Poranna burza na błoniu

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
ODPOWIEDZ
Grzegorz
brak
Kontakt:

Poranna burza na błoniu

Post autor: Grzegorz »

Jeden strzał :)
Obrazek
Tuż obok czteropiętrowej kostki
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: Poranna burza na błoniu

Post autor: BYDZIAK 1958 »

U góry, w prawej części zdjęcia, widać krawędź dachu budynku... A to drzewo wygląda na niższe... A pioruny uderzają ponoć w wyższe punkty... To zdjęcie jest argumentem dla mojej zony, która w czasie burzy każe mi zawsze wszystko wyłączać. A ja się z tego naśmiewam, bo dosyć blisko domu 'mam' wieżę kościoła. -To w nią pierwszą najpierw walnie! - mówię zawsze do żony. :twisted: A teraz widzę, że pewnie się mylę...
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Budynek może być wyższy, ale pewnie ma na całym dachu rozłożony drut. Przyjrzyj się kiedyś, obrys budynku i wyższe punkty są odrutowane. Drut jest jeden i prowadzony jest do ziemi gdzie zazwyczaj mocowany jest do blachy. Jest to typ ochrony pasywnej czyli piorun 'widzi' budynek jako ziemię (ten sam potencjał) i uderza np. w drzewo obok :D
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Zerknąłem na ten 'mój' kościół. Piorunochron przebiega przez cały szczyt dachu. A ta wieża, nie przylega do niego i (oblepiona antenami) ma w najwyższym punkcie krzyż. Wznoszący się nad nią, na oko, na ponad 2,5 metra. Ale nie widać na nim 'drutu'... Będę się musiał lepiej przyjrzeć, czy ten krzyż w czasie burzy będzie mnie chronił, czy tez sam się ochroni... :)
monter1951
brak
Kontakt:

Post autor: monter1951 »

Jako zwody wykorzystane są konstrukcje stalowe dachów ,zbrojenia itp. Kiedyś kiedy konstrukcje były drewniane ,zewnętrzne zwody (druty) były konieczne.
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:Zerknąłem na ten 'mój' kościół. Piorunochron przebiega przez cały szczyt dachu. A ta wieża, nie przylega do niego i (oblepiona antenami) ma w najwyższym punkcie krzyż. Wznoszący się nad nią, na oko, na ponad 2,5 metra. Ale nie widać na nim 'drutu'... Będę się musiał lepiej przyjrzeć, czy ten krzyż w czasie burzy będzie mnie chronił, czy tez sam się ochroni... :)
A krzyż z jakiego materiału jest zrobiony?
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Temat skręca lekko w zjawisko burzy jako takiej i jej skutków, ale chyba to nic złego, bo to HP. :D
Starałem się 'rozpoznać' z czego jest krzyż. Wygląda jak metalowy. Ale przechodząc obok tej wieży, nie zauważyłem piorunochrona 'tradycyjnego'. Nad jedną z anten widać jakiś sterczący drut. Może to jakaś inna antena, a może nie... Jego koniec pokazuje czerwona strzałka. Czy jesli ten krzyż jest metalowy i tylko umocowany na tej wieży, to spełni tą samą rolę co piorunochron?
Czy też mogę 'spać spokojnie', bo to w niego najpierw trafi grom...?
Obrazek
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Jeżeli krzyż jest metalowy nie trzeba go odrutowywać :) Wystarczy połączyć go z resztą instalacji jak to widać po prawej stronie.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

krajan pisze:Jeżeli krzyż jest metalowy nie trzeba go odrutowywać :) Wystarczy połączyć go z resztą instalacji jak to widać po prawej stronie.
^^^
No ale nie widać tego połączenia.I załóżmy, że go nie ma. Więc jaka może być decyzja Peruna, gdy zdarzy mu się zagościć w mojej okolicy? :twisted:
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Dom boży ominie, także bój się :twisted:
ODPOWIEDZ