Figurka z kapliczki na Prądach

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

ODPOWIEDZ
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Figurka z kapliczki na Prądach

Post autor: krajan »

Gdzie stoi taka figurka? :)

Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: Figurka

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Nie wiem. (Zapewne chodzi o tą dużą figurkę. ) Ale z czystej ciekawości spytam, czy ten mały, niebieski z prawej, to jakiś święty? Więc może, 'ona' stoi w miejscu opisanym, czy oznaczonym jego imieniem?
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

Takich samych i podobnych figurek jest ogromnie dużo i to w wielu miejscach, zatem i zgadnąć trudno.
Prawdopodobnie jednak w tym przypadku , chodzi o maleńką, urokliwie zlokalizowaną kapliczkę , znajdującą się na ul. Lisiej , na Prądach.
Kapliczka jest tak mała, że i organy wykonano w skali modelarskiej.
Posiadam kilka fotek wnętrza tej kapliczki, ale od dłuższego czasu mam spore problemy z "żabą" więc zdjęć już nie wklejam.

Widzę krajan , że " robisz kilometry " i daleko zaglądasz . :) ;)
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Świetny strzał, kapliczka przy Lisiej :) Chyba pierwszy raz widziałem ją otwartą ;)

Obrazek
Katarzyna Milczarek
brak
Kontakt:

Post autor: Katarzyna Milczarek »

BYDZIAK 1958 pisze:Nie wiem. (Zapewne chodzi o tą dużą figurkę. ) Ale z czystej ciekawości spytam, czy ten mały, niebieski z prawej, to jakiś święty? Więc może, 'ona' stoi w miejscu opisanym, czy oznaczonym jego imieniem?
"TEN MAŁY" to nie żaden święty tylko Chrystus Frasobliwy :) taki typ ikonograficzny.

https://www.google.pl/search?q=chrystus ... swbZxYCYDQ
ODPOWIEDZ