Gdy na przełomie lat 70-tych i 80-tych XXw robiono nowe nabrzeże w tym 'basenie przystaniowym', pozostawiono na przeciw siebie dwa nie skrócone i nie pokryte betonem miejsca z żelaznymi 'palowymi profilami'. I tak to sobie tam jest i jest. Wygląda trochę szpetnie, mimo że wrysowało się to w pamięć do tego stopnia, że przechodząc tam, przestało się na to zwracać uwagę. Bo ma się wrażenie że tak miało być... Czy są tu jacyś 'wodniacy', lub ktoś kto wie, czy miało to czemuś służyć?
to są kafary, służą do umacniania nadbrzeża lub odgrodzenia miejsca w wodzie np. pod pylon mostu
sądzę, że coś dodatkowego miało powstać... ewentualnie mogły służyć jako konstrukcja dla mostu czasowego - tzn podczas remontu mostu obok
Uściślę, że te pojedyncze profile stanowiące "ścianki Larsena" wbijano wtedy kafarem na całej długości brzegu. Od śluzy do mostu i podobnie po przeciwnej stronie. Potem 'naddatki' obcinano i całość wyrównano do jednego wymiaru. A następnie 'oblano' je betonem i tak to teraz do dziś wygląda. A tych kilka zagadkowych, nie dociętych, wciąż sterczy, i pozostawione zostały właśnie nie wiadomo po co. Żadnej tymczasowej przeprawy wtedy tam nie było i z tego co pamiętam, nie planowano.
Abstrahując nieco od tematu:
Kafar - to w czasach mojej młodości osobnik o pokaźnej posturze i sile
Z tego co słyszę od mojego syna, termin ten wyszedł już jednak całkowicie z użycia. Obecnie jest to Koks lub Pudzian
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
hmmm... tak sobie myślę... czy tam nie miało być (lub było) miejsca na elementu "tamujące' wodę w celu remontu śluzy i okolicy? Nie pamiętam teraz czy przy samej śluzie są w nadbrzeżu miejsca na takie "grodzie" (?). Przy innych śluzach są takie elementy na brzegu gotowe do usadownienia w specjalnych wnękach (każdy widział je podczas wycieczki na Czersko Polskie - http://www.forum.bsmz.org/download/file.php?id=4976 )
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown