Pozostałości po zabudowaniach które widziałem na starych mapach,często schodząc pieszo w dół w kierunku ronda Bernardyńskiego zastanawiałem się co tam było?
schodki
pozostałość ogrodzenia parceli
ściana domu
zejście do piwnicy
tu stał kiedyś dom
Karpacka się bardzo zmieniła w przeciągu ostatnich lat. Jak spojrzysz na starszy plan miasta, to zauważysz, że w okolicach pokazanego przez Ciebie miejsca, między Karpacka a Kujawską, była jeszcze ulica Sieradzka... I między wspomnianymi ulicami były też zabudowania. Teraz to miejsce dla osób, które tam kiedyś mieszały, jest nie do poznania.
Ja natomiast mam pytanie odnośnie szkoły przy Karpackiej. Na budynku są namalowane cyfry 2, 1, 4. 21 oznacza numer podstawówki która się tam kiedyś mieściła, a czwórka ? http://photos.nasza-klasa.pl/25662541/1 ... 5c130.jpeg
jaras pisze:Pozostałości po zabudowaniach które widziałem na starych mapach,często schodząc pieszo w dół w kierunku ronda Bernardyńskiego zastanawiałem się co tam było?
schodki
pozostałość ogrodzenia parceli
ściana domu
zejście do piwnicy
tu stał kiedyś dom
Pamiętam z młodych lat jak były tam jeszcze kamienice...Rozbiórka chyba miała na celu puszczenie tam linii tramwajowej do r.kujawskiego i do budowanego przejścia podziemnego ( ale czy tak było? - właściwie miałoby to sens )
witam.
mieszkałem na kujawskiej 29 (na przeciwko ul. sierocej ) od urodzenia do roku 83.
pamietam (jak za mgłą) ul. sieradzką ,miałem tam kumpli (kamyszek), i cygana o imieniu daniel no i wojtek kowal najwiekszy łobuz ha ha
duzo bym dał za fotke z tamtych czasów
Czyli ile lat? Jeśli w miarę 'dużo', to może opisz jakieś ciekawe wspomnienia związane z tym miejscem. A jak byś popytał bliskich, to kilka starych fotek tez by się pewnie u nich odnalazło.
Czyli ile lat? Jeśli w miarę 'dużo', to może opisz jakieś ciekawe wspomnienia związane z tym miejscem. A jak byś popytał bliskich, to kilka starych fotek tez by się pewnie u nich odnalazło.
jestem rocznik '76. niestety juz pytalem o fotki niestety nic nie znalazłem, pamietam jak budowali rondo i przejscia podziemne na rondzie kujawskim, byly tam takie kopy piachu ze strach bylo z nich skakac pamietam tez ulice sieradzką i tą obok która istnieje do dzis , tam gdzie łączyła sie sie sieradzka z kujawską był kiosk ruchu.
tam gdzie jest teraz parking na przeciwko browaru byla pijalnia piwa, łaziłem tam z ojcem w niedziele , no i sakura na dole ul.ustronie.
to nie jest zarys budynków, to były zbudowane takie murki w których w ciepłe dni wiosenne lub jesienne mieliśmy lekcje kiedy jeszcze funkcjonowała sp 21