Wiecej,w Zblizeniach, od 18-stej minuty.
http://www.tvp.pl/bydgoszcz/informacja/ ... 30/8141201

Witaj Bondziak. Czy możesz napisać ile dni 'kopaliście'? Bo skoro już zakończyliście tam prace, to wychodzi, że krócej niż miesiąc. Jak oceniasz ten rejon? Czy przy ew. rozszerzonych poszukiwaniach można by natrafić na prawdziwe sensacje archeologiczne? (Podobno na tym terenie mają powstać budynki.) Czy 'wystąpiłeś' we wspomnianym wcześniej materiale?Bondzik pisze:Witam !
Ze względu na zakończenie naszej wyprawy nie jesteśmy w stanie powiedzieć. Przynajmniej Ja, doktor który prowadził wykopaliska, początkowo przypuszczał że to pozostałość po spalonej chacie. (...)

Nie znam szczegółów i efektów różnych prac i podsumowań toruńskiej ekipy, więc się na razie powstrzymam, choć z ojcem dyrektorem zawsze mi nie jest po drodze...Robert Grochowski pisze:Pewnie okaże się, że tak jak w przypadku Inowrocławia, ceramika z Wyszogrodu wykazuje uderzająco podobieństwo do ceramiki toruńskiej
widocznie budowanych osiedli to nie tyczyRobert Grochowski pisze:...Cały teren grodziska (łącznie z podgrodziem) jest objęty pełną ochroną konserwatorską...
Oby Wasz zapał nie został zgaszony przez urzędnikówIngvar pisze:Garstce bydgoskich "wcześniaków" i mnie po cichu marzy się stworzenie w tym miejscu autentycznego grodziska i atrakcji turystycznej, ale naszą największą bolączką jest obecnie brak świeżej krwi.
https://www.facebook.com/bydgoski.wyszogrodWażne odkrycie miało miejsce kilka dni temu na Wyszogrodzie.
Zima odsłoniła cały zestaw pali o których nie ma wzmianki w sprawozdaniach archeologów. Prawdopodobnie stanowią część umocnień grodu lub inne konstrukcje.
Jest to ważne odkrycie gdyż posłuży do pogłębienia wiedzy o dawnym grodzie książęcym poprzedniku Fordonu. Powiadomiliśmy służby archeologiczne i konserwatorskie o tym odkryciu.
Odkrycie to zawdzięczamy Panom Mateon z Wyszogrodu oraz Łukasz Golas, cieszy nas dobra współpraca.
Ponadto to odkrycie pokazuje, że jeszcze wiele czeka do odnalezienia na słabo przebadanym grodzisku w tym ciągle zaginiony najstarszy kościół fordoński i bydgoski św. Marii Magdaleny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości