Budynek ul. Mennica 9

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
ODPOWIEDZ
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Budynek ul. Mennica 9

Post autor: krajan »

Zna ktoś przeznaczenie budynku który stoi przy kładce im. Krzysztofa Klenczona, Przystani Miejskiej oraz młynie Rothera. Mam nadzieję, że linki działają:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Re: Budynek ul. Mennica 9

Post autor: Hrab »

To był posterunek wodny policji, wcześniej milcji. Mieli tam motorówkę z silnikiem Warszawy i patrolowali Brdę.
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Dzięki, coś mi tam jednak w pamięci zostało ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Post autor: BYDZIAK 1958 »

^^^ A mi coś tam jeszcze się przypomina, że chyba w 'starych fotografiach' na ssc, było zdjęcie z milicjantami przed tym posterunkiem. :D
Co do silnika motorówki dodam, że słyszałem inna wersję. Że były one od Stara. :D
Marcin
brak
Kontakt:

Post autor: Marcin »

BYDZIAK 1958 pisze:Co do silnika motorówki dodam, że słyszałem inna wersję. Że były one od Stara.
Mało prawdopodobne, dlatego że na śródlądziu MO / Policja używała głównie dwóch typów: mniejszych Jesionów (również często użytkowane przez WOPR) z silnikami Fiat/FSO, lub nieco większych SMK-75 z silnikami M20 (GAZ, Warszawa, Żuk) z charakterystyczną obłą "dupką".
Silnik "od Stara"... pewnie chodziło o popularnego Delfina (SW 680). Półtonowy klamot do motorówki :D ten silnik był stosowany w kutrach (wołach roboczych) i podobnych jednostkach, takich jak M/S Bydgoszcz
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Nie mam żadnej wiedzy co do typów silników w tych starych motorówkach. Tak kiedyś usłyszałem, będąc nad Brdą, gdy taka pędziła, od jakiejś dorosłej osoby. "Że ma silnik od stara"...
Poniżej kilka zdjęć na stronie policji. Wśród nich tytułowy budynek. :D
http://www.kujawsko-pomorska.policja.go ... s&idg=2301
ODPOWIEDZ