Małpa z Jedynaka
Moderator: krajan
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Re: Małpa
Te cztery "panie" i całą elewację ostatnio odnowiono, a cały budynek jest wylany z betonu.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Tak wyglądały te 'cztery panie' przed tym remontem i przygrywający im diabełek.Maciej Kulesza pisze:Te cztery "panie" i całą elewację ostatnio odnowiono, a cały budynek jest wylany z betonu.

W kwestii formalnej dodam, że gmach z tymi postaciami to oczywiście 'Jedynak'.
-
Katarzyna Milczarek
- brak
- Kontakt:
Te cztery panie to od lewej Afrodyta, Eris, Hera i Atena w scenie przedstawiającej Sąd Parysa (tylko Parysa brakuje), a "diabełek" to nie diabełek tylko bożek Pan, syn Hermesa. Symbolizował rozpustę, pijaństwo i zabawę ponad miarę dlatego popija sobie z dzbana. Pisałam ostatnio magisterkę o tym obiekcie i dość dokładnie przeanalizowałam tą fasadę 
- salamon
- brak
- Kontakt:
Znaczy się, swój chłopKatarzyna Milczarek pisze:Te cztery panie to od lewej Afrodyta, Eris, Hera i Atena w scenie przedstawiającej Sąd Parysa (tylko Parysa brakuje), a "diabełek" to nie diabełek tylko bożek Pan, syn Hermesa. Symbolizował rozpustę, pijaństwo i zabawę ponad miarę dlatego popija sobie z dzbana.
Nie, żebym się czepiał, ale tęKatarzyna Milczarek pisze: Pisałam ostatnio magisterkę o tym obiekcie i dość dokładnie przeanalizowałam tą
Katarzyna Milczarek pisze:fasadę
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
-
Katarzyna Milczarek
- brak
- Kontakt:
Nie, żebym się czepiał, ale tęKatarzyna Milczarek pisze: Pisałam ostatnio magisterkę o tym obiekcie i dość dokładnie przeanalizowałam tą
[/quote]Katarzyna Milczarek pisze:fasadę
Czepiasz się, ale poprawki zawsze mile widziane, szczególnie jeśli chodzi o język polski