Trzy Oblicza Brdy z Bunkrem. 18.08.2012 r.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andant
brak
Kontakt:

Trzy Oblicza Brdy z Bunkrem. 18.08.2012 r.

Post autor: andant »

Stowarzyszenie Bunkier zaprasza na spływ kajakowy.
Ruszamy z Janowa Brdą, przez Zalew Smukalski, zwiedzamy elektrownię w Smukale, potem się spławiamy magicznym odcinkiem Brdy do węzła zachodniego. Przed nami mosty, Śluza Miejska i cała Starówka. Z wody wygląda to całkiem inaczej. Kończymy koło Hali Łuczniczki. Nasza Bunkrowa Armada liczy 10 kajaków (ograniczenia ilości osób zwiedzających elektrownię). W przypadku dużego zainteresowania zorganizujemy drugą grupę płynącą godzinę po pierwszej (tak jeszcze nie robiłem :-) ). No chyba że większość zadecyduje inny termin. Trasa raczej lajcikowa. Wrażenia niezapomniane.
Koszt umiarkowany 50 zł od kajaka obejmuje:
1. wypożyczenie i transport kajaka, wioseł i kapoków.
2. śluzowanie.
3. pamiątkowe buttony dla każdego uczestnika.
Impreza się odbywa się bez względu na pogodę no chyba że zebrani w strugach deszczu uczestnicy zadecydują inaczej. Rezygnacja z imprezy w czasie krótszym niż 5 dni przed terminem niemile widziana no chyba że ktoś znajdzie dublera ewentualnie uiści symboliczną opłatę wynikającą z wyższych kosztów imprezy na uczestnika w przypadku niekompletnego składu.
Są jeszcze wolne miejsca. decyduje kolejność zgłoszeń do mnie na PM.

aktualny skład:
1. andant + 1
2 i 3. Ewing
4. sabarina i Lidka
5. Marcin + 2 = 3
6. Od Marcina - jest jedno wolne miejsce w kajaku...
7.
8.
9.
10.
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Re: Trzy Oblicza Brdy z Bunkrem. 18.08.2012 r.

Post autor: Ewing »

Ja niestety jestem zmuszony zwolnić jeden kajaczek - to znaczy ja oczywiście płynę z żoną :), odpadły natomiast osoby towarzyszące.
Więc jeśli jest ktoś chętny na miejsca w tym kajaku to proszę o pilne info na PM do Andanta.
Awatar użytkownika
andant
brak
Kontakt:

Garść szczegółów organizacyjnych:
Spotykamy się w Stanicy Wodnej PTTK w Janowie. Dojazd własnym transportem, bądź busem firmy FRBUS linii 403, który rusza z Ronda Wielkopolskiego o godzinie 8.30. Kolejne przystanki na Jagiellońskiej przy Piotrowskiego(8.35), Na Focha przy Marcinkowskiego (8.40), Grunwaldzkiej (8.43) Węzeł Zachodni (Nad Torem) o 8.47. W Janowie bus jest o 8.55. Trzeba kilkaset metrów dojść, ale pewno życzliwi podjadą samochodem. Około 9.15 robimy krótką odprawę i wodujemy kajaki. Dla osób które dojadą do Janowa własnymi autami istnieje ograniczona możliwość (raczej sami kierowcy) powrotu do Janowa busem który zabierze kajaki. Reszta informacji tylko dla uczestników.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Dwa tygodnie temu płynąłem odcinkiem od Smulały. Pojawiły się nowe drzewa w Brdzie. Np przy 'mostku'.
Obrazek

Ale najbardziej jest niebezpiecznie i powinniście uważać, w rejonie ulicy Łobżenickiej. Jakieś pół kilometra za starym kąpieliskiem na Jachcicach. Jest tam przewrócone drzewo, na całej szerokości rzeki. Możliwość przepłynięcia jest tylko z prawej strony, pod krzewami, w silnym prądzie. Dużo zależy od poziomu rzeki. Płynąłem większym pontonem i za późno zacząłem manewry. Z trudem się przecisnęliśmy. Zastanawiam się, jakie służby powinny usuwać takie przeszkody. Strażacy, Zieleń miejska? A może już tego drzewa nie ma...
Obrazek
Awatar użytkownika
andant
brak
Kontakt:

aktualny skład:
1. andant +1
2. Ewing +1
3. sabarina i Lidka
4. Marcin + 1
5. Osoba od Marcina + Filip S.
6. Lech S. +1
7.
8.
9.
10.

zostały jeszcze cztery kajaki...
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Czy będzie jakaś skromna fotorelacja? Czy drzewo przegradzające Brdę , o którym ostrzegałem, jeszcze tam jest?
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

BYDZIAK 1958 pisze:Czy będzie jakaś skromna fotorelacja? Czy drzewo przegradzające Brdę , o którym ostrzegałem, jeszcze tam jest?
tak, drzewo jeszcze tam jest (pozostało około 2m do przepłynięcia). Co do zdjęć to myślę, że trzeba uczestnikom dać odpocząć (pewnie niektórzy z nich korzystają jeszcze z weekendu i rewelacyjnej pogody).
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Lidka
brak
Kontakt:

Post autor: Lidka »

Ze strachu przed wielka katastrofa wodną nie zabrałam aparatu. Niemniej musicie uwierzyć na słowo, że było fantastycznie. Pisze się już na każdy następny spływ!
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

GrapHite pisze:
BYDZIAK 1958 pisze:Czy będzie jakaś skromna fotorelacja? Czy drzewo przegradzające Brdę , o którym ostrzegałem, jeszcze tam jest?
tak, drzewo jeszcze tam jest (pozostało około 2m do przepłynięcia(...)
I pewnie to jest to miejsce. Nadal wygląda niebezpiecznie...
Marcin pisze:(...)

Atak na przeszkodę...
Obrazek

...i dawka adrenaliny :o
Obrazek

Ten 'przesmyk', chyba większość wodniaków będzie często wspominać. :D
(...)
ODPOWIEDZ