci, które było tu wiele lat zanim przeniosło się do Wypalenisk.
WDW
brak
Kontakt:

Post autor: WDW »

Parę (kilka?) lat temu Wodociągi kładły jakąś magistralę za działkami, były rozryte drogi gruntowe, wykopy itp. Nie zwracałem zbytnio na to uwagi, ale chyba to było na granicy lasu albo na pierwszej leśnej drodze równoległej do granicy działek. Zresztą wróble ćwierkały, że "coś" przy okazji prac wyszło, to by potwierdzało mapkę...
Situation Normal All F....... Up
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Gdzieś już było tu na forum info o tym cmentarzu ale nie mogę go zlokalizować :(
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

Gdzieś było. W każdym razie w terenie nie ma śladu po cmentarzu...
ODPOWIEDZ